Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Review

Judas Priest - Nostradamus
Jaar van release: 2008
Label: Sony

Judas Priest - Nostradamus

Angel of Retribution, het album wat de comeback betekende van Rob Halford bij Judas Priest, is alweer drie jaar oud. Tijd voor wat nieuws dus. Het conceptalbum Nostradamus werd enige jaren terug al aangekondigd, maar is er dan eindelijk. Het is het eerste conceptalbum van Judas Priest in hun ruim dertigjarige carrière en vormt daarmee een enorm verschil met al hun voorgaande werk, wat bestond uit losse nummers. Buiten het feit dat ze dit keer gekozen hebben voor een overkoepelend thema in de nummers, hebben zij ook hun stijl verder doorontwikkeld. Priest heeft muzikaal nooit stilgezeten, en dat doen ze nu ook weer niet. Veel zal bekend klinken, maar het is ook duidelijk dat we hier niet meer met de band te maken hebben van tien, twintig of dertig jaar terug. Waar Angel of Retribution ophield, gaat Nostradamus verder. Letterlijk, want waar we aan het einde van het voorgaande album al konden genieten van het epische Loch Ness vinden we hier meer in dezelfde bloedserieuze en dramatische stijl die we drie jaar terug ook al sporadisch konden ontdekken. Mensen die een tweede Painkiller verwachten, kunnen hier dan ook al stoppen met lezen, want dat is Nostradamus zeker niet. Het is wel de volgende stap van een band die al dertig jaar bezig is hun grenzen te verleggen.

De vorige alinea was een nogal pompeuze introductie van het nieuwe album van Judas Priest en is daarmee in lijn van het album zelf, want dat is ook flink doorspekt met dramatiek en groteske muzikale taferelen. Met recht kan dit album een flinke rockopera genoemd worden, verdeeld over twee schijven die bij elkaar ongeveer twee uur in beslag nemen. Het typische Priest-geluid is er nog altijd, en de oplettende luisteraar zal dan ook veel elementen terug kunnen horen die we ook al op vorige albums voorgeschoteld kregen. Titelsong Nostradamus lijkt bijvoorbeeld enorm veel geleend te hebben van Painkiller en Revelations leunt dan weer sterk op Hellrider. Groot verschil met voorganger Angel of Retribution is dan weer dat dit nieuwe album opgevuld is met piano, strijkers en ander synthesizer werk, terwijl het vorige album nog erg rauwe metal was. De opsmuk is erg subtiel en heeft eigenlijk nergens de overhand, het vergroot de dramatische inslag enorm en voorziet de toch al erge mineur zanglijnen van dat extra stukje emotie wat je bij de strot grijpt.

De term rockopera is reeds gevallen, en is dan ook op geen enkele manier te miskennen. Het leven van Nostradamus wordt in 23 nummers uiteen gezet, hoewel ongeveer de helft daarvan bestaat uit korte introducties. Die introducties zijn vaak kleine muzikale preludes om het verhaal aan elkaar te knopen. Om in operatermen te blijven, kondigen ze de diverse scènes uit het leven van deze toekomstvoorspeller aan. Ze zijn op geen enkele manier storend en halen de vaart niet uit het album wat erg knap is, en waar velen toch voor hadden gevreesd bij het horen van de plannen voor deze aanpak. Losse songs kent dit album door het thema niet echt, en ze zijn dan ook niet echt geschikt om los te beluisteren wat een flinke breuk vormt met het verleden. Kwalitatief doen ze echter niet onder voor al het voorgaande. Qua stijl is het anders, maar het is nog wel altijd Priest zoals we hen altijd hebben gekend. Het sterke dubbele gitaarwerk is weer zoals vanouds aanwezig en daarboven uiteraard het typische zanggeluid met de cryptische teksten van Rob Halford.

Metalgod Rob Halford kan zich na dit album een echte diva noemen. De onheilspellende zanglijnen uit het eerdergenoemde Revelations doen je wanen met een Italiaans drama à la Tosca (van Puccini) te maken te hebben, en zijn ijzingwekkende doorleefde stemgeluid draagt alleen maar bij aan die ijzersterke sfeer. De Italiaanse inslag is niet alleen voelbaar in de muziek, tijdens Pestilence and Plague krijgen we een Italiaans gezongen refrein voorgeschoteld. Wat powermetallig, maar toch wel aardig. Het past wel bij de rest van het album.

Nostradamus is een echte "love it or hate it" plaat geworden, wat niet elke Priest-fan zal kunnen bekoren. Het is een flinke breuk met het verleden qua thematiek en vooral inslag. Muzikaal heeft het een flinke mineurstemming overgoten met dramatiek die soms wellicht wat over the top is. Wanneer je je daar overheen kunt zetten, is Nostradamus de zoveelste muzikale ontdekkingsreis die Priest de fans aanbiedt, en feitelijk niet meer dan het logische vervolg van wat we al konden horen op Angel of Retribution.

Tracklist:
1. Dawn of Creation
2. Prophecy
3. Awakening
4. Revelations
5. The Four Horsemen
6. War
7. Sands of Time
8. Pestilence and Plague
9. Death
10. Peace
11. Conquest
12. Lost Love
13. Persecution
14. Solitude
15. Exiled
16. Alone
17. Shadows In the Flame
18. Visions
19. Hope
20. New Beginnings
21. Calm Before The Storm
22. Nostradamus
23. Future Of Mankind

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 12 juni 2008

Meer Judas Priest:

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van iron_dennis op 12-06-2008 om 10:24u

Ben gruwelijk benieuwd!

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Rinus op 12-06-2008 om 12:16u

Heb hem nu 2x beluisterd. De 1e keer viel hij mij flink tegen.
De 2x keer beviel hij al een stuk beter.
M.i. is dit een album dat moet groeien. In het begint valt ie vies tegen om daarna uit te groeien tot een plaat die je jaren later nog veel zult draaien.
De tijd zal het leren.



Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Ed op 12-06-2008 om 16:25u
Score: 10 / 100

The metalgod rules!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Priest is Back.

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Een Metalfan op 12-06-2008 om 19:00u

Ze waren niet eens weg, Ed..

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van dennis op 12-06-2008 om 19:51u
Score: 70 / 100

valt mij erg tegen omdat de meeste nummers een sloom tempo hebben en ik mis 'ballen',het is allemaal prachtig uitgevoerd maar waar is de 'metal'????






/

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Ed op 12-06-2008 om 19:58u

3 jaar is lang metalfan om op zo'n briljant album te moeten wachten dus voor mij zijn ze terug en hoe!!!!!!!!!!!

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Een Metalfan op 13-06-2008 om 03:37u
Score: 60 / 100

Saai, langdradig, middelmatig album, veels te veel midtempo drivel

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Smetsar op 13-06-2008 om 11:03u

Heb hem éénmaal beluisterd. Ik ben nooit een grote Priestfan geweest eigenlijk. En dit album heeft er niet veel aan veranderd, maar ze hebben mij bewezen dat ze in staat zijn om iets anders te schrijven dan gewone gaymetal nummers :p

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Old Mhb op 14-06-2008 om 08:41u
Score: 80 / 100

Ik vind hem traag maar het geluid is goed. Vooral Rob die toch iets anders zingt dan gewoonlijk. De schijf moet bij mij nog groeien wat eventueel kan resulteren in een andere score.

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Smetsar op 15-06-2008 om 20:13u
Score: 82 / 100

Ik heb dit album nog een paar luisterbeurten gegund en nu is het zeker: ik zal hem kopen!

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van stephan op 16-06-2008 om 16:20u
Score: 85 / 100

het zeker niet priest van een paar jaar trug de dubbele basen zijn verdwenen maar dat maakt dit album niet minder ik heb nog steeds bij veel stukken dat het kippevel op me rug staat dus wat mij betreft het wachten waard geweest

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Koen op 17-06-2008 om 11:06u
Score: 95 / 100

Ik vind het een meesterwerkje dat Priest hier heeft heleverd. Als je een beetje tegen lichte langdradigheid kan dan kan je op en top van deze plaat genieten. Tip: probeer bij de eerste keer gewoon op je bed te liggen, zet het album op en begin mee te lezen met de text, dit heb ik gedaan en ik vond het echt geweldig.
Op het internet erger ik mij eraan dat sommige intolerante homofobe mensen dit meesterwerk "gay" te noemen.

Straight is the new gay! - Steve hughes -

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Een Metalfan op 17-06-2008 om 14:55u

Deze cd is de eerste cd van Priest die ik allesbehalve gay vind!

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Richard op 17-06-2008 om 18:40u
Score: 100 / 100

geweldig meesterwerk

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van yourobituary op 18-06-2008 om 11:03u
Score: 100 / 100

Het zeer verzorgde boek er bij genomen om de tekst mee te lezen. Over een aantal dagen immers het concert van Judas Priest in Nederland en dan moet je toch de teksten kennen. Natuurlijk is dit een onhaalbare taak, gezien het om een dubbel cd gaat. (Of de 3 vinyl albums die in deze versie er bij zitten) Ik heb er bewondering voor hoe deze bijna pensioengerechtigde personen me iedere keer weer weten te verbazen. Ze timmeren al ruim 30 jaar aan de metalen weg en zijn, sindsdien ze de grondleggers werden van de Heavy Metal, gewoon op de route gebleven. Hun vorige album was al goed en gevarieerd. Dit dubbele album is echter weer uit een geheel ander vaatje getapt. Het levensverhaal van Nostradamus wordt in een conceptlijn in ruim 2 uur doorgenomen. Wat je kunt verwachten? Bombastisch geluid, strijkinstrumenten, keyboards, gitaren, drums en geweldige zangpartijen van de nog steeds uitmuntende Rob Halford. Ja, zelfs Frans en Italiaans wordt toegevoegd. Ik luister onafgebroken en ben bang dat dit nog wel even zo door zal gaan. Aanrader !! Obit © †

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van tankard op 19-06-2008 om 08:48u
Score: 58 / 100

voor judas priest een band die al zoveel jaren meegaat vind ik dit album niks,wat heeft rob voor,soms hoor ik hem gewoon vals zingen????dan de nummers zelf vindek de meeste niks speciaal aan op uitzondering van een paar dan,sommige songs zyn zelfs doomy achtig ,nuja kheb priest altyd kun warderen maar dit nieuwste werk trekt op niks
EN AAN ALLE DIE HARD FANS DIT IS MIJN PERSOONLIJKE MENING JA GEEN COMMENTAAR DANK U

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van the rage op 19-06-2008 om 23:54u
Score: 99 / 100

Het is inderdaad niet een album met snelle nummers
Maar ik vind het wel een meesterwerk het is niet te vergelijken met eerder werk hoewel je invloeden van vroegere jp platen hoort

wat ik wel merk is in alle reviews je vindt het top of je vind het niets

Je moet blijven luisteren en het wordt top "'Exiled is top"

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Harry Otten op 20-06-2008 om 10:08u
Score: 9 / 100

Wat een grensverleggende cd levert de Priest af!! Een verademing tussen al die standaard metal releases met meer van hetzelfde.
Een muzikaal avontuur wat ik andere veteranen bands niet zo gauw na zie doen. Een meesterwerk, ook al is het niet zo heavy en snel als we van de band gewent zijn!

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van harry otten op 20-06-2008 om 10:11u
Score: 95 / 100

cijfer vergeten in de score. moet natuurlijk 95 zijn.

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van peetn13 op 21-06-2008 om 10:58u
Score: 75 / 100

beluisteren, beluisteren en nogmaals beluisteren x30,vanaf dan kan men oordelen over deze ingewikkelde schijf,toch wat veel midtempo,ik denk dat het nooit mijn favoriete judas schijf word.Als ze deze in een optreden er volledig doorjagen ben ik er liever niet bij.

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Painkiller op 22-06-2008 om 19:01u
Score: 99 / 100

Gay metal ?
Dat je nu ook al op je geaardheid word afgerekend, onbegrijpelijk.
Nee een band als maiden dat is het, geen nieuw werk en maar al dat oude werk blijven uitgeven, WOW.
Nee , Priest komt toch weer met een stukje meester werk.
Zijn een hoop bands jaloers op, om altijd maar weer dat werk af te leveren.
Ik vind dit toch één van de beste concept cd’s die ik nu in mijn collectie heb.

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Kiske op 23-06-2008 om 20:33u
Score: 90 / 100

@ Painkiller: En hoeveel heb je er? 2? :P

*Geintje*



Dit is echt een geweldig album van Priest. Als je zo lang mee draait is het gedurft om totaal iets anders te doen dan wat je luisteraars van je gewend bent. Dat op zich verdient al alle lof. Dat men dat vervolgens op een ongelovelijke briljante manier doet dat is natuurlijk helemaal mooi. De omschrijving meesterwerk is hier meer dan ooit op zijn plaats. Prachtige nummers maar vooral een heel mooi geheel.

Kritiek puntjes:
- Waarom zo'n zeik nummer als Death? In mijn ogen het enige mindere nummer van het album.

- En Rob moet opletten dat zijn stem niet verder kapot gaat. Dit gaat nog net maar ik ben nog 100% overtuigd van zijn zang prestaties. Ook niet na het optreden van 22 juni in Zwolle. Een optreden dat overigens ook van een onmenselijk hoog niveau was. Alleen Rob kan het niet meer zoals hij het kon...
Is hij dan toch nog menselijk? :D... Gaan de jaren dan toch tellen?

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Mike op 28-06-2008 om 23:57u
Score: 100 / 100

Nostradamus is de plaat van het jaar 2008 !!!
Prachtig, indrukwekkend, subliem en grensverleggend !
De torenhoge hitnoteringen wereldweid... geen enkele JP plaat scoorde ooit beter in de hitlijsten dan Nostradamus.

Mike
www.robhalford.nl


Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Patrick op 04-07-2008 om 12:36u
Score: 100 / 100

Briljant. Alleen Tarja (voorheen van Nightwish) ontbreekt om hier en daar een duet met Rob Halford te zingen. Wellicht de volgende keer?

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van dennis op 04-07-2008 om 19:30u

blijft gruwlijk slecht! ook na 20 x draaien

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van tankard op 11-07-2008 om 18:05u

trouwens al opgevallen dat rob soms gwn vals zingt op dit album??
achjah als ik ze op gmm zag was ik ook al erg teleurgesteld door de vocals

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van TomG op 28-07-2008 om 11:00u
Score: 95 / 100

Er staan een aantal ongelooflijk goede songs op dit album en een paar mindere. Echter wanneer je het album echt als één geheel beluisterd is het echt subliem. Dit gaat m.i. een klassieker worden.
Bij sommige stukken doet het album mij denken aan Priests eerder albums zoals Rocka Rolla (m.n. Run of the Mill), Sad Wings of Destiny en Sin after Sin. Daarentegen hebben ze een modern geluid verwerkt in het album. Lekker zwaar en bombastisch met een paar snellere uitschieters. Gewoon grandioos dat zulke oude bokken de regels opnieuw aan hun laars lappen en met zoiets op de proppen komen. Heerlijk vernieuwend! Dit si wat Priest Priest maakt ... ;)

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van demon op 26-08-2008 om 00:38u
Score: 85 / 100

zoals eerder gezegd you love it or hate it.
toen ik het de eerste maal hoorde dacht ik van damn waar is priest naartoe maar zoals dikwijls het geval is heeft dit album wat tijd nodig om tot je door te dringen en men besluit is dan ook priest heeft het weer gedaan.rob bewijst nogmaals dat ie een perfecte songwriter is en de muziek is wel verassend maar zeker verre van slecht.
rob zen stem is idd niet meer zoals 10 jaar geleden maar toch kan ie nog heel sterk uithalen bv in alone.
besluit is dan ook judas priest is verre van afgeschreven,integendeel ze hebben wederom bewezen dat ze nog steeds vernieuwend zijn en dit al meer dan 30 jaar.

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van nog steeds op 26-08-2008 om 01:36u
Score: 90 / 100

niet de beste nummers van jp
Maar nog steeds beter dan derest!

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van Motorcycle Maniac op 04-12-2008 om 21:48u
Score: 90 / 100

het is niet wat je van priest verwacht, dit is een luister album, geen headbang album. Toch vind ik hem geniaal!
Erg mooie nummers, goede teksten (alleen snap ik niet wat the four horsemen, die in de bijbel al genoemd worden met nostradamus te maken hebben, zo oud is die nou ook weer niet).
Ik vinds hem heerlijk, maar vooral voor op de koptelefoon, pas dan komt dit album echt tot zijn recht!

Op naar priest feast!

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van youri op 15-03-2009 om 17:08u
Score: 70 / 100

goeie review en goed album!

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van lemy op 29-04-2010 om 00:04u
Score: 90 / 100

vind ik goed doet mijn denken aan het vroegere candele mass voor mij maakt het geen verschil de vorige vond ik ook all goed maar goed ieder zijn mening.ik ben benieuwt of de andere outjes ook nog zullen volgen het is iets voor als je wat minder heavy wilt.ik wil zeker gaan als ze komen naar belgie ik hoop dat ze dan een show maken dit is voor mijn een waardering waard je houd er van of niet verspil dan geen geld en luister dan naar de oude van hun

Judas Priest - Nostradamus
Reactie van youri op 24-01-2011 om 08:01u
Score: 88 / 100

achteraf vind ik het toch wel een 8,8 waard en geen 7 :)

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.