Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Cro-Mags - Alpha Omega
Jaar van release: 1991
Label: Century Media Records
Cro-Mags - Alpha Omega
In het licht van het bekende hardcore-verleden van Cro-mags en de problemen binnen de band is het unieke metalalbum Alpha Omega voortijdig onder het stof komen te liggen en zal bij deze eens flink afgestoft worden.

Alpha Omega is a mistake of circumstance. If you enjoy it, that's cool, to you it is just a CD in your collection. To me it is a year of my life stolen and the end of my band. - Parris Mayhew, oud-gitarist Cro-Mags.

Het New-Yorkse Cro-mags is van oorsprong een hardcore band en in 1982 opgericht door de 14-jarige Harley Flanagan. Cro-Mags brengt op het legendarische debuut Age of Quarrel rauwe en pure hardcore. Zoals veel hardcore zijn de teksten erg links-idealistisch, in het geval van Cro-Mags gaat de band hierin zo ver dat ze zich tot het Hare Krishna-geloof hebben bekeerd. Na veel interne bandwisselingen volgt de geslaagde thrashmetal-georiënteerde crossoverplaat Best Wishes, maar deze wordt slecht ontvangen door de hardcore-fans van het eerste uur. Gitaristen Parris Mayhew en Rob Buckley werken vervolgens aan een opvolger van Best Wishes. En zo begint de wel heel erg turbulente geschiedenis die aan de wieg stond van Alpha Omega...

Terwijl de gitaristen druk aan het schrijven waren, was bassist Flanagan te druk bezig met wiet verkopen in Central Park om zich om het schrijfproces te bekommeren. Hij neemt uiteindelijk wel de, geweldige, teksten op zich en er wordt een demo van het album opgenomen. Nu krijgt het verhaal een rare draai, Flanagan verspreidt de demo namelijk onder fans en eigent zich alle credits voor het schrijfproces toe. Hij wordt een enorm blok aan het been voor de band en na talloze ruzies binnen de band stappen beide gitaristen op. Flanagan duikt met zanger John Joseph in de studio en neemt doodleuk de nummers op waar de vertrokken gitaristen een jaar aan gewerkt hebben, en strijkt zo zelf met de eer. Resultaat: Alpha Omega.

Laten we deze zure geschiedenis even terzijde, want het is erg genieten van Alpha Omega. Cro-Mags trekt op dit album de lijn naar crossover door, maar met een frisse progressieve wind. Het hele album is aan elkaar gebreid met pakkende riffs op New Yorkse leest, de rock&rollende zang van John Joseph complementeert het tot een swingend en groovend geheel. Tussen de nummers onderling is er veel diversiteit, zo is The Other Side Of Madness een relaxte mid-tempo meezinger, begint Eyes Of Tomorrow als een fenomenaal rapnummer en heeft The Paths Of Perfection en Changes progressieve, wat psychedelische zang. Afgezien van haar ontstaansgeschiedenis is de korte duur van het album Alpha Omega’s enige minpunt. Oorspronkelijk telt dit album 7 nummers en duurt 34 minuten, wie weet wat er nog in had gezeten als de gitaristen niet waren vertrokken.

Het Cro-Mags erfgoed is momenteel zo versnipperd als een bak confetti in windkracht tien: Jon Joseph is opgestapt en is zijn eigen Cro-Mags begonnen, Parris heeft het kortstondig nog een keer geprobeerd met Flanagan, John heeft het nog een keer geprobeerd met Flanagan en Flanagan doet momenteel diverse pogingen tot projecten..

Tracklist:
1. See the Signs
2. Eyes of Tomorrow
3. The Other Side of Madness
4. Apocalypse Now
5. Paths of Perfection
6. Victims
7. Kuruksetra
8. Changes
9. Untitled Track

Score: 94 / 100

Reviewer: Teun
Toegevoegd: 20 juni 2008

Koop dit album in

Meer Cro-Mags:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van da -Z- op 21-06-2008 om 19:35u
Score: 100 / 100

Kocht dit album toen het net uitkwam en was compleet weggeblazen. Het is een kort album, maar wel een zeer compleet album waar geen overbodig nummer op staat. Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ik het album al in geen jaren meer gedraaid heb maar toen ik deze recensie zag heb ik het direct weer opgezet en wat bleek: het rockt nog steeds! Cool album van een coole band, waarvan eigenlijk de laatste plaat (NEar Death Experience) een tegenvaller is. De rest zijn klassiekers

Reactie van Crook op 26-07-2008 om 19:47u
Score: 95 / 100

Inderdaad een erg vet album. Jammer dat de ego's binnen deze band zo groot waren, anders hadden nog veel meer juweeltjes kunnen verwachten.

Wat me hier en op veel andere Cro-Mags sites opvalt, is dat er nergens wordt gesproken over het White Devil project van Harley Flanagan en Parris Mayhew uit 1995. Dit (mini)album is ook erg de moeite waard en ligt qua muziek in het verlengde van Alpha Omega.

Reactie van Teun op 26-07-2008 om 22:03u
Score: 92 / 100

Dat project ken ik eerlijk gezegd niet, maar de beschrijving klinkt veelbelovend dus ik zal het zeker opzoeken! Bedankt voor de toevoeging.

Reactie van cro-mag op 29-07-2008 om 14:10u
Score: 95 / 100

Awel, deze cd heeft voor mij de deuren geopend van de NYHC. Inderdaad jammer dat eerdere projecten van voormalig leden hier niet vermeld worden. Ik heb het dan niet alleen over White Devil maar ook aan Both Worlds, het crossover project van JJ.
Ik had het genoegen John tot tweemaal toe te spreken. De eerste keer was in de PMRC, Sint Niklaas, België. De man heeft toen een zodanige indruk op mij gemaakt dat ik hem blijven 'volgen' ben...
Een onmiskenbaar hardcore talent en een mens met een groot hart.

Reactie van antoin op 20-03-2010 om 22:10u


correctie: niet zozeer krishna aanhangers. gewoon geloven in god. (zie comment harley you tube).het is nl het zelfde geschrift). alleen van die oosterse naampjes/termen).moet wel he met zo'n verleden. iig heeft hij ervan geleerd. daar gaat het tenslotte om niet? weet iemand wanneer ze richting nederland komen, zou ze wel eens live willen zien. heb internet afgezocht, ben er alleen suf van geworden.heb ooit een tape van iemand gehad(age of quarrrel). ik was er meteen weg van. heb ze nooit live gezien.was toen nog een broekkie, zou ze nu wel eens willen zien