Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Stone Sour - Stone Sour
Jaar van release: 2002
Label: Roadrunner Records
Stone Sour - Stone Sour
Zo rond 1992 begonnen zanger Corey Taylor en drummer Joel Eckman de band Stone Sour. Toen ze een volledige band bij elkaar gesprokkeld hadden schreven en speelden ze wat nummers, maar van een album kwam het niet. Toen Taylor in 1997 de band verliet om bij Slipknot de microfoon ter hand te nemen was Stone Sour zo goed als dood. Gitarist James Root voegde zich ook bij Slipknot, en bassist Shawn Economaki werd de manager van die band. Nu had Corey de behoefte om naast Slipknot ook nog wat anders te doen, en bracht Stone Sour weer tot leven, met de originele bezetting. Dit jaar verscheen dan het langverwachte debuutalbum.

Wie van Stone Sour de brutaliteit van Slipknot verwacht komt bedrogen uit: het geheel is een stuk rustiger. Dit houdt niet in dat het popmuziek geworden is, want er staan aardig wat gemene riffs op het album. Het album opent met Get Inside, wat ook gelijk de 1e single werd. Jammergenoeg zitten hier weer wat rap-elementen in de zang, die verder op het album gelukkig zo goed als achterwege blijven. De gitaren hakken er in ieder geval lekker in, net als op bijvoorbeeld Blotter en Idle Hands.

Natuurlijk is een verdere vergelijking met Slipknot onvermijdelijk. Het is namelijk aan de riffs en het gitaargeluid goed te horen dat James Root ook bij die band de gitaar bespeeld. Ook enige grunge-invloed is wel te bespeuren in de nummers, alleen is het tempo wat hoger. En natuurlijk is er de zang van Taylor. Echter, op Stone Sour krijgt hij veel meer de kans om te laten horen wat hij zoal kan. Hij blijkt ook een echt goede zangstem te hebben, die bij Slipknot te weinig gebruikt wordt.

De meeste nummers zijn aardig uptempo. Behalve de laatste track (Omega, wat alleen uit wat gelul bestaat) en Bother (een acoustisch nummer, door Corey alleen gespeeld, en wat al op de Spider-Man soundtrack stond), zijn het stuk voor stuk aardig harde nummers. Alleen zijn, zoals bij vele nu-metal bands, sommige nummers wat zeikerig, vooral qua zanglijnen. Het ergste is dat in Choose, wat bij mij een van de weinige nummers is die ik skip. Behalve dat er wel iets meer variatie in gemogen had, is het debuutalbum van Stone Sour wel erg goed.

Tracklist:
1. Get Inside
2. Orchids
3. Cold Reader
4. Blotter
5. Choose
6. Monolith
7. Inhale
8. Bother
9. Blue Study
10. Take A Number
11. Idle Hands
12. Tumult
13. Omega

Score: 80 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 26 september 2002

Koop dit album in

Meer Stone Sour:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Stone Sour - Stone Sour
Reactie van Een_Metalfan op 17-09-2003 om 15:05u
Score: 90 / 100

Het is een van de beste cd's die ook ooit heb gehoord live zijn ze ook fucking goed

Stone Sour - Stone Sour
Reactie van Nagash op 27-12-2003 om 15:32u
Score: 90 / 100

Geweldige cd! De sporadische keren dat Corey echt rustig zingt i.p.v. alleen schreeuwen bij Slipknot vond ik altijd geweldig en ik hoopte altijd dat hij dat meer zou doen. Toen ik hoorde van Stone Sour heb ik meteen de cd gekocht. Wat 'n lekkere cd is dat toch! Inmiddels heb ik ze ook al 2 x live gezien, beide geweldige optredens! Slipknot interesseert me niet zo veel meer, geef mij maar Stone Sour.. veel gevarierder, betere vocals...