Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Helloween - Gambling With The Devil
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records
Helloween - Gambling With The Devil
De laatste jaren was er bij elk album dat Helloween uitbracht wel iets aan de hand. Het in 2000 verschenen The Dark Ride was voor sommigen té experimenteel en modern. Toen was er met Rabbit Don’t Come Easy het feit dat er een nieuwe line-up voorgesteld diende te worden en de band zich opnieuw moest gaan bewijzen. En bij het meest recente Keepers Of The Seven Keys – The Legacy waren de meningen sterk verdeeld puur om de albumtitel. Welnu, met het nieuwste werkje Gambling With The Devil lijkt er eindelijk weer eens een album te zijn dat onder normale omstandigheden wordt uitgebracht. De huidige line-up van Helloween is goed ingewerkt en nu krijgen we gewoon elf op zichzelf staande nieuwe nummers zonder een tekstuele link naar het verleden. Alleen muzikaal is het weer op en top Helloween, zoals we dat graag horen.

Maar de band komt heus niet alleen met traditionele songs zoals The Saints en Heaven Tells No Lies. Er wordt voldoende gespeeld met dat traditionele power metal-geluid om het muzikaal interessant te maken. Wat vooral opvalt is dat het ditmaal een wel erg heavy plaat is geworden. Het gitaargeluid is behoorlijk opgekrikt en maakt bij vlagen een behoorlijk thrashy indruk achter. Luister maar een naar het snelle en tegelijkertijd bere-zware Paint A New World en Helloween maakt zowaar zonder hun roots te verloochenen een heerlijk modern power metal-nummer. Maar eigenlijk is alleen Kill It de echte verrassing van de cd. Zo bruut en extreem heeft de band nog nooit een plaat geopend!

Het gitaarduo Weikath & Gernster laat op Gambling With The Devil graag horen hoe goed ze inmiddels op elkaar ingespeeld zijn. Er staan dus lekker veel gitaarduels op de cd en Dreambound laat dat vooral horen. Verder is The Bells Of The 7 Hells het meest meezingbare nummer, is Fallen To Pieces eindelijk weer eens een mooie ballad met enkele bizarre wendingen en was het catchy I.M.E. eigenlijk een betere single-keuze geweest dan het veilige As Long As I Fall. Eigenlijk is alleen het flauwe Can Do It de smet op de cd. Helloween kan ook overdrijven met het verspreiden van positieve boodschappen, zo blijkt uit dit nummer.

Ik ben dus van mening dat Gambling With The Devil weer een sterke cd is geworden en laat horen dat Helloween nog lang niet bij het grof vuil hoeft. Deze cd is misschien ook wel een aanrader voor mensen die de band altijd wat te melig hebben gevonden. Op Gambling With The Devil komen dit keer geen konijnen, blatende schapen en zo voor. Want tekstueel heeft het een behoorlijk serieuze ondertoon en hier en daar zelfs wat donker en somber. Toch heeft het positieve gevoel wel de voorhand, want het blijft uiteindelijk wel happy metal. Oh ja, en Dani Löbe drumt echt meesterlijk op deze cd!

Tracklist:
1. Crack The Riddle (Intro)
2. Kill It
3. The Saints
4. As Long As I Fall
5. Paint A New World
6. Final Fortune
7. The Bells Of The 7 Hells
8. Fallen To Pieces
9. I.M.E.
10. Can Do It
11. Dreambound
12. Heaven Tells No Lies

Score: 85 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 25 oktober 2007

Koop dit album in

Meer Helloween:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van Deris op 25-10-2007 om 10:37u
Score: 100 / 100

Geniale plaat. Het totale plaatje is beter dan The Legacy, hoewel nummers als King for a 1000 years veel beter is dan The Bells of the Seven Hells, naast dat geniale plaat.

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van Sner op 25-10-2007 om 18:54u
Score: 88 / 100

Lekker album. Er komen een hoop nummers in de review naar voren, maar mijn persoonlijke voorkeur ('Final Fortune') niet. Dit nummer lijkt mij juist uitermate geschikt voor een single. De combinatie tussen schoonheid en vrolijkheid is in ieder geval weer dik in orde bij Helloween!

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van DELU op 25-10-2007 om 23:33u
Score: 87 / 100

Helloween staat er terug - "Kill it" is gewoon het snelste en ruigste nummer van Helloween tot op heden - "As long as i fall" is dan weer mijn favoriet op dit album.
Gambling with the devil zeker en vast beter dan z'n recenste voorgangers

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van PEETN op 26-10-2007 om 14:46u
Score: 90 / 100

Eindelijk zijn ze weer eens keigoed,content dat ik metal fanaat ben op zo'n luistermoment,Yesssssssssssss

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van speedfreak op 31-10-2007 om 21:16u
Score: 95 / 100

Wat een album.Ongeloofelijk om na bijna 25 jaar in het vak nog een van je beste albums te maken.SUPER

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van dennis op 01-11-2007 om 19:52u
Score: 90 / 100

WTF!!!!!! niet gedacht dat ze zo zouden terugslaan!, voor mij maybe de beste die ze gemaakt hebben!

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van Eline op 02-11-2007 om 20:39u
Score: 70 / 100

Na het vorige album 'Keeper of the Seven Keys The Legacy' is dit toch wel een tegenvaller. Inderdaad een heavy album maar de songs ontberen herkenbaarheid en klinken naar mijn mening geforceerd en dan met name de vocale prestaties van Andy Derris. Misschien heeft het album nodig om te groeien maar na de eerste luisterbeurten ben ik sceptisch.

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van Eline op 02-11-2007 om 20:41u
Score: 70 / 100

Na het vorige album 'Keeper of the Seven Keys The Legacy' is dit toch wel een tegenvaller. Inderdaad een heavy album maar de songs ontberen herkenbaarheid en klinken naar mijn mening geforceerd en dan met name de vocale prestaties van Andi Deris. Misschien heeft het album nodig om te groeien maar na de eerste luisterbeurten ben ik sceptisch.

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van MetalHamster op 02-11-2007 om 22:04u
Score: 100 / 100

Dit is werkelijk waar een aangename verrassing in de al zo imposante carriere van onze metalvrienden...
Zoo hoort metal te klinken, hierbij vergeleken zijn hammerfall en consorten een stelletje prutsers die meeliften op de godfathers.

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van Een Metalfan op 06-11-2007 om 12:49u

100 punten voor een powermetalplaat...moet niet gekker worden:)

begrijp me niet verkeer, ik waardeer Helloween zeer, een van de betere bands, maar 80-85 pnt lijkt me op de plaats

Helloween - Gambling With The Devil
Reactie van Kiske op 14-11-2007 om 00:43u
Score: 100 / 100

Jah ook 100 punten van mij. Zo hoord metal te klinken. Zo is metal bedoeld. Met uitstek de beste metalplaat van dit jaar. Er is geen album die dit jaar dit niveau heeft kunnen evenaren.
Alles klinkt op dit album als een spreekwoordelijke klok. De gitaren klinken lekker rouw... De drums technisch onaanvolgbaar. De bass staat als een huis en de zang is on overtroffen!!!
Beste nummers Kill It - The Saints - The Bells Of The Seven Hells - Dreambound - Heaven Tells No Lies
Mooiste twinsolo: Fallen To Pieces