Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-09-2020

Dark Fortress - Ylem
Jaar van release: 2010
Label: Century Media Records
Dark Fortress - Ylem
Dark Fortress behoort tot de meest productieve black metalbands van Duitsland. Sinds 2001 bracht de band zes platen uit en dankzij de constante productiviteit geniet de band steeds meer populariteit. Volkomen terecht, want vooral Séance en Eidolon waren gitzwarte meesterwerkjes.

Ylem is een logische stap voorwaarts, zo blijkt al na de eerste twee nummers. De heren hebben de tijd vooral gebruikt om te groeien en niet zozeer om enorme veranderingen aan te brengen. Vernieuwing moet dan ook gezocht worden in subtiele details. De band is er in ieder geval niet sneller op geworden. As The World Keels Over is bijvoorbeeld een vrij traag nummer, waarin doomy gitaartokkels de hoofdrol spelen. Sterke compositie overigens, met een prachtige spanningsopbouw. Liefhebbers van het vlottere werk hoeven trouwens niet te vrezen, want Dark Fortress zoekt nog regelmatig de hogere tempo's op. Het titelnummer is zo'n razendsnel krakertje met alle ingrediënten die deze band zo interessant maken. Snelle riffs, functionele keyboardpassages en donkere melodielijnen. De melodie speelt ook op de rest van de plaat een belangrijke rol.

Ylem is qua toonzetting misschien niet zo donker als Eidolon, maar technisch gezien heeft de band wel weer de nodige stappen vooruit gezet. Zo strooit de band meer dan ooit met prachtige melodieuze gitaarpartijen en spannende solo's. Lagen de beide voorgangers af en toe wat zwaar op de maag, deze nieuwe plaat is vanwege de toegenomen melodie vooral toegankelijker. Wel vraag ik me daarbij één ding af. Op bepaalde momenten duiken er namelijk drumpartijen op die totaal niet passen. Nu kan het zijn dat de platenmaatschappij dit trucje heeft toegepast om promo's te beveiligen, maar het is beslist hinderlijk om tijdens een sfeervolle passage in een nummer als Osiris opgeschrikt te worden door zo'n double bass stukje. Ik hoop dan maar dat het een promo euveltje is, maar zeker weten doe ik dat niet.

Dark Fortress doet waar het goed in is op deze nieuwe cd. Fans van zware en melodieuze black metal doen hier in ieder geval geen miskoop aan. De band consolideert zijn status als één van de betere Duitse black metalgroepen in ieder geval wel. Een spannende plaat die in geen enkele black metalcollectie mag ontbreken is het resultaat.

Tracklist:
1. Ylem
2. As The World Keels Over
3. Osiris
4. Silence
5. Evenfall
6. Redivider
7. Satan Bled
8. Hirudineans
9. Nemesis
10. The Valley
11. Wraith

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 15 januari 2010

Koop dit album in

Meer Dark Fortress:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dark Fortress - Ylem
Reactie van Dimas op 22-01-2010 om 11:04u

Inderdaad een zeer interessante en leuke plaat. Qua cohesie en songwriting vind ik deze ook beter dan voorganger Eidolon.

Dark Fortress - Ylem
Reactie van Miel op 25-01-2010 om 22:22u
Score: 90 / 100

Dit is echt een gave plaat! Deze doet zeker niet onder voor stabwounds....
Daarentegen zijn de drums op nummers zoals As The World Keels Over, en Osiris geen promo-fopje, nee de drummer gebruikt een 2e snare wat heel gaaf, en af en toe een beetje oosters klinkt(nile, en hate eternal gebruiken het ook!)
wel is hij over het algemeen trager(niet gevreesd, er zitten een paar flink snelle nummers tussen: Ylem, Satan's Bled) wat ik alleen maar mooier vindt, omdat stabwounds en seance ook trage nummers hadden die een mooie, donkere sfeer oproepen. Heb beste nummer op de cd vindt ik: Redivider. Dit is zo'n gaaf nummer! begint heel kalm, en ontpopt zich daarna in ferm black metal geweld! Ik vindt deze dan ook beter als eidolon(die zeker ook niet slecht is!) maar iets minder als Stabwounds, want dat blijft voor mij het mooiste werkje wat dark fortress heeft gemaakt.....

Dark Fortress - Ylem
Reactie van Jeroen op 25-01-2010 om 22:24u

Jammer dat dat dan ook op de reguliere release staat. Ik vond het echt niet passen. Gewoon op een willekeurig moment een double bassstuk erin plempen, daarmee red je het niet bij mij, arrangeren heet zoiets.

Dark Fortress - Ylem
Reactie van Artorius op 12-02-2010 om 09:39u
Score: 70 / 100

Iets te melodieus naar mijn smaak. Niet slecht, maar ook niet echt bijzonder goed.

Dark Fortress - Ylem
Reactie van joeri op 17-11-2010 om 20:54u
Score: 80 / 100

ik moet zeggen dat deze cd toch wel weer lekker klinkt
alleen had ik wel het zelfde als jeroen en vind ik de drums in die nummers ook niet zo passen
maar technisch en muzikaal is het toch wel weer gaaf