Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Cradle Of Filth - Thornography
Jaar van release: 2006
Label: Roadrunner Records
Cradle Of Filth - Thornography
Een Cradle Of Filth-review kan nooit goed zijn. De meningen over deze Britse band zijn al jarenlang zodanig verdeeld dat iedere beoordeling wel een stortvloed aan reacties zal oproepen. Dat zal al zeker niet anders worden bij de release van Thornography, het meest recente werkstuk van de heren. Het is een album geworden dat mij met gemengde gevoelens achterlaat.

Persoonlijk vond ik het twee jaar geleden verschenen Nymphetamine een uitstekend, stevig, en vooral fris album, waarin de band haar orkestrale sound wat losliet en het gitaarwerk meer ruimte kreeg. Die lijn wordt op Thornography eigenlijk doorgezet, op enkele keyboardintermezzo’s binnen de nummers na. Toch mist dit album tot op zekere hoogte de frisheid van Nymphetamine. Het eerste gedeelte van Thornography klinkt simpelweg te voorspelbaar. Hoewel nummers als Dirge Inferno en Tonight In Flames prima in elkaar zitten, slaat de vonk niet over.

Vanaf I Am The Thorn klinkt het materiaal echter ineens stukken beter. Een catchy nummer met heerlijk drumwerk, vlammend gitaarwerk en een erg mooi refrein. Het hoogtepunt van het album is echter het geweldige Lovesick For Mina, een nummer waarin eigenlijk alle goede Cradle Of Filth-elementen van de afgelopen vijftien jaar verenigd zijn: dramatiek en felheid, verleidelijkheid en agressie in een dodelijke omhelzing. Ook het lange, instrumentale Rise Of The Pentagram verdient aparte vermelding: een vrij experimenteel nummer doorspekt met tamelijk bizarre keyboardfragmenten.

Ik vermoed dat Thornography een album is geworden waarvan de details pas na regelmatige luisterbeurten op hun plek vallen. Niettemin blijf ik het zonde vinden dat de mindere nummers allemaal aan het begin van het album staan, waardoor ik toch nog enigszins ambivalent blijf. Thornography is al met al toch nog een prima album, maar het tweede gedeelte in ogenschouw nemend, had het album toch nog stukken beter kunnen (en moeten) zijn. Zoals ik al aangaf: natuurlijk zullen veel mensen een andere mening toegedaan zijn. Laat de discussie dan ook maar losbarsten.

Tracklist:
1. Under Pregnant Skies She Comes Alive Like Miss Leviathan
2. Dirge Inferno
3. Tonight In Flames
4. Libertina Grimm
5. Byronic Man
6. I Am The Thorn
7. Cemetery And Sundown
8. Lovesick For Mina
9. The Foetus Of A New Day Kicking
10. Rise Of The Pentagram
11. Under Huntress Moon
12. Temptation (Heaven 17)

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 10 oktober 2006

Koop dit album in

Meer Cradle Of Filth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van NecRobert op 10-10-2006 om 19:16u
Score: 80 / 100

Leuk album op zich maar opnieuw zeker niet werelds. Het beste nummer van de plaat Under Huntress Moon is wél van wonderlijke schoonheid. Eindelijkw eer eens een echt Cof nummer met sfeer

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van ImpalerLord op 10-10-2006 om 23:47u
Score: 90 / 100

Heel erg gaaf album! :)

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Smetsar op 11-10-2006 om 14:29u
Score: 75 / 100

Niet slecht, beter dan Nymphetamine op bepaalde vlaken, het klinkt minder langdradig.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van TranQuillum op 11-10-2006 om 14:58u

K*t Muziek

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Michael op 11-10-2006 om 16:38u
Score: 75 / 100

Een aardige cd maar niet meer dan dat

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Old Mhb op 11-10-2006 om 20:09u

Hij valt niet echt op of stoort niet. Hij kabbelt gewoon voorbij. Ik ga er nog geen score aan geven, eerst nog een paar keer luisteren.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van human abstract op 12-10-2006 om 14:35u
Score: 30 / 100

Er zijn best wel nog bands die nog slechtere dingen produceren. Maar die bands kunnen waarschijnlijk niet beter. Cradle kan wel beter. Heb daar net nog eens naar het mijn inziens geniale V empire geluisterd, wat een verschil met de troep die cradle de dag van vandaag op ons los laat. Er jammer

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Don Quichotte op 14-10-2006 om 02:06u
Score: 1 / 100

Puberaal prul voor breedschedelige en anorectische, in het zwart gehulde, leptosome, maar bovenal talgrijke onanisten met een hang naar het belachelijke. Ik zou zeggen: bukt u zich diep, dan trap ik em fanatiek alsmede diep in uw reten. Want dat is de plek waar dit wanproduct thuishoort. In een duister, onappetijtelijk hol.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Een Metalfan op 14-10-2006 om 10:39u

puberale loser....als je niks beters te zeggen hebt,dan een zin die je letterlijk uit een boek hebt gepikt dan laat het...ik ben niet puberaal,noch anorectisch,noch in het zwart gehuld,maar ik vind Cof een gave band,ondanks hun mindere albums..ik kende Cof al voor jij uit de pampers was...

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Old Mhb op 14-10-2006 om 18:49u

Mijn moeder waste de luiers al uit toen je vaders zak aan je productie toe was en er nog pattent voor pampers aangevraagd moest worden. Voor de rest heb je gelijk. Ik haat die Cradleafschijters. Deze band maakt over het algemeen goeie muziek, ook al vind ik dit album niet opvallen.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van satyr op 19-10-2006 om 12:10u
Score: 85 / 100

dikke zever wat je hier te leze krygt ik luister naar alles van metal van iron maiden tot 1349of nile en dit is zeker niet slecht beter as nymphetamine zeker maar komt zeker niet in de buurt van een midian of cruelty and the beast songs like dirge inferno and i am the thorn re real good songs

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Hellman op 19-10-2006 om 22:06u
Score: 80 / 100

Goed Gedaan CRADLE!!!! :D

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Srachex op 21-10-2006 om 10:55u
Score: 90 / 100

Laat de

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Srachex op 21-10-2006 om 10:55u
Score: 90 / 100

Laat de coole kindjes maar wenen om een rete harde band. En laat Cradle gewoon Cradle zijn! Ik kijk uit naar het volgende concert!!

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van margrave op 22-10-2006 om 18:30u
Score: 90 / 100

amaai gelukkig dat de echte metalheads er nog es opkomen. natuurlijk dat cradle een goede band is. enja op naar et volgende concert.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Smetsar op 24-10-2006 om 12:45u
Score: 80 / 100

Al bij al is het een goede schijf, beter dan Nymphetamine(minder langdradig en zo) en eindelijk eens een cd van minder dan 70 minuten. Want dat blijft niet boeien. Helaas wordt het niveau van Cruelty And The Beast en Midian niet behaald, wat wss nooit meer zal gebeuren, daar ze zelf zeggen in een interview dat ze alsmaar meer terug naar hun roots zullen gaan.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van 80 op 25-10-2006 om 08:51u
Score: 100 / 100

Ik ga mee met de recensent; begin matig maar zodra je verder komt een prima album. Ik vind het altijd wel lekker als er bij de eerste nummers vol ingekleund wordt om de sfeer en agressie meteen neer te zetten maar dat ontbreekt op dit album. Het is niet het beste album van Cradle maar nog altijd een stuk beter en inventiever als een hoop

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Slayer op 02-11-2006 om 13:57u
Score: 90 / 100

Heb net de cd geluisterd en vind hem erg goed. Vooral na I Am The Thorn word de CD beter. Na dit nummer krijg ik pas echt het Cradle gevoel. het is inderdaad zoals vele zeggen dat het niet het beste album was. Maar toch weer een meesterwerk op cradle niveau

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van matman op 02-11-2006 om 23:46u
Score: 70 / 100

redelijk goed, maar ik vindt em minder sfeer hebben dan de oudere albums van cradle.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van TmC op 11-11-2006 om 18:49u
Score: 60 / 100

'k Vind de cd een beetje te soft eigenlijk, nietmeer die vette sound, echt spijtig.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van pettriek op 22-11-2006 om 17:08u
Score: 85 / 100

Hier en daar commerciële nummers maar darvoor niet slechter. Orginele keyboards en zangpartijen. Bij momenten thrashende gitaren, dan weer meer referend naar hun Black-periode. Afwisseling troef dus en het leuke van dit album ligt hem in de details. En de leuke teksten, bijzonder fantasierijk wat Dani hier weer uit zijn strot staat te kwelen. Niet de 'supremacy' van Cruelty and the beast evenmin de sfeer van Dusk and her Embrace maar wel weer interessant! Voor mij mogen die mannen nog jaren doorgaan en mogen hypegevoelige mierenneukers voor eens en voor altijd van deze site verbannen worden. Muziek is muziek, je vind het goed of niet. End of discussion.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van Extremo op 29-12-2006 om 16:49u
Score: 65 / 100

Weg met die vette extreme sound, CoF gaat echt veel meer de Gothic/commerciele kant op. Dat nummer met die zanger van HIM en die cover zijn echt te erg. De weinige goede nummers op deze CD (Rise of the Pentagram bijvoorbeeld) zijn ook maar een trieste poging om terug te gaan naar wat CoF vroeger was.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van metallized op 20-01-2007 om 23:37u
Score: 8 / 100

Goede cd Cradle, ik ben het met de reviewer eens, het moet op gang komen deze cd. Maar laat ieder zijn mening hebben like it or not! Ik luister graag the principle of evil made flesh, reden voor mijn gevoel meer intensie in hun muziek meer duistere sferen meer oprecht gewoon! Maar zo denk ik wel over meerdere bands van eerder gezien hun huidige styl albums.Eerder meer oprecht.

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van IJmuidenaarling op 02-03-2007 om 14:02u
Score: 80 / 100

De cd heeft inderdaad enkele luisterbeurten nodig, maar al met al een uiterst goed album!!! En ik meen toch best een en ander wat op Maiden gebaseerde riffs te horen (waar ik totaaaal geen erg in heb als Maideneer zijnde). Luistert heerlijk weg! Ville Valo (of zoals ik m

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van tankard op 08-04-2008 om 11:18u
Score: 84 / 100

zeker goede plaat heb cof altyd goed kunnen warderen en dat zal by deze plaat nie veranderen,ookal blyf ik hopen op een 2de midian wat toch het beste cof album naar myn mening is

Cradle Of Filth - Thornography
Reactie van carlo op 27-04-2010 om 15:28u

goed album,afwisselend qua stijlen; grens verleggend,maar toch hoor je de oude cradle stijl terug op nummers zoals under huntress moon en lovesick for mina wat samen met dirge inferno toch mijn favoriete tracks zijn op dit album, ook het instrumentale rise of the pentagram zit goed in elkaar;strakke riffs en keyboards , niet te vergeten het aparte i am the thorn en libertina grimm ,ook de gitaarsound op dit album is lekker vet ,al met al gewoon weer een goed album van de heren van cradle of filth!!!!!