Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Vader - Impressions In Blood
Jaar van release: 2006
Label: Regain Records
Vader - Impressions In Blood
"Vader zegt dat God dood is."
Hardop uitgesproken, zou dit zinnetje mij in de rij bij de kassa in de supermarkt scheve blikken opleveren. Op mijn christelijk getinte middelbare school, waar ik overigens al lang afscheid van heb genomen, zou de decaan misschien mijn ouweheer laten optrommelen om opheldering te eisen (ware het niet dat pa zelf al 21 lang jaar met God in het graf klaverjast) en een verre neef zou opgeschrikt een kruis slaan, mocht hij toevallig, zoekend naar een stukje lectuur op internet, deze regel aan mij linken.
Maar u, waarde lezer, u weet wel beter. En u weet eveneens dat u blij mag zijn dat Vader zegt dat God slechts dood is, in plaats van dat God met een komkommer in zijn achterste kerstliedjes zingt op weg naar zijn vakantiebestemming in Benidorm.

Vader heeft namelijk schijt aan u, aan mij, aan iedereen. In alle opzichten. De grondleggers van de Poolse deathmetal zijn na 20 jaar trouwe metaldienst goed bekend met mensen en wensen, maar leggen te allen tijde eigen rails die een verse cd als eindpunt bevatten. En zo mogen u en ik de vierde van september alweer een nieuwe en capricieuze Vader op de plank zetten. Impressions In Blood, zo is de arbeid uiteindelijk gedoopt en bloed vloeit weer rijkelijk op de achtste full-length van deze veelbesproken band.

Zoals u wellicht is opgevallen, waarde lezer, heeft Vader door de jaren heen een vrijwel unieke eigenschap ontwikkeld. Vader blijft cd in cd uit onmiskenbaar Vader, zonder twee maal hetzelfde resultaat te boeken. En Impressions In Blood is daar geen uitzonderding op. Love it or hate it, wederom is het een cd met een geheel eigen signalement. Dus mocht u stiekem op een tweede Litany of De Profundis hopen, helaas pindakaas. Maar gaat u de uitdaging aan, gaat er wellicht weer een wereld voor u open.

Het is moeilijk te zeggen of Vader op Impressions In Blood overwegend snel of mid-tempo klinkt, want deze kwestie schijnt de gemoederen nogal bezig te houden. De vorig jaar verschenen EP The Art Of War verraste vriend en vijand door de overrompelende bestorming, maar een lange versie van The Art Of War is Impressions In Blood geenszins. En dat is maar goed ook, want hoe krachtig het voorkomen van de EP ook was, Vader is onder afwisselende muzikale omstandigheden optimaal. Snelheid moet, maar ook de tragere stadia waarin ruimte voor venijnig sfeervolle noten ontstaat zijn essentieël, om over de kenmerkende gitaaruitstapjes maar te zwijgen. Dus heeft Vader deze keer gekozen voor een vrij evenwichtige verdeling van de vitesse met daar tegenover een rijkelijke nummervulling.

Impressions In Blood ontpopt zich bovenal als een erg krachtig album. De voorganger The Beast leverde aan felheid in, maar de nieuwe nummers zijn enkel kordaat van aard. Snel of iets minder snel, een dreigende muur van geluid is wat u tegemoet treedt, als u de confrontatie aangaat. En zelfs het übertrage nummer Predator klinkt als een hongerige Predator die u het vlees van de botten komt strippen. Alles aan deze cd is gewichtig, overtuigend en elke noot wordt met toewijding losgelaten. De solo`s winnen weer terrein ten opichte van de muziek op The Art Of War, en de zeer gevarieërde nummers klinken geenszins als een verplichting maar als een opluchting.
Ook de drums klinken weer vertrouwd. Waren er mensen die van The Art Of War vonden dat deze drumsmatig te machinaal klonk, op Impressions In Blood is het strakke en doortastende drumgeluid helemaal geïntegreerd en is één met de muziek geworden. Alles sluit weer naadloos op elkaar aan, wat Vader weer eens capabel maakt iedere nek in spiraal te buigen.

Als alle nummers afzonderlijk aangehaald gaan worden, wordt deze al niet geringe review een boek. Maar Vader in topvorm, dat moet u genoeg zeggen. Impressions In Blood is een schijf die met trots aan het Vaderiaanse repertoire toegevoegd kan worden. Vader is anno 2006 alive and kicking. Yes! They Live!!!

Helleluyah!!!

Tracklist:
1. Between Day And Night
2. ShadowsFear
3. As Heavens Collide...
4. Helleluyah!!! (God Is Dead)
5. Field Of Heads
6. Predator
7. Warlords
8. Red Code
9. Amongst The Ruins
10. They Live!!!
11. The Book

Score: 93 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 23 augustus 2006

Koop dit album in

Meer Vader:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van P.L.B. op 23-08-2006 om 15:33u
Score: 95 / 100

Echt absoluut AWESOME album! Ik hield eigenlijk niet zo van vader tot The art of war uitkwam, vanaf toen was ik helemaal fan. Ik vind dit opzich wel een goeie opvolger van The art of war, het is niet hetzelfde zoals Lana al zegt, maar wel in diezelfde bui. Kortom, echt te gek album! Ik hoop ze 7 november in patronaat te zien.

Reactie van torre op 24-08-2006 om 00:00u

ik weet genoeg AANSCHAFFEN!!!

Reactie van Jeunis op 28-08-2006 om 11:05u
Score: 90 / 100

Weer op en top Vader hoor: zo'n prachtalbum af te mogen leveren!! Het beukt van alle kanten, zowel snelle stukken afgewisseld met muzikale intermezzo's. Niet beter, maar absoluut niet slechter vergeleken met hun vorige albums. Een musthave!!!

Reactie van Harry op 29-08-2006 om 08:41u
Score: 95 / 100

Enigzins bevooroordeeld geef ik deze nieuwe Vader assault 95 punten. Puur om het feit dat men 5 van mijn teksten tot supernummers heeft gecreerd. Met in mijn ogen Amongst the Ruins als favoriet...toch een damn kicken gevoel als een band als Vader mijn woorden gebruikt.... Kopen die cd!

Reactie van Gibsy op 14-09-2006 om 13:59u
Score: 95 / 100

WOOOOOOWWW!!! SHIT! dit is echt geniaal^^^ en ik ga ze live zien :D

Reactie van satyr op 19-10-2006 om 12:46u
Score: 90 / 100

gewedig abum vind ik want ik was niet zo voor vader buiten het debuut album maar dit wel pure klasse

Reactie van yooo op 21-09-2007 om 23:13u
Score: 90 / 100

idd bruut gewoon