Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Therion - The Miskolc Experience (dvd)
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records
Therion - The Miskolc Experience (dvd)
Wat een verrassing om een tijdje terug de nieuwe live-dvd van Therion in mijn brievenbus te vinden! Therion is al een aantal jaren één van mijn favoriete bands met hun bijzondere combinatie van metal en klassieke muziek. Ook live weet de band dat waar te maken, getuige hun fantastische optreden in de Melkweg (2007) en verschillende live-registraties. Na het omvangrijke Celebrators Of Becoming en Live Gothic, is er nu The Miskolc Experience. In eerste instantie dacht ik dat dit een makkelijke manier was voor de platenmaatschappij om nog wat geld te verdienen nu driekwart van de band is opgestapt, maar deze dvd is zeker de moeite waard.

Als voorafje krijgen we een aantal klassieke werken te horen. Openingsnummer Clavicula Nox wordt nog zonder de Zweedse heren gespeeld, maar later zijn zij ook van de partij om stukken van Dvorak, Verdi, Mozart en Wagner te spelen. Het geheel klinkt meer dan prima en is een stuk technischer dan het gemiddelde Therion-nummer. Ik was vooraf niet bekend met deze klassieke stukken, maar het is een leuke opwarmer voor wat komen gaat.

Het hoofdgerecht bestaat uit ruim een uur aan eigen materiaal. We horen nummers van verschillende albums langskomen, zoals het recentere Blood Of Kingu en Sirius B en het oudere The Rise Of Sodom And Gomorrah. Live kan Therion deze nummers al buitengewoon goed brengen, maar met een koor en orkest erbij krijg ik soms gewoonweg kippenvel! En met Lori Lewis en Mats Leven hebben ze twee fenomenale zangers in huis gehaald. Helaas zijn er maar negen nummers aan bod gekomen en na het zien van deze versies van Lemuria en Via Nocturna smaakt dat echt naar meer! Klein minpuntje: soms zijn de beelden wat donker.

De dvd bevat nog een toetje: een leuke documentaire over de totstandkoming van het optreden in Hongarije en Therion Goes Classic in Boekarest. Dit laatste is een orkest, koor en zangers die muziek van Therion spelen. De band is nergens te bekennen, maar wel zien we dezelfde dirigent als op The Miskolc Experience.

The Miskolc Experience was een unieke samenwerking tussen het orkest en koor van Miskolc en Therion tijdens het internationale operafestival in 2007. Fans kwamen van heinde en verre om deze show mee te maken en met deze dvd kan iedereen thuis genieten. Therion heeft ons met The Miskolc Experience een heerlijk menu voorgeschoteld. De band kennende zal ook deze dvd met live-cd verschijnen in een mooie en verzorgde hoes. Wel denk ik dat dit alleen iets is voor de doorgewinterde Therion-luisteraar. Als je simpelweg een leuke show van de band wilt zien, dan is Celebrators Of Becoming of Live Gothic misschien toch een betere keuze.

Tracklist:

Part I – Classical Adventures: (44 min.)
1. Clavicula Nox
2. Dvorak: Excerpt from Symphony No. 9
3. Verdi: Vedil Le Fosche Notturne Spotigle from Il Trovatore
4. Mozart: ‘Dies Irae’ from Requiem
5. Saint-Saens: Excerpt from Symphony No. 3
6. Wagner: ‘Notung! Notung! NIedliches Schwert!’ from The Ring
7. Wagner: Excerpt from The Overture from Rienzi
8. Wagner: Second Part of ‘Der Tag ist da’ from Rienzi
9. Wagner: First Part of ‘Herbei! Herbei!’ from Rienzi

Part II – Therion Songs: (66 min.)
1. Blood Of Kingu
2. Sirius B
3. Lemuria
4. Eternal Return
5. Draconian Trilogy
6. Schwartsalbenheim
7. Via Nocturna
8. The Rise Of Sodom And Gomorrah
9. Grand Finale

Bonus Features (dvd only):
1. Documentary (20 min.)
2. Therion Goes Classic – Bucharest (16 min.)

Score: 90 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 29 mei 2009

Koop dit album in

Meer Therion:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Therion - The Miskolc Experience (dvd)
Reactie van Een Metalfan op 08-06-2009 om 22:09u

mmmm dit klinkt interessant. Zag hem nog niet in de platenwinkel liggen.

Therion - The Miskolc Experience (dvd)
Reactie van Smetsar op 09-06-2009 om 11:49u
Score: 90 / 100

Heel geslaagde dvd, alleen jammer dat Therion soms wat te hoog in de mix staat in vergelijking met het orkest en koor. Maar voor de rest ben ik wel tevreden!