Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Vintersorg - Solens Rötter
Jaar van release: 2007
Label: Napalm Records
Vintersorg - Solens Rötter
Vintersorg staat er bekend om black metal te maken in combinatie met clean vocals, akoestische gitaren en heavy riffs. Nog steeds maakt deze Zweedse band gebruik van dit concept en ook op deze plaat zijn viool, fluit en harp weer aanwezig. Het zesde album van deze band heet Solens Rötter en dit betekent vrij vertaald ‘oorsprong van de zon’. Deze titel laat meteen al zien dat de teksten op deze schijf handelen over de natuur, terwijl men zich op eerdere albums qua teksten baseerde op onderwerpen als de wetenschap en het universum.

Solens Rötter opent met het nummer Döpt I En Jökelsjö. Deze begint met een fantastisch mooi stuk akoestische gitaar en cleane zang om vervolgens over te gaan naar het hardere werk en growls. Het refrein is vervolgens een stuk rustiger en de clean vocals passen perfect bij het nummer. Deze afwisseling tussen rustige folk en hardere black metal is op de hele plaat terug te vinden, met af en toe een vleugje prog metal ertussen. Enkele progressief klinkende stukken muziek vinden we bijvoorbeeld in het nummer Från Materia Till Ande, dat tevens enkele stukken gesproken tekst bevat.

Een opvallend nummer op deze plaat is het vrijwel geheel akoestische Strålar. Hierbij wordt niet alleen op prachtige wijze een fluit ingepast, maar ook komt in dit nummer zanger Vintersorg goed tot zijn recht. Zijn stem is, zowel clean zingend als growlend, heerlijk om naar te luisteren. Slotnummer Vad Aftonvindens Andning Viskar is geheel instrumentaal en is een subtiel samenspel tussen viool, gitaar en fluit. Een ingetogen, maar mooi nummer om mee af te sluiten.

Vintersorg heeft met Solens Rötter een heerlijk meesterwerkje gemaakt, dat het midden houdt tussen folk metal en black metal. Ook de productie is prima in orde. Voorlopig zullen we het echter moeten doen met het album, want Vintersorg heeft gezegd in de komende tijd geen live shows te zullen doen. Helaas.

Tracklist:
1. Döpt I En Jökelsjö
2. Perfektionisten
3. Spirar Och Gror
4. Kosmosaik
5. Idétemplet
6. Naturens Mystär
7. Att Bygga En Ruin
8. Strålar
9. Från Materia Till Ande
10. Vad Aftonvindens Andning Viskar

Score: 90 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 15 juni 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Vintersorg - Solens Rötter
Reactie van janne op 17-11-2007 om 17:22u
Score: 95 / 100

gweldige plaat ;P!!!!!!!!!!!!!!

Vintersorg - Solens Rötter
Reactie van Corne op 23-11-2007 om 12:08u
Score: 93 / 100

Zeker een van de betere platen die ik de afgelopen tijd heb gehoord.
De mix tussen prog/black/folk metal is fantastisch en de afwisselingen scream en zang zijn ok briljant!