Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Epica - The Divine Conspiracy
Jaar van release: 2007
Label: Nuclear Blast Records
Epica - The Divine Conspiracy
Neerlands trots Epica brengt in september haar vierde cd uit (als ik The Score meetel), voor het eerst onder de paraplu van Nuclear Blast (en hiermee onder het juk van Transmission uit). Wederom toog men naar Duitsland waar onder leiding van producer Sascha Paeth en zijn team ruim de tijd werd genomen om dit album op te nemen en te mixen. Sinds Jeroen Simons de band verliet is er nog steeds een vacante positie, die voor deze opnamen werd ingevuld door God Dethroned drummer Ariën van Weesenbeek.

Epica zou Epica niet zijn als het album niet een centraal thema zou hebben; het concept is dat een goddelijke entiteit alle religies op de mensheid heeft losgelaten als een test om te zien of ze er achter kunnen komen dat alle verschillende religies in wezen eigenlijk hetzelfde zijn. Het is opgedeeld in drie delen: de negatieve aspecten van de menselijke psyche, religie en natuur.

Goed, het album zelf. Ik ben nooit erg enthousiast geweest van de producerskunsten van Paeth maar ten opzichte van Consign To Oblivion is de productie er op vooruit gegaan. De drums (vet !!) komen goed uit de verf, de mix is verbeterd, alleen naar mijn smaak hadden de gitaren hier en daar nog wat harder gemogen.
De opener zou zo weer een introtape kunnen worden voor een optreden, waarna Menace Of Vanity bruut je speakers test. Veel dubbele bassdrums, meer grunts en snelle passages kenmerken sowieso dit album. Ook de gevoelige noot is aanwezig; Chasing The Dragon opent als een geweldig mooie ballad, om na 3 minuten als een vulkaan een totale eruptie te beleven in een grote kakafonie, uitfaserend als ware het een filmsong. Ik moet zeggen dat ik hier enorm geniet van Simone’s zang.

Na het hitgevoelige, Evanescence-achtige Never Enough (geschreven door bassist Yves) volgt Mark Jansen’s conclusie in een vierluik als afsluiting van het al bij After Fortever gestarte vervolgepos The Embrace That Smothers, waarin Living A Lie qua compositie naar mijn smaak het hoogtepunt van het album genoemd mag worden.
Met Safeguard To Paradise is de band er wéér in geslaagd om een prachtballad te schrijven. Ik vraag me af hoe mooi de ballad is die afgevallen was voor het album; dat wordt vast nog wel een toevoeging op een cd-single…. En natuurlijk, traditie is traditie, een lange track in de vorm van het titelnummer, sluit, zoals dat hoort, in 14 minuten het album af.

Conclusie: Epica overstijgt zichzelf; de composities zijn doordachter geworden, de stijl is echt geen gothic meer maar gewoon metal, Simone Simons is zangtechnisch enorm gegroeid (haar selectie voor het komende Ayreon-project is dan ook volledig terecht), kortom, de band is volwassen geworden en Epica’s gezicht heeft vorm gekregen. Concessieloos gaat de band haar toekomst tegemoet en wat mij betreft is dit al een groot deel van het nu reeds verdiende gouden randje.

Tracklist:
1. Indigo - Prologue
2. The Obsessive Devotion
3. Menace of Vanity
4. Chasing the Dragon
5. Never Enough
6. La'petach Chatat Rovetz - the Final Embrace
7. Death of a Dream - the Embrace That Smothers Pt.VII
8. Living a Lie - the Embrace That Smothers Pt.VIII
9. Fools of Damnation - the Embrace That Smothers Pt.IX
10. Beyond Believe
11. Safeguard to Paradise
12. Sancta Terra
13. The Divine Conspiracy

Score: 92 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 28 augustus 2007

Koop dit album in

Meer Epica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 28-08-2007 om 20:41u
Score: 88 / 100

Epica pikt de draad op waar Within Temptation en After Forever hem hebben laten vallen, prima album.

Reactie van jasper op 30-08-2007 om 16:00u
Score: 85 / 100

hehe ,eindelijk eens een keer een gothic/metal bandje wat zich niet op het grote publiek stort door zuikerzoete meuk te produceren. Epica blijft gewoon lekker doen waar ze goed in zijn (en inderdaad klinkt deze plaat een stukje harder dan consign to oblivion ). ik ben hier zeer blij mee !

Reactie van Kiske op 30-08-2007 om 17:26u
Score: 90 / 100

Naast de laatste plaat van After Forever de beste Nederlandse plaat van dit jaar. Toen ik After Forever aant begin van het jaar hoorde dacht ik dat geen Nederlandse band dat kon evenaren of zelfs overtreffen. Evenaren doet deze plaat um zeker... misschien overtreft hij um zelfs wel net. Ik ben egt zwaar onder de indruk van deze plaat en neem bij deze mijn pet daar voor af!!! :P

Reactie van Vijfje op 04-09-2007 om 20:54u
Score: 80 / 100

Ik moet zeggen dat deze plaat me in eerste instantie weer niet zo meteen weet te overtuigen als de debuut plaat, maar ik ga geen conclusies trekken. Ik moest ook 'leren' luisteren naar Consign to Oblivion wat ik nu inmiddels een prachtplaat vind. Deze heeft zeker wat goede composities er tussen zitten en is dus zeker vooruitgang, hoewel ik wel graag wat meer samenhang hat gezien in de nummers zelf.

Het feit wil dat ie dus wel beter is dan de platen die WT en AF recent hebben uitgebracht. Bij die bands, hoe meer je ernaar luistert, hoe saaier het word. De kracht van Epica is dat het juist andersom is, het word beter na meerdere luisterbeurten.

Reactie van Een Metalfan op 15-09-2007 om 18:35u

Wat een album, ben al lang fan van Epica.. Deze overtreft de voorgangers!

Reactie van satyr op 22-09-2007 om 08:36u

ben geen gothic fan en maar ken muziek van epica we en ik moet zeggen dat sommige songs me aangenaam weten te verasen op dit album vooral de snellere songs

Reactie van Miss Fingolfin op 23-09-2007 om 22:20u
Score: 90 / 100

Echt een prachtalbum.
De eerste 2 Epica-albums (the score tel ik niet mee) waren wel mooi maar haalden het wat mij betreft nét niet; ze klonken beide nog enigzins onzeker en wankel.
Met dit album laat Epica zien dat ze wel degelijk hun eigen stijl gevonden hebben en waar ik gehoopt had dat AF zijn stijl voort zouden zetten, doet Epica dat nu.
Applaus.