Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Scar Symmetry - Holographic Universe
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records
Scar Symmetry - Holographic Universe
Wie verder kijkt dan zijn neus lang is en niet te bekrompen is om alles dat ná 1990 uitkomt als overbodig te beschouwen, zal kunnen beamen dat de metal scène de laatste jaren tal van zeer interessante nieuwe bands heeft voortgebracht, die moderne elementen moeiteloos vermengen met eersteklas muzikaal spel. Bands als Mors Principium Est, The Arcane Order en Machinery behoren tot die nieuwe generatie, die het – ondanks de kritiek van de oude garde die dit soort bands steevast ten deel lijkt te vallen – ongetwijfeld nog erg ver gaan schoppen. Datzelfde geldt voor Scar Symmetry.

Holographic Universe is alweer het derde album van Scar Symmetry en doet eigenlijk nergens onder voor zijn eveneens zeer smakelijke voorganger Pitch Black Progress. De accenten zijn weliswaar iets verschoven, maar het album is onmiskenbaar Scar Symmetry. Modern, afwisselend, met intense, redelijk volgestopte composities die tóch bijzonder catchy en toegankelijk klinken – het zijn de elementen die Scar Symmetry tot een bijzonder sterke band maken.

In vergelijking met zijn voorganger klinkt Holographic Universe nóg iets toegankelijker, door het toegenomen gebruik van cleane vocalen. Met name nummers als Morphogenesis, Artificial Sun Projection en Fear Catalyst nestelen zich daarom al snel in het hoofd van de luisteraar. Maar het album bevat ook genoeg steviger materiaal, in de vorm van vlammende solo’s, hoekige riffs en diepe grunts. Die diversiteit maakt Holographic Universe een heerlijk verteerbaar album, dat al na één luisterbeurt vertrouwd klinkt, maar desondanks blijft boeien door de vele details en de technische souplesse die in de nummers zitten.

Scar Symmetry lijkt inmiddels klaar voor het grote werk en het is dan ook te hopen dat de band de kans krijgt om zichzelf ook live in de kijkers van het metalpubliek te spelen. Het enige kleine commentaarpunt dat ik kan bedenken, is dat een volgend album nóg iets meer nieuwe elementen mag bevatten, omdat het gevaar anders bestaat dat Scar Symmetry nét iets teveel in herhaling gaat vallen. Met Holographic Universe kan de band echter weer even vooruit. Verplichte kost voor de fans van strak gespeelde, moderne metal.

Tracklist:
1. Morphogenesis
2. Timewave Zero
3. Quantumleaper
4. Artificial Sun Projection
5. The Missing Coordinates
6. Ghost Prototype I (Measurement Of Thought)
7. Fear Catalyst
8. Trapezoid
9. Prism and Gate
10. Holographic Universe
11. The Three-Dimensional Shadow
12. Ghost Prototype II (Deus Ex Machina)

Score: 83 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 14 juni 2008

Koop dit album in

Meer Scar Symmetry:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Scar Symmetry - Holographic Universe
Reactie van Maarten op 14-06-2008 om 10:26u

Goeie review en goed album!

Scar Symmetry - Holographic Universe
Reactie van Kees op 14-06-2008 om 13:52u
Score: 90 / 100

Ik vind dit album beter dan alle albums ervoor.

Scar Symmetry - Holographic Universe
Reactie van Squidward op 15-06-2008 om 16:31u
Score: 95 / 100

Jaarlijstmateriaal voor mij!

En de hoeveelheid toegenomen cleane vocalen vind ik wel meevallen.

Scar Symmetry - Holographic Universe
Reactie van Corne op 24-06-2008 om 22:41u
Score: 88 / 100

Een goed album.
Ik vind zelf de voorgangers beter.
Maar wie ben ik.

Scar Symmetry - Holographic Universe
Reactie van speedfreak op 25-06-2008 om 20:43u
Score: 95 / 100

Heeeeeeeeeeeeel erg goed.

Scar Symmetry - Holographic Universe
Reactie van Sjonk op 18-09-2008 om 19:03u
Score: 91 / 100

prachtig album, alleen zo jammer dat de vocalist net is gestopt, hopelijk weten ze hun sound te behouden en blijven ze zulke tracks maken!

Scar Symmetry - Holographic Universe
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 14-11-2009 om 22:50u
Score: 56 / 100

Ja, ik heb geen leven, maar goed, dit is niet echt slecht maar ook niet goed. Het is niet eens echt saai en het houd mijn aandacht vast maar meer niet het gewoon doet niet echt iets.