Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Blind Guardian en Cirrha Niva
Op 9 december 2016 in Lucky, Rijssen
Een review door Jeroen
Foto's door Henk Brouwer

Blind Guardian is geen onbekende in de Rijssense Lucky. De Duitse powermetalband speelde er in 2003 en 2006 ook, voor volle zalen. Ditmaal is de grote zaal van Lucky eveneens gezellig druk, hoewel de show niet is uitverkocht. Als voorprogramma heeft Blind Guardian het Nederlandse Cirrha Niva meegenomen. Leuk detail is dat zanger LeGrand afkomstig is uit het vlakbij gelegen Almelo.

Cirrha Niva heeft genoeg lekkere metalstampers in huis om als een prima opwarmer te functioneren. Daarom is het onbegrijpelijk dat de band uit Den Bosch nauwelijks harde songs speelt. Hoewel ik zelf prima uit de voeten kan met zowel de progressievere tracks als de harde nummers, geldt dat overduidelijk niet voor het publiek van vanavond. Dat publiek komt voor lekkere metal. Hard doch met melodie. Melodieus is de muziek van Cirrha Niva beslist. Maar de klanken zijn tegelijkertijd complex en uitgesponnen. Des te vreemder dus dat de groep voor het moeilijke materiaal kiest. Materiaal dat nauwelijks overkomt in Lucky. Het spel kan dan nog zo vakkundig zijn, het heeft dan eigenlijk al geen zin meer. Hoe mooi de slepende gitaarsolo's ook zijn en hoe sterk LeGrand ook staat te zingen, het maakt niet uit. Bezoekers slaan de band beleefd gaande en meer dan een fatsoensapplausje kan er niet af. Veel contact tussen publiek en band is er bovendien niet. Bandleden zijn te druk met hun partijen. Op zich is het logisch dat Cirrha Niva graag wat wil presenteren van het laatste album Out Of The Freakshow, maar de nummers komen net als op de cd nooit echt op gang. Dat het optreden en de publieksreactie zo gezapig overkomen, heeft de band mijns inziens echt aan zichzelf te danken. Paar stevige thrashy songs in de setlist en het is goed. De gespeelde nummers bewaren ze voortaan maar voor de progressief gerichte festivals en shows.

Cirrha Niva @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016
Cirrha Niva @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016

De Duitsers en Nederlander van Blind Guardian begrijpen wel wat toeschouwers willen. Die willen een integrale uitvoering van de klassieker Imaginations From The Other Side. Die willen krakers als Valhalla en The Bard's Song, aangevuld met wat modernere krachtpatsers. Hoewel ik persoonlijk na een half uurtje Blind Guardian wel genoeg heb gehoord, ben ik vanavond toch onder de indruk van de heren. Het spel is als altijd strak, geïnspireerd en fel. De sound staat gelukkig als een huis, hoewel de eerste twee, drie songs een tikje klinisch overkomen. Daarna is het echter genieten geblazen. Met name de uitvoering van het album uit 1995 doet het uitstekend. Als ik al eens een cd draai van de Duitse powermetalband, dan is dat een stokoude speedmetal-cd of Imaginations From The Other Side. Hansi Kürsch geeft deze avond meerdere keren aan dat hij graag in Rijssen komt. Dat plezier spat eraf. Het is oprecht. Hoewel hij uiterlijk gezien misschien niet de meest charismatische zanger is, is zijn herkenbare stem dat wel. Een stem die hij tot in de puntjes controleert. Het publiek eet vrijwel de hele avond uit zijn hand en zingt luidruchtig mee met melodieën en zanglijnen. Zodoende mag het optreden van Blind Guardian de boeken in als één van de betere die ik van het gezelschap heb gezien. Om eerlijk te zijn vind ik het optreden uit 2006 nog steeds iets beter, vanwege de iets agressievere voordracht, maar speltechnisch en optisch valt er gewoon geen speld tussen te krijgen. Blind Guardian bestaat uit topmuzikanten die hun instrument volledig meester zijn. Blind Guardian beschikt bovendien over een heel arsenaal aan sterke songs. Soms ietwat te Duits met typische meezingrefreinen, maar altijd melodieus, krachtig en uitgekiend. Met die aanpak kunnen de heren nog jaren mee. Wat mij betreft laten ze Rijssen niet opnieuw tien jaar wachten en keren ze over niet al te lange tijd terug.

Blind Guardian @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016
Blind Guardian @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016

Setlist Blind Guardian:
1. The Ninth Wave
2. Welcome To Dying
3. Nightfall
4. Time What Is Time
5. Fly
6. Imaginations From The Other Side
7. I'm Alive
8. A Past And Future Secret
9. The Script For My Requiem
10. Mordred's Song
11. Born In A Mourning Hall
12. Bright Eyes
13. Another Holy War
14. And The Story Ends
15. War Of Wrath
16. Into The Storm
17. The Curse Of Feanor
18. Valhalla
19. Sacred Worlds
20. The Bard's Song - In The Forest
21. Mirror Mirror

Blind Guardian @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016
Blind Guardian @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016
Blind Guardian @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016
Blind Guardian @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016

Cirrha Niva @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016
Cirrha Niva @ Lucky, Rijssen, 9-12-2016

[ Terug naar de Concert Reviews ]