Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Nåstrond - Muspellz Synir
Jaar van release: 2008
Label: Debemur Morti Productions

Nåstrond - Muspellz Synir

Nåstrond heeft de laatste jaren niet stilgezeten, gezien alle releases waarmee ze op de proppen gekomen zijn. Zo mochten we vorig jaar al ‘genieten’ van de split met Myrkr, waarvan de zijde van Nåstrond mij persoonlijk nogal tegenviel. In 2005 brachten ze de split met Nocternity uit, die ook niet tot hun beste werk behoort. Door deze splits ben ik wat sceptisch geworden ten opzichte van Nåstrond’s muziek, maar op het dit jaar uitgekomen album laten ze horen dat ze toch beter kunnen. Hoewel Nåstrond ook met Muspellz Synir niet tot mijn favorieten zal gaan behoren, hebben ze toch behoorlijk boven mijn verwachtingen gepresteerd.

In de eerste instantie was ik nog sceptisch, maar als de melodieën eenmaal goed doordringen, blijkt dat Muspellz Synir een album is waar Nåstrond behoorlijk mee de diepte in gaat. Nåstrond opent met een onheilspellend stukje muziek, wat al snel een opwekkend karakter meekrijgt. De uitstekende productie zorgt ervoor dat ruizige en heldere stukken heel geleidelijk in elkaar overvloeien, waardoor je bij boeiende nummers als het ware meegezogen wordt. Ondanks de ruis en krakende geluiden die je af en toe hoort, is The Gallow Reveals vrij gemakkelijk luisterbaar en daarmee een goede opener.

Zo heeft Nåstrond meerdere trucjes uit haar mouw geschud om ervoor te zorgen dat er een redelijk toegankelijk album is neergezet (relatief gezien dan). Met Fenrir Prophecy krijgen we bijvoorbeeld een langzaam en heel bombastisch nummer voorgeschoteld, waarin de zang ook nog eens veel meer op de voorgrond treedt. Aanstekelijke melodieën en goed gekozen snelheidswisselingen zorgen voor de nodige afwisseling, waardoor de pure kracht van het nummer eruit springt. Op Die Sense Die Die Schwarze Herbstzeitlose Mäht wordt deze aanpak nogmaals geprobeerd, maar de accenten liggen hier anders, waardoor het nummer een heel andere lading meekrijgt. Mysterieuze samples geven ook met regelmaat een extra positieve impuls aan de muziek.

Zoals altijd zijn er ook enkele verbeterpunten te benoemen. Eén daarvan is het zeer rommelige en chaotische nummer Eldrök. Snel, veel onverstaanbaar geschreeuw, veel ruis en een minimale hoeveelheid afwisseling. Nummers als deze doen mij sterk aan de eerdergenoemde splits denken en halen het niveau van het album daarom flink omlaag. Twee zijden van Nåstrond op één album? Liever niet. Sfeervolle ambient-achtige nummers zoals Ior vind ik ook bijzonder weinig toevoegen aan dit album. Het is leuk geprobeerd, maar het past hier eigenlijk niet, omdat de aansluiting met de leuke nummers mist.

Op deze manier schommelt Muspellz Synir een beetje tussen interessant, irritant en saai, waarbij interessant gelukkig in ruimere mate vertegenwoordigd is dan de rest. Ondanks de verbeterpunten dus toch een ruime voldoende voor Nåstrond. Ik zie de toekomst voor wat betreft deze band wat positiever tegemoet.

Tracklist:
1. Intro – The Gallow Reveals
2. Fenrir Prophesy
3. Eldrök
4. Defiance Of The Transient
5. Dark Fyres
6. Die Sense Die Die Schwarze Herbstzeitlose Mäht
7. Ascending Blaze
8. Agios
9. Svarta Stränder (Digerdöden)
10. Calling The Serpentine
11. Ior
12. Mouth Of The Sea
13. Passing Beyond Light
14. Nåstrond

Score: 75 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 29 mei 2008

Nåstrond - Muspellz Synir
Reactie van Thijs op 29-05-2008 om 10:01u

En wat voor soort muziek is het? ;-)

Nåstrond - Muspellz Synir
Reactie van DirkGrijs op 29-05-2008 om 20:54u

Het zal vast wel een leuk album zijn, maar de productie is al van zo'n hoog 'true black metal-gehalte' (kut, dus) dat ik deze oversla.

Nåstrond - Muspellz Synir
Reactie van Erik op 30-05-2008 om 17:27u

Het is black metal. Helemaal vergeten te vermelden. :)DirkGrijs, definieer "true black metal-gehalte" eens. Een album overslaan op basis van een aanname over de productie is vrij...kansloos. Eerst luisteren dus.

Nåstrond - Muspellz Synir
Reactie van DirkGrijs op 31-05-2008 om 15:33u

Luisteren had ik al gedaan voor mijn eerste reactie. En ja, wat betreft het gehalte drukte ik mij misschien wat sterk en kort door de bocht uit. Wat ik er mee bedoel is dat ik erg veel moeite moet doen (wellicht door mijn ongetraind oor, zo vaak luister ik BM niet) om alle instrumenten goed te kunnen onderscheiden. Misschien is dat wel de bedoeling, maar aan mij is het in ieder geval niet besteed.

Nåstrond - Muspellz Synir
Reactie van Kees op 01-06-2008 om 21:54u

Valt dit onder muziek, of onder ruizige tonen?

Nåstrond - Muspellz Synir
Reactie van Heinrich Nidhogg op 04-07-2008 om 20:36u
Score: 100 / 100

Nåstrond kickt aars!!!
Hail the underground!

Fuck the weak!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.