Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2020

Marduk - Wormwood
Jaar van release: 2009
Label: Regain Records
Marduk - Wormwood
"And the third angel sounded, and there fell a great star from heaven, burning as it were a lamp, and it fell upon the third part of the rivers, and upon the fountains of waters; And the name of the star is called Wormwood”

Toegegeven, ik ben een redelijk fanboy als het op Marduk aankomt. Toch wist Rom 5:12 mij op de lange baan niet meer zo te boeien zoals Plague Angel dat destijds deed. Nu is er dan Wormwood en meteen valt op dat Marduk al mooiere albumhoezen gehad heeft in het verleden. Echter gaat het gelukkig uitendelijk om de muziek.

Na een ietwat standaard intro barst Marduk met Nowhere, No-One, Nothing los in beste Funeral Mist manier, ja dat leest u goed. De groeiende invloed van Mortuus is op dit album groter dan ooit en bij het openingsnummer wordt dit meteen duidelijk. Desalniettemin hoor je ook in Nowhere, No-One, Nothing weer het typische Marduk-geluid. Ook valt meteen de heldere en toch smerige productie van Wormwood op.

Toch schuwt Marduk het niet om (geslaagd) te experimenteren, het tweede nummer Funeral Dawn is daar een perfect voorbeeld van. Het is een loodzwaar nummer met machinale drums, die als hamers op trommels klinken. Dit in combinatie met de nodige samples geeft dit nummer een bijzonder monumentaal gevoel.

Daarnaast is Marduk natuurlijk niet spaarzaam met hyperspeed artilleriegeschut in de vorm van nummers als Phosperous Redeemer en This Fleshy Void waar Mortuus kwaadaardiger dan ooit te voren te voren klinkt of wat te denken van typisch Mardukiaans beukvoer met een episch refrein in de vorm van Into Utter Madness, een nummer dat vooral live menig concertzaal in een kolkende massa zal veranderen.

Bijzondere aandacht verdient zeker het afsluitende As A Garment, Een heftig mid-tempo nummer dat geen greintje hoop meer bij de luisteraar achterlaat, met daarover een ziekelijk prekende Mortuus,.

Wormwood is een album waaraan je kunt horen dat er bijzonder veel tijd in is gaan zitten, als je bijvoorbeeld alleen al kijkt naar het gebruik van de perfect ingezette samples, iets dat bij Rom 5:12 nogal eens geforceerd overkwam. Ook is goed te horen Marduk niet meer een vehikel is van dictator Morgan, maar dat juist Mortuus steeds meer in de melk te brokkelen heeft, zonder daarmee Marduk in een Funeral Mist 2.0 te transformeren. Met Wormwood heeft Marduk zichzelf weer weten te overtreffen en klinkt de band sterker dan ooit. Laten we hopen dat deze line-up stand weet te houden, want ik wil meer van dit soort albums!

Tracklist:
1. Nowhere, No-One, Nothing
2. Funeral Dawn
3. This Fleshly Void
4. Unclosing The Curse
5. Into Utter Madness
6. Phosphorous Redeemer
7. To Redirect Perdition
8. Whorecrown
9. Chorus Of Cracking Necks
10. As A Garment

Score: 90 / 100

Reviewer: Jan
Toegevoegd: 24 september 2009

Koop dit album in

Meer Marduk:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Marduk - Wormwood
Reactie van Thijs op 24-09-2009 om 09:26u

Ik vond Rom 5:12 het beste wat Marduk tot nu toe heeft gemaakt, dus ik ben erg benieuwd naar dit album.

Marduk - Wormwood
Reactie van iron_dennis op 24-09-2009 om 11:28u
Score: 92 / 100

Fantastisch album. Deze line up is idd de beste die Marduk ooit gehad heeft. Hij staat samen met Those of The Unlight/ Opus Nocturne/Nightwing en Rom:512 in de top 5.

Marduk - Wormwood
Reactie van Een Metalfan op 24-09-2009 om 19:11u
Score: 90 / 100

Ben het helemaal met de review eens. De muziek is helder, maar toch lekker smerig, en heeft een gave sound. Ook ben ik het helemaal eens over de samples, dat vind ik een vervelend nadeel aan Rom 5:12. Ik ben ook van mening dat de cd heel erg divers is, snelle nummers maar ook mid-tempo nummer die ook heel boeiend en duister zijn. Mortuus voegt echt iets toe aan Marduk, met name zijn vocalen die echt heel bruut klinken.

Marduk - Wormwood
Reactie van Erik op 25-09-2009 om 17:25u

Nog maar één keer gehoord, maar mijn eerste indruk was slaapverwekkend saai. Ik heb zeker wel wat leuke stukjes gehoord, maar de rest viel me ontzettend tegen. Rom 5:12 vond ik kut in verband met die gastzangers en andere shit, dus ik hoopte dat deze weer beter zou worden. Meer zoals Plague Angel, wat ik nog altijd het beste Marduk album ooit vind. Nu is mijn eerste voorzichtige conclusie dat ik toch Rom 5:12 prefereer. Als je daar de shit uit haalt, dan houd je nog een aantal behoorlijk gave nummers over. Hoorde ik op het eerste gehoor niet bij Wormwood. Jammer.

Marduk - Wormwood
Reactie van Mauser op 25-09-2009 om 18:57u
Score: 45 / 100

Ben het met voorgaande reactie eens; wel erg saai. Ik hoor geen gerse riffs.
Idd als je op Rom 5.12 de zwakke nummers weghaalde, bleef er nog wat vet te headbangen over, hier niet.....

Marduk - Wormwood
Reactie van Een Metalfan op 25-09-2009 om 20:16u

De beste Marduk albums ooit zijn toch gewoon Dark Endless en Those of the unlight?

Marduk - Wormwood
Reactie van iron_dennis op 26-09-2009 om 19:57u

Ik zou dan wel eens willen weten welke kant Marduk volgens jullie op zou moeten gaan. Persoonlijk vind ik dat ze met Mortuus de slimste zet in hun loopbaan gemaakt hebben. Marduk is weer een echte black metal band. Qua sound, presentatie songmateriaal.
Hopelijk nemen ze Those... nog een keer met Mortuus op!

Marduk - Wormwood
Reactie van Thijs op 27-09-2009 om 17:18u
Score: 85 / 100

Ik heb hem nu een paar keer gehoord en ik moet zeggen dat ik Rom 5:12 voorlopig prefereer boven Wormwood. Maar misschien dat dat nog veranderd na wat meer luisterbeurten (voorlopig eerst de nieuwe Immortal grijsdraaien, wat een vette plaat is dat!)

Ik vind trouwens ook dat Marduk op deze wijze door moet gaan, ben het helemaal eens met ijzeren Dennis.

Marduk - Wormwood
Reactie van Artorius op 01-10-2009 om 09:24u
Score: 90 / 100

Marduk is sinds Mortuus erbij kwam echt met sprongen vooruit gegaan, en ik vind Wormwood een fantastisch album. Saai, hoor ik u zeggen? Ik heb me geen moment verveeld. Wel is het zo dat Marduk steeds meer ontwikkelt als een beter geproduceerde versie van Funeral Mist, maar daar kan ik persoonlijk niet wakker van liggen.

Marduk - Wormwood
Reactie van Erik op 01-10-2009 om 10:44u

Totaal niet mee eens en het is ook appels met peren vergelijken. Productietechnisch is Funeral Mist op beide albums uitstekend (Necromorbus?) en op de sound op Wormwood na, hebben beide bands ook weinig gemeen. Totaal andere bands qua muziek, die toevallig wat dezelfde invloeden hebben omdat ze een prominent bandlid delen.

Marduk - Wormwood
Reactie van EricMaiden op 01-10-2009 om 14:23u
Score: 90 / 100

Goed album! compleet met de revieuw eens!

Marduk - Wormwood
Reactie van Artorius op 06-10-2009 om 09:12u
Score: 90 / 100

@Erik: Je hebt helemaal gelijk, wat dom van mij! Vooral het 2e nummer ('Funeral Dawn') is stylistisch mijlenver verwijderd van 'Maranatha'. Appels en peren, duh....

Marduk - Wormwood
Reactie van Melancholio op 15-10-2009 om 16:10u
Score: 85 / 100

Boeiende cd met voldoende muzikaal geweld, melodie en afwisseling.

Chorus Of Cracking Necks is de max :-)