Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Ayreon - 01011001
Jaar van release: 2008
Label: InsideOut Music
Ayreon - 01011001
01011001? Wat? Album nummer zes (of zeven, afhankelijk van hoe je telt) van Ayreon. Wederom is het album een groots opgezet conceptalbum, met een hele waslijst aan gastmuzikanten, zoals Tom Englund (Evergrey), Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation), Simone Simons (Epica), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Floor Jansen (After Forever), Michael Romeo (Symphony X), en natuurlijk is drummer Ed Warby ook weer van de partij. Het verhaal is overigens niet zo makkelijk te vatten dan bijvoorbeeld Universal Migrator, en het geeft wat meer inzicht in het Forever personage dat op Into The Electric Castle kort naar voren kwam.

Bij deze nieuwe Ayreon cd krijg ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant zijn de nummers wel weer van hoge kwaliteit, maar aan de andere kant klinkt het te bekend in de oren. Iets teveel komen er stukjes melodie en riffjes van vorige platen terug, al is dat wellicht niet met opzet. Het album is iets minder bombastisch dan de vorige paar platen, maar staat nog steeds bol van de futuristische progmetal, met vele tempowisselingen en typische Arjen Lucassen-riffjes. Maar misschien is dat juist het probleem: omdat de beste man alles alleen schrijft komt er teveel van vorige platen terug. Toch liggen de nummers wel weer heel lekker in het gehoor.

Gemengde gevoelens heb ik ook bij de zangers en zangeressen. De lijst is, zoals we van een Ayreon album gewend zijn, weer indrukwekkend. Velen van deze lijst hiervan zetten weer een topprestatie neer, al zijn de rollen soms wat beperkt. Opvallend is wel dat het verschil tussen de zangeressen altijd goed te horen is, maar bij de mannen niet. Die lijken soms toch iets teveel op elkaar, waardoor je je echt afvraagt waarom er in godsnaam zoveel mensen op meedoen. Jorn Lande (ex-Masterplan) en Ty Tabor (King's X) springen er het meest bovenuit. Gelukkig is de rol van Anneke van Giersbergen (geen introductie nodig) een stuk groter dan toen ze op Into The Electric Castle meezong, en het samenspel tussen de zangers en zangeressen is vaak toch wel heel gaaf.

In eerste instantie wist het heel album me niet direct te pakken of te overdonderen, zoals bijvoorbeeld de vorige albums wel deden. Het heeft een paar luisterbeurten gekost voordat het kwartje echt viel. En ondanks de minpuntjes is het toch eigenlijk wel weer een gaaf album.

CD1 - Y:
1. Age Of Shadows (incl. "We Are Forever')
2. Comatose
3. Liquid Eternity
4. Connect The Dots
5. Beneath The Waves
(a) Beneath The Waves
(b) Face The Facts
(c) But A Memory...
(d) World Without Walls
(e) Reality Bleeds
6. Newborn Race
(a) The Incentive
(b) The Vision
(c) The Procedure
(d) Another Life
(e) Newborn Race
(f) The Conclusion
7. Ride The Comet
8. Web Of Lies

Disc 2 - Earth:
1. The Fifth Extinction
(a) Glimmer of Hope
(b) World of Tomorrow Dreams
(c) Collision Course
(d) From the Ashes
(e) Glimmer of Hope (reprise)
2. Waking Dreams
3. The Truth Is In Here
4. Unnatural Selection
5. River of Time
6. E=MC2
7. The Sixth Extinction
(a) Echoes On The Wind
(b) Radioactive Grave
(c) 2085
(d) To The Planet Of Red
(e) Spirit On The Wind
(f) Complete The Circle

Score: 88 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 21 januari 2008

Koop dit album in

Meer Ayreon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Skilgannon op 22-01-2008 om 17:23u
Score: 95 / 100

Ik heb het nieuwe album nu al een keer of 7/8 beluisterd en moet zeggen dat dit gewoonweg geniaal in mekaar zit. OK ik ben bevooroordeeld want zowat alles wat Arjan maakt vind ik goed, maar dit is gewoon het meest begeesterde wat ik ooit al gehoord heb van hem.

Hoe die verhaallijnen nu allemaal mooi in mekaar vallen, je moet er toch maar op komen.
Volgens mij is die mens gewoon een beetje wreed gek in z'n hoofd. Gelukkig voor ons dan maar.

BTW goeie review

Reactie van Deris op 22-01-2008 om 19:35u
Score: 100 / 100

Geniale plaat, tot zover beste van 2008 :p

Reactie van dennis op 24-01-2008 om 22:03u
Score: 70 / 100

vind m eigenlijk de minste tot nu toe en heel veel melodieen zijn rechtstreeks van de voorgangers gejat,maar ondanks dat is het natuurlijk wel weer de top van nederlandse bodem

Reactie van Een Metalfan op 25-01-2008 om 11:22u
Score: 70 / 100

Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat ik het allemaal al een paar keer eerder gehoord heb. Kwalitatief op zich niks mis mee, maar van Ayreon verwacht ik net dat beetje extra. Dat mis ik op deze plaat.

Reactie van symphonyx621 op 25-01-2008 om 20:50u
Score: 90 / 100

iets minder dan into the electric castle en the human equation
maar na een paar keer luisteren wordt hij steeds beter.
wat betreft de bekende riffs en melodie heeft tonnie gelijk
maar arjen blijft geniaal

Reactie van Rene op 26-01-2008 om 23:20u
Score: 85 / 100

Geniaal album weer....het blijft Ayreon....een eigen sound.

Ik heb de limited edition aangeschaft....behoorlijk prijizig trouwens...da's wel jammer.

Reactie van Een Metalfan op 27-01-2008 om 00:48u
Score: 80 / 100

Zo duur vond ik de limited edtion niet, ik heb hem online besteld. Hij koste 29,50 inc bezorg kosten, en hij is nog gesigneerd ook :-).
Geweldig album!

Reactie van Gilbert op 28-01-2008 om 12:10u
Score: 95 / 100

Wat een glorieus, indrukwekkend album! De dubbel-cd staat vol met magistrale melodieën, spetterende samenzang en sterke (ironische) teksten. Het is meer progressieve pop/rock dan metal, maar dat is voor mij geen bezwaar. Ik vind de rustige passages en poppy songs als Web Of Lies, Connect The Dots, E=MC², The Truth Is Here en Comatose juist fantastisch. Andere persoonlijke favorieten zijn Beneath The Waves, Unnatural Selection, Liquid Eternity, The Sixth Extinction ... nou ja, eigenlijk kan ik elk nummer wel gaan opnoemen. Zoals Tonnie concludeert: een gaaf album!

Reactie van Bart op 28-01-2008 om 20:15u
Score: 89 / 100

ken niet heel veel nog van Ayreon, paar losse nummer, maar dit klinkt erg goed. En een voor dit soort 'drukke' muziek ligt het ook nog gemakkelijk in het gehoor.

En score meer symbolisch eigenlijk..

Reactie van Markie op 01-02-2008 om 00:06u
Score: 85 / 100

Eerste reactie, de oude sound is terug. (niets ten nadele van THE, briljant album, maar de Space-Metal sound mocht wel terug)

Tweede reactie, ik hoor teveel herhaling, als fan vind ik dat niet erg maar het maakt het album geen topper.

Derde reactie (na een keer of tien luisteren), wow, deze plaat pakt je pas na meerdere keren luisteren. Tuurlijk, de sound is bekend, maar uiteindelijk zit het geheel wel heel gelikt in elkaar en is het verrassender dan verwacht! De plaat heeft zijn tijd nodig om echt door te dringen, in mijn collectie zijn dat meestal de toppers!

Reactie van bert op 11-02-2008 om 16:55u
Score: 90 / 100

Het isweer helemaal super jammer dat velen het nog niet kennen het is weer een album dat op eenzame hoogte staat netzo als andere werken van Ayreon

Reactie van Een Metalfan op 01-03-2008 om 10:55u
Score: 95 / 100

dit is de eerste plaat van ayreon die ik heb. ik vind het zeer goed allemaal:D

en inderdaad goeie reviewp ;)

Reactie van Tfp op 21-05-2008 om 23:04u
Score: 92 / 100

Eerste plaat van Ayreon die ik heb gekocht ^^
Absoluut geen spijt van gehad dat ik voor de Limited editie ben gegaan

Reactie van wimme op 25-09-2008 om 09:41u
Score: 90 / 100

heel goe album dat ondanks zijn lengte niet verveelt. Geniale man die arjen. Inderdaad soms zitten de melodien en ideeen dicht tegen de voorganger maar alles staat als een huis:de mix, de stemmen, de gitaren...
Zoiets zou een verkoopstopper mogen/ moeten zijn

Reactie van da -Z- op 29-10-2015 om 12:47u
Score: 95 / 100

Ik vind dit een van Arjens beste albums. Compact en zulke mooie melodieen