Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Ayreon vs. Avantasia - Elected
Jaar van release: 2008
Label: InsideOut Music
Ayreon vs. Avantasia - Elected
"Ayreon vs. Avantasia" prijkt er groot op de cover van deze nieuwe single van de heren Lucassen en Sammet. Zoals in diverse interviews, zoals ook op deze website, met Ayreon's Arjen Lucassen te lezen was vond hij het niet zo leuk dat zijn idool, Alice Cooper, wel meedeed op de nieuwste Avantasia-plaat van Tobias Sammet, en had hij Sammet daar wat berichten over gestuurd. Sammet kwam er toen achter dat zijn grote idool, ene Bruce Dickinson, meedeed op een Ayreon-plaat, en daar was hij dan weer jaloers op. Dat is het verhaal achter deze single in een notendop, en dat is ook te lezen in de fictieve krantenberichten die op de single staan gedrukt.

Voor de single komen Ayreon en Avantasia dus samen, maar alleen in de cover van Alice Cooper's Elected, al is het toch Lucassen die daar het meeste aan gedaan heeft. Dhr. Sammet neemt namelijk alleen de helft van de zang voor zijn rekening, de instrumenten en de andere helft van de zang zijn door Lucassen gedaan. Maar zo te horen hadden beide mannen het wel naar hun zin toen ze deze cover opnamen, want het klinkt gewoon erg leuk. Wat zwaarder en een stuk moderner dan de versie die Alice Cooper ruim vijfentwintig jaar terug opnam, maar was is ook wel te verwachten. De "ruzie" tussen Arjen en Tobias wordt in het nummer ook nog uitgevochten door wat grappige gesproken passages. Kortom, een erg leuke cover.

De rest van de single bestaat uit drie Ayreon nummers, waarvan twee akoestische uitvoeringen. Van de laatste Ayreon-plaat 01011001 staat er een akoestische versie van E=mc2 op, die Arjen samen met zangeres Marjan Welman (die nu bij Autumn furore mag gaan maken) opnam bij Studio Brussel. Heel back to basic, heel anders dan normaal, maar best leuk. Maar leuker is de nieuwe akoestische versie van Day Six: Childhood, waarop wederom Welman te horen is. Hierop schittert ze meer als op het andere nummer, en dit is echt een hele fijne uitvoering, mede door de pianobegeleiding. De versie van Ride The Comet die op deze single staat is overigens dezelfde als op het laatste album staat, dus een heel stuk harder dan de twee overige b-kanten.

Singles zijn meestal niet zo heel interessant, maar nu betreft het er een die niet op een album staat, en het pakt nog best leuk uit.

Tracklist:
1. Elected
2. E=mc2
3. Ride The Comet
4. Day Six: Childhood

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 27 april 2008

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rinus op 28-04-2008 om 00:03u

En ze leefden nog lang en gelukkig.

Reactie van Ali op 28-04-2008 om 19:14u

Ontwerp van de hoes is wel erg gejat van Jethro Tull - Thick as a brick...

Reactie van kiske op 30-04-2008 om 10:55u
Score: 85 / 100

Verschil is wel dat deze gasten muziek kunnen maken en Jethro Tull niet :P

Reactie van Rinus op 03-05-2008 om 00:15u

Nou! Ian Anderson is heel bedreven op zijn fluit.

Reactie van Arjen Lucassen op 03-05-2008 om 22:01u

Haha, zeker weten gejat van mijn favoriete album van Jethro Tull! Zie het als een eerbetoon :-)