Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Cirrha Niva - For Moments Never Done
Jaar van release: 2009
Label: Parnassus Records
Cirrha Niva - For Moments Never Done
Het is lullig om te zeggen, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker gegooid met de term 'on-Nederlands goed'. De uitspraak konden we al van stal halen bij bands als Textures, Within Temptation, Elegy, Wicked Mystic en HDK en vaak wilde dat zeggen dat deze groepen het gemiddelde niveau in Nederland ruim overstegen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niveau eigenlijk nooit heel hoog is geweest in Nederland. Natuurlijk zijn er een aantal sterke bands, maar doorgaans legden veel bands het af tegenover de talloze buitenlandse gezelschappen. Gelukkig kunnen we het woord nu weer gebruiken, want de nieuwe plaat van Cirrha Niva is cht on-Nederlands goed.

De band uit Den Bosch bracht vroeger ook al wel een pot lekkere muziek, maar de nieuwe plaat slaat echt alles. Nog nooit klonk Cirrha Niva zo stevig, zo vet en zo sterk. De gotische rock/metal met progressieve rand heeft plaatsgemaakt voor een superheftige metalsound, waarin progressieve invloeden op vloeiende wijze gecombineerd worden met een geweldig gevoel voor melodie en strak hakkende gitaren. Jochem Jacobs (Textures) heeft de plaat bovendien voorzien van een zeer vette sound. Daarnaast heeft de band in de persoon van Legrand (Michel de Groot, bekend van Ulcerate Fester en Liquid Baby) een absolute wereldzanger in huis gehaald. Wat een dijk van een stem heeft die vent, die overigens ook alles wat hij zelf heeft gedaan in het verleden doet verbleken.

Daarmee houdt het gelukkig nog niet op, want qua composities heeft de band een enorme groei doorgemaakt. Wat te denken van de sublieme openingstrack, The Fooling waarin Robin de Groot (inderdaad, het broertje van) van Chiraw een paar agressieve zangstukken aanlevert, of het werkelijk magistraal gecomponeerde Running From The Source. De zanglijnen tijdens het akoestische begin van dit nummer zorgen al voor kippenvel, maar Cirrha Niva bouwt het nummer fenomenaal uit doormiddel van een stevige overgang en een sterke gitaarsolo. Bij deze wil ik dit nummer alvast uitroepen tot n van de beste metalsongs die ooit op Nederlandse bodem zijn ontstaan, want het is echt niet meer uit de kop te krijgen. Golan Heights is daarna ook al zo'n verbazingwekkend sterk nummer, dankzij vette thrashriffs en progressieve wendingen. Het gebeurt niet vaak meer dat muzikanten en zanger elkaar op zo'n treffende wijze aanvullen, wat een power.

Ik zou elk nummer wel van een lofrede kunnen voorzien, maar dat zou zonde zijn. Iedere liefhebber van progressieve metal dient deze plaat gewoon aan te schaffen. Geen vragen stellen, maar naar de platenboer rennen en deze cd aan je collectie toevoegen. Het gebeurt immers niet elke dag dat een band de gehele eigen discografie overtreft en tegelijkertijd de sterkste plaat van eigen bodem aflevert die tot nu toe verschenen is dit jaar. Weg zijn de truttige tierelantijnen uit de tijd van Liason De La Morte, nu is het enkel de vette muziek die dubbeldik overtuigt. Een bijna ultieme combinatie van hardheid, melodie, briljante zang en vooruitstrevende accenten, hulde!

Tracklist:
1. The Fooling
2. Dreamon
3. Framed
4. Running From The Source
5. Golan Heights
6. Spring Before Winter
7. Self-Chosen

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 8 september 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van johannus op 09-09-2009 om 08:32u
Score: 98 / 100

Fuck..wat een goeie cd...Elk nummer is gewoon supervet !!!
En beregoede zang..
Ik ga ze zien in aalten zaterdag, BEn benieuwd...

Reactie van Old Mhb op 09-09-2009 om 14:35u
Score: 97 / 100

Soms als ik hier reviews lees over Nederlandse groepen heb ik zoiets van: "Die hollanders stoefen weer eens met zichzelf."
In dit geval hebben ze reden om te stoefen. Terrechte review. Dijk van een plaat !

Reactie van thomas op 09-09-2009 om 16:48u

wow!

dankje Jeroen!

Reactie van Frankyboy op 16-09-2009 om 09:01u
Score: 96 / 100

Met deze cd behoren ze voor mij tot de nederlandse top. TOP!

Reactie van wyrm op 21-09-2009 om 21:27u
Score: 95 / 100

Wat een klapper zeg!
Su-per!

Reactie van Erik op 29-09-2009 om 17:10u
Score: 98 / 100

Grenst aan perfectie, wat is dit ongelooflijk goed !

Reactie van Paul op 24-10-2009 om 17:44u
Score: 95 / 100

Super !!!! Wat een perfecte mix van metal, melodie en gevoel. Alles klopt, de opbouw van de songs, de sound. Ik hoor heel veel invloeden van andere bands, ga ze echter niet noemen. Dat zou deze geweldige band veel te kort doen.

Reactie van Jochem op 06-05-2010 om 13:18u
Score: 10 / 100

Volgens mij staan ze dit jaar op de zwarte cross... Yes!!!!

Reactie van Johan op 02-12-2010 om 13:29u

Gerucht doet de ronde dat ze het voorprogramma van crimson glory doen volgend jaar...
Perfecte combi !

Reactie van peter op 10-02-2015 om 01:40u
Score: 50 / 100

wat een ontzettend slecht album,vooral het eerste nummer the fooling,in dit nummer zit zelfs,ja echt rap,schande.