Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Epicurean - A Consequence Of Design
Jaar van release: 2008
Label: Metal Blade Records

Epicurean - A Consequence Of Design

Onlangs kreeg ik het album A Consequence Of Design van Epicurean toegestoken. Dit debuut kwam al enige tijd terug uit en na het beluisteren ervan vraag ik me af hoe het in vredesnaam mogelijk is dat ik – en velen met mij – nog nooit van deze band had gehoord.

Om de stijl van Epicurean te omschrijven heb je aan het noemen van een genre of andere band als referentie niet genoeg. Epicurean is zo’n band die van een hoop genres een paar elementen gebruikt en wel ziet waar het schip strandt. Bij veel bands wordt het dan al snel een rommeltje en hoewel de intenties goed zijn is de uitvoering vaak minder. A Consequence Of Design is ondanks de vele ideeën echter zo goed luisterbaar dat Epicurean bij mij gelijk de boeken in gaat als één van de grootste verrassingen van de laatste jaren.

Maar welke muziek maken die jongens nu eigenlijk? Wel, denk aan bands als Unearth, Dimmu Borgir, All That Remains, In Flames en Dark Tranquillity met daarbij kenmerken uit progressieve- (veel keyboards, lange uitgewerkte songs), moderne- (vette breaks) en melodieuze death metal. Opvallend zijn de orkestrale arrangementen, sublieme gitaarsolo’s (en zelfs twinsolo’s) en tot slot een zanger die niet alleen clean heel sterk voor de dag komt, maar ook ruig geschreeuw niet schuwt en daarmee eveneens indruk weet te maken.

Het knappe is dat het totaalplaatje van A Consequence Of Design gewoon klopt. Van de instrumentatie tot de zang, van de productie tot het concept (na te lezen op de website van de band), het zit allemaal zo razend knap in elkaar. Deze plaat rost dat het een lieve lust is, kent veel tempowisselingen, prachtig gitaarwerk en als grote bonus zijn er de orkestrale stukken die niet te veel de aandacht opeisen, maar op genuanceerde wijze worden gebruikt.

Eigenlijk kan ik alle elf nummers er wel uitlichten. Ze zijn namelijk allemaal even sterk. Als je dan toch een tip wil: Probeer The Burden Of Eternity eens. Hierop komen de keyboards iets nadrukkelijker aan bod en etaleert zanger John Laramy zijn kunsten uitgebreid. Illumination, waarin ook black metal-invloeden boven komen drijven en gitarist Jarod Mills compleet door het lint gaat, is tevens een regelrechte aanrader.

In april start Epicurean een lange tour door de Verenigde Staten met gekende bands als Kreator, Belphegor en Exodus. Hierbij zal de band uit Minneapolis ongetwijfeld veel fans winnen, want als de band live net zo goed uit de verf komt als op deze kwaliteitsplaat, dan dicht ik Epicurean een hele grote toekomst toe.

Tracklist:
1. The Author And The Architect
2. Behind The Chapel Walls
3. Lithograph
4. The Burden Of Eternity
5. Illumination
6. Dividing The Distance
7. Of Malice And Majesty
8. Anathema: The Gate Keeper
9. Darkest Of Days
10. To Cast Thge Mourning Shadow
11. The Departure

Score: 94 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 17 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Epicurean - A Consequence Of Design
Reactie van Han op 20-02-2009 om 19:53u
Score: 100 / 100

Waar blijven de reacties, al jaren geen beter debuut gehoord!
Wat een briljante nummers!
Zo snel mogelijk naar Europa komen touren.