Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-08-2020

Sepultura - A-Lex
Jaar van release: 2009
Label: SPV / Steamhammer Records
Sepultura - A-Lex
Drie jaar geleden snoerde Sepultura de criticasters genadeloos de mond met het uitbrengen van het overweldigende conceptalbum Dante XXI. Hoewel de verkoop tegenviel, kreeg de plaat lovende kritieken van fans en pers. Met het album bewees de band eindelijk ook zonder Max Cavalera springlevend te zijn. Broerlief Iggor keerde in 2006 de band ook de rug toe, waarmee definitief een einde kwam aan de Cavalera-dynastie. A-Lex is dus het eerste Cavalera-loze album van Sepultura, waarmee de band de lijn van conceptalbums doorzet.

A-Lex (Russisch voor wetteloos) is gebaseerd op het boek A Clockwork Orange van Anthony Burgess. Het verhaal gaat over een jongen genaamd Alex die, naast zijn liefde voor klassieke muziek, ook graag met zijn bende verkracht en zware misdaden pleegt. Als Alex wordt opgepakt wordt hij gerehabiliteerd en als ''goed mens'' weer de maatschappij ingelaten. Maar zijn criminele verleden zorgt ervoor dat dan pas de ellende echt begint. Het verhaal wordt op het album verteld in achttien (relatief) korte tracks, wat opnames zijn van jamsessies uit een periode van drie maanden.

Omdat het album uit jamsessies bestaat klinkt het bij de eerste luisterbeurt behoorlijk chaotisch. Een gelikte productie hoef je hierdoor niet te verwachten en dat geeft een zeer onwennig gevoel in het begin. Pas na een paar luisterbeurten begin je de complexe structuren van het album te ontdekken en begint de schoonheid van het album eindelijk tot je door te dringen. De plaat blijft hierdoor zeer spannend aangezien je steeds meer nieuwe dingen ontdekt.

De rauwe stampende thrash geeft het gewelddadige karakter van het verhaal perfect weer. Het geluid is wederom herkenbaar. Zo herkenbaar zelfs dat het mij bij tijd en wijlen doet herinneren aan het legendarische album Beneath The Remains. De snijdende schelle riffs van Andreas Kisser zijn ook uiteraard ook weer te horen en Jean Dolabella toont zich qua drumkunsten een waardig opvolger van Iggor Cavalera. Zanger Derrick Green brult met zijn hardcorestem weer de boel bij elkaar en lijkt per album steeds beter te worden.

In het begin lijkt het alsof Sepultura maar wat aan het doen is. Maar de langzamerhand kom ik tot de conclusie dat A-Lex simpelweg geniaal is. Bruutheid, chaos, schoonheid en agressie is samengepakt in één prachtig geheel. Het verhaal had niet treffender in muziek vertaald kunnen worden.

A-Lex is een waanzinnig goed album geworden. Het is even doorbijten aangezien het bij de eerste luisterbeurt nogal zwaar op de maag kan liggen. Neem de tijd voor deze plaat en oordeel het niet te snel. Sepultura heeft een gewaagd concept gekozen met een net zo gewaagde aanpak. Voor dit lef en het geweldige eindproduct verdient de band niets meer dan lof. Hulde!

Tracklist:
1. A-Lex I
2. Moloko Mesto
3. Filthy Rot
4. We’ve Lost You!
5. What I Do!
6. A-Lex II
7. The Treatment
8. Metamorphosis
9. Sadistic Values
10. Forceful Behavior
11. Conform
12. A-Lex III
13. The Experiment
14. Strike
15. Enough Said
16. Ludwig Van
17. A-Lex IV
18. Paradox

Score: 90 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 12 februari 2009

Koop dit album in

Meer Sepultura:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sepultura - A-Lex
Reactie van wouter op 12-02-2009 om 09:11u
Score: 9 / 100

En zo is dat ik had de promo ook al een tijd geleden en moest ook wennen maar zoals jij al zegt het heeft ff tijd nodig maar dan maakt het echt iets los bij mij ,ik vind het een top album een en al hulde!!!!

Grtz Wouter
www.mix105.nl/hardrock
www.load-music.nl

Sepultura - A-Lex
Reactie van Devoo op 12-02-2009 om 18:03u
Score: 90 / 100

Toch nog een positieve review! :) Ik lees vaak negatieve recensies over dit album, en dan denk ik soms 'ben ik echt de enige die dit album goed vind?' Maar hier krijgt hij dus een positieve recensie! :D

Zelf heb ik dit een 4.5/5 gegeven. Wat dus eigelijk neerkomt op een 90! :)

Sepultura - A-Lex
Reactie van Jon op 12-02-2009 om 18:15u
Score: 88 / 100

Toch weer een positieve recensie hier (in tegenstelling tot wat geschreven werd op zwaremetalen).
Ben erg blij dit te lezen en ben het ook erg eens ermee.

Sepultura - A-Lex
Reactie van Marijn op 12-02-2009 om 18:16u
Score: 89 / 100

Erg gave review!

Alleen staat er nog wel de verkeerde cover bij, dit is een eerdere versie, best heel erg anders dan de uiteindelijke versie!

Ik kan het zeker eens zijn over de score! Wordt gaaf in de Effenaar en het Burgerweeshuis!

Sepultura - A-Lex
Reactie van Matthijs op 12-02-2009 om 22:00u
Score: 90 / 100

@Marijn:

Hmm dit is wel de cover die ik op mijn cd heb staan.

Sepultura - A-Lex
Reactie van tankard op 13-02-2009 om 12:03u
Score: 83 / 100

dit is idd de goede caver ik heb deze ook,
nu over het album,het klinkt redelijk sterk dus goede opvolger op dante x,maar wat me wel irriteerd is dt de naam sepultura er opstaat terwyl er byna geen enkel sepultura vanop bestial devastation niet meer meespeelt

Sepultura - A-Lex
Reactie van wouter op 13-02-2009 om 12:54u

Ik vind andreas zeker ook wel een orgineel lid ook al was hij er pas bij op het 2de album en ja deze discussie kun je altijd houden en word een gebed zonder eind en naar mijn mening is derrick er al langer bij dan max dus ik vind de naam niet zo erg

Sepultura - A-Lex
Reactie van Bastiaan op 14-02-2009 om 02:58u

Dit is tenminste een waardige review. Ik weet niet welke prutser er stront in zijn oren heeft zitten bij ZwareMetalen, maar de review daar slaat werkelijk nergens op.

Sepultura - A-Lex
Reactie van Bastiaan op 14-02-2009 om 03:01u

Wat de discussie over originele leden betreft. Kisser zit er inmiddels ruim twintig jaar bij. Origineel lid of niet, hij is een groot deel van de essentie van Sepultura. Daarom vind ik de vraag of hij wel of niet het recht heeft Sepultura in leven te houden onterecht.

Sepultura - A-Lex
Reactie van tankard op 18-02-2009 om 10:41u

nja ik hou gewoon liever van de bands in hun originele line up volgens my kunen ook andere personen moeilyk de muziek maken die de band hiervoor speelde met max en igor achja ieder zyn mening hierover,maar het is wel een lekker beuk cdke daar ben ik het wel eens mee

Sepultura - A-Lex
Reactie van jeroen op 15-04-2009 om 20:46u
Score: 60 / 100

ik denk als ze onder een andere naam door waren gegaan dat ze een dijk van een album hadden neer gezet....helaas heet het nog steets sepultura en dat is jammer maar des al niet te min een leuk album

Sepultura - A-Lex
Reactie van Een Metalfan op 27-05-2009 om 13:24u
Score: 80 / 100

Jullie hebben het wel over Kisser maar Paulo Jr. zit er al die tijd (nog steeds) al. ;) Verder een goed album! Dante was al een stuk beter en A-lex overtreft het weer. Alleen hoop ik dat het volgende album geen concept album zal worden.