Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Catamenia - Eternal Winter's Prophecy
Jaar van release: 2001
Label: Massacre Records
Catamenia - Eternal Winter's Prophecy
Laatst bij het optreden van Tristania, Vintersorg, Rotting Christ en Madder Mortem in de 013 zag ik dit fijne cd'tje liggen. Ik had op het Internet al een aantal mp3tjes er van gedownload. Het is melodieuze blackmetal met een erge nadruk op melodieus.
Deze cd is dus niet echt voor de die-hard blekmettol fans. Wel voor personen als ik, die van melodieuze maar ook harde muziek houden. De muziek is te omschrijven als black metal met aardig wat keyboards erin en Malmsteen achtige gitaar/keyboard loopjes. Als ik toch vergelijkingen ga maken, het klinkt eigenlijk als Children of Bodom die maar black zijn gaan maken.

De vocalen worden zo'n beetje over de hele cd gekrijst zoals je van alle black metal gewend bent. Ik vind de vocalen niet erg interessant. Ze zijn OK, maar weinig gevarieerd.
De cd begint met het snelle en agressieve "Gates Of Anubis", perfect voor een intro. Verdere hoogtepunten zijn "Blackmension" die begint met een typische Malmsteeniaanse keyboard/gitaar loop, "Kingdom of Legions", met een mooie melodie erin, het mysterieuze "Half Moons, Half Centuries", en "In The Void".

De teksten gaan over dingen die je al uit de titel kan vermoeden: mysterieuze winterse taferelen. Eigenlijk kan ik weinig interessants over de teksten vertellen, het is de prachtige muziek die mij deze cd deed aanschaffen. De muziek heeft ook een erg koude, mysterieuze sfeer, wat ik zo goed aan deze muziek vind.

De productie van de cd is erg goed, zonder gelijk te gladjes te gaan klinken, iets wat meestal de doodsteek is voor deze muziek. Alles klinkt helder, maar tegelijkertijd ook behoorlijk rauw in de snelle stukken.

Kortom, een prachtige cd van een goede band die eigenlijk recht heeft op meer aandacht. Catamenia maakt muziek in de stijl die hun landgenoten Children Of Bodom, Nightwish, Finntroll en Stratovarius zo bekend heeft gemaakt, melodieuze muziek met een behoorlijk scherp randje. Ik hoop dat ze in de toekomst meer aandacht krijgen.

Score: 80 / 100

Reviewer: Vagevuur
Toegevoegd: 13 oktober 2001

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Catamenia - Eternal Winter's Prophecy
Reactie van een op 13-10-2001 om 11:59u
Score: 100 / 100

ik mis de vergelijking met vorige albums? hoe is hij bijvoorbeeld vergeleken met het meesterlijke debuut?