Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Catamenia - VIII: The Time Unchained
Jaar van release: 2008
Label: Massacre Records
Catamenia - VIII: The Time Unchained
Er zijn van die bands die jarenlang in de marge voort ploeteren, het ene na het andere prima album afleveren, maar toch nooit de echte stap naar de top weten te forceren. Catamenia is wat mij betreft hét voorbeeld van zo’n band. In een tijdsbestek van tien jaar is dit alweer het achtste album van deze Finse melodieuze black metalband en met name de vorige twee albums – Winternight Tragedies en Location: COLD waren wat mij betreft echte pareltjes. Beide albums stonden vol van de krachtige, melodieuze riffs en melodielijnen. Bovendien ligt de nadruk meer op melodieus gitaarwerk dan op banale keyboardmelodieën, waardoor Catamenia een stuk steviger klinkt dan de gemiddelde pseudo-gothic band in het melodieuze black metal genre.

Op VIII: The Time Unchained wordt de lijn van de vorige twee albums voortgezet. Voor het eerst doet de band het volledig zonder keyboards, maar heel veel verschil maakt dat niet, aangezien de keyboards op de vorige albums nog slechts een lichte ondersteunende rol hadden. Het album heeft een prima productie meegekregen en de gitaristen schudden de ene na de andere catchy riff uit hun mouw. Daarnaast zet de sporadische gezamenlijke ‘back up’-zang de nummers extra kracht bij. Ook de cleane zangpartijen klinken indrukwekkend en krachtig. De band klinkt ervaren en durft de extremen wat meer op te zoeken. Zo knalt het titelnummer The Time Unchained van begin tot eind door, terwijl Fallen een stevig midtempo-nummer is waarin de nadruk duidelijk op de cleane zangpartijen ligt.

Tijdens de eerste paar luisterbeurten maakten de nummers op VIII: The Time Unchained nog iets minder indruk dan de vorige twee albums deden. Pas na meerdere luisterbeurten valt op hoe strak alles in elkaar zit: met name het gitaarspel is vingeraflikkend lekker. Zoals ik ook al bij de vorige albums aangaf, moet Catamenia absoluut in staat zijn om een zeer breed scala aan metalfans aan te trekken. De muziek is namelijk krachtig, catchy en toegankelijk zonder soft te worden. Liefhebbers van pure black metal kunnen Catamenia beter links laten liggen, maar iedereen die van een pot goed gespeelde extreme metal waar de spelvreugde vanaf springt houdt, zal met dit album een prima buit binnenhalen.

Tracklist:
1. Garden of Thorns
2. Alive...Cold...Dead!
3. Tuhon Oma
4. Dominion
5. The Time Unchained
6. Embody And Behold
7. Fallen
8. Uhrimalja
9. Road of Bones
10. The Last Day Before...
11. From Out of Nowhere (Faith No More cover)
12. Viivakoodit (Apulanta cover) (Digipack Bonus)
13. Synti Voittaa (Shitter Limited cover) (Digipack Bonus)

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 7 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Abyss op 07-02-2009 om 21:36u
Score: 85 / 100

idd een heel goed album!
Winternight Tragedies is nog steeds men favoriet maar dit komt er toch wel dicht bij, vooral de harde vocalen zijn nu veel afwisselender dan op vorige albums (naar mijn mening toch)

Terechte review

greetz

Reactie van Een Metalfan op 08-02-2009 om 11:29u
Score: 50 / 100

Baggerplaat; Location: Cold was al minder, maar hiermee doet Catamenia mijnsziens onder voor alle platen van het verleden. Catchy en toegankelijk? Ga popsongs schrijven.