Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Jaar van release: 2008
Label: SPV / Steamhammer Records
Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
De grote metalverrassing van eind vorig jaar was toch wel dat Jon Schaffer wederom zijn halve band de laan uit had gestuurd om de line up te versterken met oudgediende Matt Barlow. In de afgelopen maanden hebben velen het nieuwe oude Iced Earth al kunnen aanschouwen op diverse Europese festivals, wat tot enthousiaste reacties heeft geleid. Hoe mooi de albums met Tim Ripper Owens ook waren, het blijkt toch dat Barlow onlosmakelijk met Iced Earth verbonden is. Dat niet alleen de fans dat merken, maar ook de band zelf blijkt ook wel uit het hernieuwde vuur waarmee Schaffer en zijn mannen oude en nieuwe songs live ten gehore brengen. Gelukkig voor ons is dat niet alleen live te horen, maar ook aanwezig op het nieuwe album The Crucible of Man. Het tweede en tevens laatste deel van het Something Wicked verhaal over Set Abominae, wat oorspronkelijk als drieluik te vinden was op het album Something Wicked This Way Comes.

Genoeg introductie, want de hamvraag is natuurlijk of dit album beter is dan het eerste Framing Armageddon en of de band een album af kan leveren wat zich meet met het oude werk, wat nog altijd favoriet is bij menig fan. Het enig mogelijke antwoord daarop is JA! Framing Armageddon was op veel momenten al agressiever dan voorganger The Glorious Burden. The Crucible of Man doet daar nog een schepje bovenop. Praktisch elk nummer is hard en agressief en voorzien van de riffs waar Jon Schaffer zo bekend om is. Ook de drums zijn aanzienlijk verbeterd in vergelijking tot het vorige album, waar ze nogal eens zacht in de mix stonden. Dit in combinatie met de rauwe stem van Matt Barlow doet je direct weer terug denken aan de toppers van de jaren negentig. Het lijkt wel of Jon Schaffer weer in zijn element is na het schrijven van ridicule zeikballads als When The Eagle Cries.

Qua opbouw verschilt dit album weinig van zijn voorganger. Na een onheilspellende introductie barst het metalgeweld los met Behold The Wicked Child om te beginnen aan het levensverhaal van Set Abominae. Set heeft er flink de pis in dat zijn volk gereduceerd is tot enkele duizenden en zal dat laten merken ook. Zijn bloederige wraak en de hoogmoed van de mens is geweldig weergegeven met een perfecte synthese tussen muziek en tekst. Momenten van bezinning zijn er in de vorm van wat rustigere stukken zoals A Gift or A Curse waarin we Barlow en Schaffer samen kunnen horen zingen over de twijfels die Set Abominae heeft over het vernietigen van een heel ras. Waar Schaffer experimenteerde met progrock invloeden op Framing Armageddon, houdt hij het op deze nieuwe plaat bij het verkennen van de mogelijkheden binnen de bekende stijl van Iced Earth. A Gift or A Curse is een perfect voorbeeld van die experimenten.

Niet alleen Schaffer lijkt naar muzikale grenzen te zoeken, ook Matt Barlow gebruikt op dit album zijn stem diverser dan ooit wat resulteert in een klankkleur die we nooit eerder hebben mogen horen van deze band. Soms is het wat wennen, maar na een paar luisterbeurten blijkt hoe sterk het resultaat is van deze experimenten en hoeveel er op dit album te ontdekken is voor de luisteraar. Een juweeltje als Sacrificial Kingdoms komt pas tot volle wasdom wanneer je alle laagjes goed tot je door hebt laten dringen. Daarnaast is het voor mensen die bekend zijn met de oude trilogie een feest van herkenning, want Schaffer grijpt veelvuldig terug naar bekende thema's uit dit oude werk.

Een verhaal wat twee albums overspant moet natuurlijk spetterend eindigen. The Crucible of Man heeft een epiloog in de stijl van de oosterse werkjes op Framing Armageddon, maar het echte einde bestaat uit Come What May wat meer als een waarschuwing geldt van Schaffer aan zijn luisteraars dan een onderdeel van het Set Abominae-verhaal. Het nummer doet erg denken aan A Question of Heavens, en heeft eenzelfde episch effect als afsluiter, als A Question had aan het einde van The Dark Saga. Een waardig einde voor het verhaal van de ondergang van de mensheid.

Met een sterk oud en vertrouwd album als The Crucible of Man is het weer duidelijk welke richting Jon Schaffer op wil met de band en wat we de komende jaren nog van hen kunnen verwachten. Dit album zal met recht tussen de favorieten van veel fans komen te staan. Voor mensen die dit een breuk zullen vinden met Framing Armageddon vanwege een andere zanger, deed Schaffer in een interview met Metalfan.nl de uitspraak dat er een boxset aan zit te komen met het eerste album opnieuw opgenomen met ook daar Barlow op zang.

Tracklist:
1. In Sacred Flames
2. Behold the Wicked Child
3. Minions of the Watch
4. The Revealing
5. A Gift or a Curse
6. Crown of the Fallen
7. The Dimensional Gauntlet
8. I Walk Alone
9. Harbinger of Fate
10. Crucify The King
11. Sacrificial Kingdoms
12. Something Wicked (part 3)
13. Divide and Devour
14. Come What May
15. Epilogue

Score: 92 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 29 augustus 2008

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van tankard op 29-08-2008 om 09:27u

ben erg benieuwd naar dit album

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Smetsar op 29-08-2008 om 11:45u
Score: 91 / 100

Machtig album! Iced Earth is back!!! Dit album klinkt een beetje als the missing link tusen Something Wicked This Way Comes en Horror Show.

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Kees op 29-08-2008 om 11:58u
Score: 70 / 100

Ik ben grote fan van Iced earth. Maar echt dit album is slap, gerecycled, en ongeinspireerd. Barlow is meesterlijk, maar het zijn stem is dan ook de enige zijden draad waar dit album aanhangt.

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van TNM op 29-08-2008 om 12:54u
Score: 65 / 100

Moeten reviewers niet objectief zijn? Het enige dat je review uitstraalt is een fanboygehalte inzake zowel Barlow als Schaffer van hier tot in Tokyo.

Ik ben een zeer grote Iced Earth fan, maar nog steeds een kritische ziel en daarbij moet ik zeggen dat ik dit het saaiste IE album tot nu toe vind... EN ZEKER niet sterker dan FA, dat ZEKER NIET... Waar heb je een full on metal assault als FA title song of een prachtig episch nummer als The Clouding??? NERGENS...

Zwak, ongeïnspireerd en bijzonder subjectief reviewwerk...

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Kwibus op 29-08-2008 om 14:22u

Hoe komen jullie aan dit album? Is het al downloadable via Internet?

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van pos op 29-08-2008 om 15:36u
Score: 70 / 100

Ja het is reeds een tijdje te downloaden. Ik ben ook zeker niet onder de indruk. Barlow is zoals vrijwel altijd gewelidg. De nummers echter niet. Slecht is het zeker niet maar ze hebben veeeeeel betere platen gemaakt.

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Old Mhb op 29-08-2008 om 18:27u
Score: 58 / 100

Ik heb het voordeel gehad om IE pas te ontdekken in de periode van de wissel van Barlow - Owens. Ook al ben ik meer dan 30 jaar metalhead, om 1 of andere reden heb ik de groep niet echt gevolgd van in den beginne. Nadien heb ik alles in 1 keer in huis gehaald toen de glorious burden uitkwam. Stuk voor stuk zeer goede metal. De troelala rond wie nu de beste IEzanger is interresseerd me dus geen reet.

In tegenstelling tot de andere albums met Barlow op vocs vind ik deze saai en inspiratieloos. Zelfs na meerdere luisterbeurten vind ik geen enkel stuk dat het beest in me doet ontwaken of de gevoelige snaar beroerd.

Jammer, want na deze stunt had ik veel meer verwacht.

Ik denk dan ook dat de reviewer een grote fan is.

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Een Metalfan op 30-08-2008 om 09:56u

Gezin de beloofde boxset wacht ik wel met aanschaf, ik heb een hekel aan bonusheruitgaven, wanneer ik het origineel al heb...

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Mr T. op 30-08-2008 om 11:38u
Score: 90 / 100

goede review, in het begin moest ik ook even wennen, maar dit is echt een groeiplaat met vele lagen erin, klasse!

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van EmoBasher op 31-08-2008 om 13:22u
Score: 85 / 100

Deze plaat blijft juist groeien per luisterbeurt. Pas bij de 5e keer dat ik deze plaat luisterde begon ik hem goed te vinden. Bij de eerste keer viel hij echt tegen, maar dit was ook bij Framing Armageddon zo, wat nu 1 van mijn favoriete Iced Earth platen is en dit album overtreft hem eerlijk gezegd niet.

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Old Mhb op 31-08-2008 om 20:38u

Een reactie op de metalfan die wil wachten op de boxset.

Deze boxset wordt een bonus op Something Wickrd part 1. Je kon het niet op voorhand weten maar dan had je best de originele versie niet kunnen kopen. Moeilijk te begrijpen als fan maar besef dat dit ook commercie is. Ik ben niet van plan om part 1 omieuw te kopen. Ik heb de originele met Owens. Ik ga de versie met Barlow lekker illegaal downloaden enik hoop dat iedereen dat doet zodanig dat die idioten eens beseffen hoe lang de fans moeten werken om een cd of kaartje te kopoen.

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Jos op 31-08-2008 om 20:43u
Score: 79 / 100

Ik vind het zeker niet een van hun beste albums...
De leuke en felle refreintjes of leuke delen die je telkens weer herkent, en waar je ook na korte tijd graag mee meezingt zijn een beetje weg.
Het is te veel en meer een verhaal geworden waar je de herkenning in de loop van het liedje toch een beetje kwijt raakt.
Hetzelfde wat ik had met het nieuwste album van Sonata Arctica (Unia). Er zit meestal geen duidelijk meezingrefrein in en het is maar afwisselen en gewoon een hoop rifjes aan elkaar geplakt.
Je moet het echt vaak luisteren, maar zelfs dan vind ik het nog tegenvallen.
Behold the Wicked Child vind ik dan nog wel het mooiste nummer. Samen met Divide en Devour, waar ik het refrein erg goed vind.
Niets kan tippen aan The Dark Saga, met onder meer The Hunter en als die lijpe liedjes =).
Toch is het een echt Iced Earth album en al ga ik niet alle liedjes echt leuk vinden, toch net geen "8", 79/100...

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van PEETN op 02-09-2008 om 10:26u
Score: 65 / 100

Het zwakste dat I E ons tot nu toe voorgescholleld heeft,niet echt slecht maar toch aan de zwakke kant

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van margrave op 13-09-2008 om 21:09u
Score: 88 / 100

niet hun beste(wat ik the horror show vindt)

elk iced earth album moet groeien per luisterbeurt.
ik vind em goed.

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Angel of death op 14-09-2008 om 11:32u
Score: 100 / 100

Ik vind jullie reaktie op de nieuwe IE beneden alle peil. de cd is een waar meesterwerkje.wie nu de beste zanger is voor IE ga ik niet zeggen want ik vind dat tim in de periode in de periode dat matt weg was ook super.En zoals gezegt zulke metal mag er van my altyd zyn.HULDE aan IE grtz the angel of death

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van jeroen op 21-09-2008 om 12:25u
Score: 65 / 100

de zang van barlow is zeker goed te noemen op dit album alleen mis ik nog iets in de muziek ,kortom een middelmatig album en helaas niet zoiets als bijvoorbeeld een dark saga !!

Iced Earth - The Crucible Of Man - Something Wicked pt. 2
Reactie van Pure Ivo op 07-02-2009 om 22:03u
Score: 80 / 100

Na een volwaardige luisterbeurt of vijf, kan ik niet meer dan concluderen dat ik dit album erg waardeer, maar dat ik veel meer verwacht van de volgende studioplaat. Je hoort hier en daar nog te duidelijk dat het album op Ripper geschreven is. Je kunt het Jon niet kwalijk nemen dat hij de fans niet eindeloos heeft laten wachten op deel 2, door het volledig te herschrijven.

Het nummer dat er voor mij uitspringt door het ouderwetse niveau is Sacrificial Kingdoms. Hier wisselt Matt de emotie en kracht in zijn stem, zoals we van hem gewend zijn, perfect af. Waar Schaffer vooral een klik met Owens op het podium miste, was het voor mij persoonlijk die emotie die ontbrak. Ik vind Tim een geweldige zanger, maar bij Winter's Bane, Beyond Fear, Priest en Yngwie Malmsteen nu, past zijn stem veel beter. Op The Glorious Burden stoort het me nog niet zo zeer. De manier waarop Ripper het brengt, vind ik wel aardig bij het onderwerp passen. Wel ben ik het ermee eens dat 'When The Eagle Cries' een jammer nummer is, dat zeker geen extra unplugged versie verdient (ik hoor overigens het verschil niet eens).
Framing Armageddon gaat er bij mij na vele luisterbeurten nog steeds niet gemakkelijk in. Ik hoop dat Barlow daar verandering in aan kan brengen, maar ik verwacht zeker niet dat hij opeens the crucible of men gaat overtreffen. Feitelijk hebben we de beste nummers van dit album ook al met Barlow gehoord.