Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Elite - We Own The Mountains
Jaar van release: 2008
Label: Folter Records
Elite - We Own The Mountains
Vorig jaar al ontving ik via het Nederlandse Elite-promoteam het laatste schijfje van deze Noorse black metalformatie. Eindelijk heb ik dan de tijd gevonden om We Own The Mountains op mij te laten inwerken en hier te bespreken.

Allereerst wat achtergrondinformatie: Elite is een Noorse band uit Mo I Rana, net onder de poolcirkel. In 2001 werd de band opgericht en sindsdien hebben niet alleen de nodige veranderingen in de line-up plaatsgevonden, maar heeft men voor ieder album een ander label gekozen. Door de wisseling van muzikanten is ook de muzikale koers van de band veranderd van pure black metal naar black metal met invloeden uit thrash, death en andere harde genres. We Own The Mountains is het derde album en hiervoor heeft men getekend bij Folter Records: een black metallabel dat net als Elite zijn horizon wil verbreden.

We Own The Mountains is een technisch en verzorgd geheel, waardoor soms vergelijkingen met Satyricon worden gemaakt. De hele plaat kenmerkt zich door melodieuze riffs, strakke drumpartijen en een zanger met een perfecte en rauwe strot. Al met openingsnummer Volvens Vinterseid dondert het album je kamer binnen om dit tempo de hele plaat vast te houden. Hoogtepunten zijn voor mij het denderende Winter Moon King (wat een heerlijk intro!) en het epische Fra Askens Kilde. Folk invloeden komen terug in het nummer Rovnatt door middel van een akoestische gitaar en koorachtige samenzang. Verder past de productie precies bij het geluid van de band en ook mijn complimenten voor de cover van het album.

Eigenlijk is black metal niet helemaal mijn ding, maar Elite brengt met We Own The Mountains een afwisselend en heel toegankelijk werkje met invloeden uit andere genres. Daarom verdient deze plaat dan ook een luisterbeurt bij iedere liefhebber van eerdergenoemde genres. Voorlopig ownt Elite dus niet alleen de bergen, maar ook mijn cd-speler.

Tracklist:
1. Volvens Vinterseid
2. Amantia Muscaria
3. Winter Moon King
4. Likmyren
5. Rovnatt
6. Fra Askens Kilde
7. Legend
8. Født til Vanvidd
9. Vi Skyr Ingen Strid

Score: 80 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 1 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van rukh op 01-02-2009 om 19:27u
Score: 88 / 100

**Eigenlijk is black metal niet helemaal mijn ding**...

--stopt met lezen--

Reactie van Een Metalfan op 02-02-2009 om 11:08u

@ rukh: Dan ben je toch nog een best eind gekomen

ot: Ben wel benieuwd, we zullen zien

Reactie van Erik op 02-02-2009 om 13:19u

Niets mis met deze recensie, prima verwoord.

Ik vind het verrassend dat Elite deze kant op gegaan is. Als ik me niet vergis, waren die invloeden in hun laatste album totaal niet aanwezig en ook live speelden ze niet iets met deze invloeden (dus niets nieuws). Zal het albums eens luisteren binnenkort, maar ik verwacht niet dat ik er erg gecharmeerd van zal zijn.

Reactie van Nicole op 02-02-2009 om 18:47u

Merci! :-)

En Erik, hun debuutalbum was pure Noorse black metal en daarna zijn er steeds meer invloeden uit andere genres bij gekomen. Als ik terugdenk aan wat jij in de GVH/W1 kwam kijken, dan denk ik niet dat dit album daarbij past. Hoe dan ook, door al die andere invloeden vind ik het juist een gaaf geheel geworden. Ben benieuwd naar je reactie als je 'm gehoord hebt!