Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars
Jaar van release: 2009
Label: Candlelight Records

Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars

Mijn eerste kennismaking met Blut Aus Nord was jaren gelden, toen iemand me de tip gaf het album The Work Which Transforms God te gaan luisteren. Hoewel ik dat album inmiddels al jaren niet meer gehoord heb, vond ik het destijds tegen het geniale aanzitten, met die heerlijke sferen en duistere muziek. Blut Aus Nord is hier de afgelopen jaren veel van afgeweken, tot mijn grote spijt. Met wisselend succes experimenteerde de band in die jaren met vele geluiden. Ook Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars is weer een album dat iets nieuws te bieden heeft, maar deze keer lijkt het heel goed uit te pakken.

Van black metal is op Memoria Vetusta II... nauwelijks meer sprake. In de zang en de achtergrondlaag komt dit nog naar voren, maar het album is voornamelijk een heel melodieus muziekstuk geworden. Ik heb al veel omschrijvingen van dit album gelezen, tot en met woorden als kosmisch toe, maar ik vind het vooral een hele natuurlijke, down to earth sfeer hebben. Nummers als Translucent Body Of Air (Sutta Anapanasati) kabbelen op een heerlijke manier aan je voorbij, zodat je op alle gemak de schoonheid die geboden wordt tot je kunt nemen. De keerzijde van de medaille is iets anders.

De band kan namelijk nog steeds een stevige klap uitdelen, zoals ze in het daaropvolgende nummer The Formless Sphere (Beyond The Reason) laten blijken. Om het geheel in overeenstemming met de rest van het werk te brengen, worden felle openers als deze, snel teruggebracht naar het rustige, melodieuze niveau wat de band op de rest van het album speelt. Heerlijke ‘experimentele’ invloeden maken van deze sferen echt iets apart, wat de band met zeer veel succes uit weet te werken. Episch gitaarspel en heerlijke keyboardstukken, geven het geheel soms een fantastische, bijna psychedelische sfeer mee.

Daarnaast is epiek iets waar Blut Aus Nord in uitblinkt op dit album. Ik betrap mezelf erop dat ik met regelmaat écht aan het genieten ben van fantastische nummers als ...The Meditant (Dialogue With The Stars). Heel erg ingetogen gespeeld, maar met een geweldige ingehouden kracht. Die kracht komt nauwelijks tot uiting, maar het sijpelt overal tussendoor, wat je om de haverklap tot op het puntje van je stoel brengt. Door het ontbreken van de uitbarsting, volgt vreemd genoeg geen teleurstelling, maar slechts berusting. Die lui van Blut Aus Nord, die weten wat ze doen. Dit gaat helemaal goed komen!

Tracklist:
1. Acceptance (Aske)
2. Disciple's Libration (Lost In The Nine Worlds)
3. The Cosmic Echoes Of Non-Matter (Immaterial Voices Of The Fathers)
4. Translucent Body Of Air (Sutta Anapanasati)
5. The Formless Sphere (Beyond The Reason)
6. ...The Meditant (Dialogue With The Stars)
7. The Alcove Of Angels (Vipassana)
8. Antithesis Of The Flesh (...And Then Arises A New Essence)
9. Elevation

Score: 92 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 12 maart 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars
Reactie van r1Co op 12-03-2009 om 12:00u
Score: 95 / 100

geniaal album, om nou te zeggen dat het niks meer met black metal te maken heeft lijkt me wat overdreven, waar moet je het anders onder scharen? Enige punt is wel dus dat het VEEL meer is dan black metal alleen, dat is correct

Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars
Reactie van Roberto op 12-03-2009 om 12:45u
Score: 95 / 100


   • Beste plaat tot nu toe van 2009! Echt wat een sfeer heeft dit album. Ben ik dan de enige die helemaal lyrisch is. Heb al een hoop nieuwe cd's gehoord die me niet zo lang intens kunnen boeien dan deze. TOP!

 • Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars
  Reactie van iron_dennis op 12-03-2009 om 13:54u

  Heb het album nog niet gehoord. Ben nog teveel bezig met de nieuwe cd van Funeral Mist. Samples die ik gehoord heb leken erg op het "Anthems" album van Emperor...

  Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars
  Reactie van BAN op 12-03-2009 om 15:56u


  De kutste plaat van 2009.
  Blut aus nord kan niet boeien, en heeft dat ook nooit gedaan.
  Ik gebruik nu al hun releases die ze uit heb gebracht met sjoelen.

  Die gaan nog hard hoor die dingen.
  Trouwens familie Doorsnee is veel leuker.

  Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars
  Reactie van Baldurs Tod op 12-03-2009 om 17:23u
  Score: 90 / 100

  BAN kon me nooit zo boeien, maar dit album is geweldig. Op het eerste gehoor vond ik het nogal nogal saai, maar na wat meer luisterbeurten raakte ik steeds meer onder de indruk van de magistrale riffs en sfeer...

  Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars
  Reactie van Een Metalfan op 12-03-2009 om 23:29u

  dit is toch gewoon blackmetal? ?

  Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars
  Reactie van R.O.N. op 28-03-2009 om 19:06u
  Score: 95 / 100

  Definieer dan in eerste instantie Black Metal, alvorens deze plaat onder die categorie te willen plaatsen. De sfeer die met deze plaat wordt uitgeademd komt dicht in de buurt van de kern van black metal, maar de muzikale vormen die worden gebruikt omvatten een veel groter muziekgebied.

  Verder is deze plaat een subliem muziekstuk, ik heb ook 'The work that transforms god' in de kast staan, maar vind deze toch stukken beter. Het is echt een luisteralbum, alhoewel ik ze toch wel een keer op een open air festival wil zien spelen.