Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Zyklon - Disintegrate
Jaar van release: 2006
Label: Candlelight Records
Zyklon - Disintegrate
Ik denk dat ik gewoon maar eens lekker met de deur in huis val door te zeggen dat ik vrij veel moeite heb met de nieuwe Zyklon, “Disintegrate”.
De cd wordt gepresenteerd als je van het. Waar “Aeon” ophield, gaat “Disintegrate” verder. Verder gaat de band prat op precisie en techniek van de bovenste plank.
Mooi! Dat denkt althans de reikhalzend naar de nieuwe cd uitkijkende liefhebber van Zyklon en ook degenen die niet zozeer op Zyklon zitten te wachten als wel op een partij uitstekend metaal. We weten allemaal dat Zyklon niet wordt gevormd door een stel biggen dat net komt kijken en het gaaf en vet cool vindt om in een band te zitten. Nee, Zyklon is door de wol geverfd en je moet echt een ridicule hoeveelheid oorsmeer in je gehoorgang hebben zitten, wil je dat niet horen. De band laat er op “Disintegrate” werkelijk geen misverstand over bestaan.
Wat valt er dan nog te zeuren? Alles klopt dan toch?
Neen.

“Disintegrate” begint behoorlijk sterk, en inderdaad, je zou kunnen zeggen dat het album de draad van “Aeon” oppikt. Je zou ook kunnen vinden dat dat jammer is, omdat je meer wil, je wil wellicht een harder album, misschien een andere vorm van diversiteit, meer spanning.
Wat dat betreft gaan de zaken naar wens, want als je nummer drie, “Ways of the World”, gehad hebt, komt “Subversive Faith” en Zyklon haalt er ineens alles uit wat erin zit. Dit nummer heeft alles wat er in de context van een cd als “Disintegrate” met alle uiterst moderne geluiden vandien mogelijk lijkt.
Het nummer is als compositie ijzersterk, van begin tot eind. Elke noot is precies op zijn plaats. Elke wending, elke break is een manifestatie van muzikaal kunnen. Wat een ontzagwekkende arrogantie! Wat een meesters!
En kennelijk is het Emperordeel van Zyklon al bezig met de komende optredens van de uit de dood opgestane keizers van de black metal, want ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat ik meer Emperor geluiden hoor dan op de eerdere albums van Zyklon, met name door de manier waarop er wordt omgegaan met keyboards, op spaarzame wijze, aanzwellend om een komende wending of een einde van een passage aan te geven.
Maar wat mij betreft: kom maar op met die geluiden, gecombineerd met de precisiebombardementendeath en de afwisselende nummers van Zyklon. Kom maar op met de rest van de cd!

En wat doet de rest van de cd?
Me irriteren, me teleurstellen. Zo krachtig en zo inventief als de eerste vier, vijf nummers klinken, zo fantasieloos klinkt de rest. En wel hierom: de boel wordt langdradig, de overige nummers missen wat de eerste vijf nummers wel hebben: de nodige variatie en verrassing om als nummer interessant te klinken, wat zeer essentieël is gezien de bovengemiddelde productie. Wie met zo’n fantastisch geluid komt, moet er ook iets mee doen; hoe beter het geluid, hoe minder er te verbloemen valt. Als de boel lekker kraakt en klinkt als een haard met dennentakken erin, kan je je nog verschuilen achter de ‘sfeer’. Maar als er geen sprake is van wat voor kraakje of stofzuigertje of laagje dit, laagje dat dan ook, is de compositie en een fantasierijk musiceren hetgene dat een nummer maakt. De naakte waarheid, zogezegd.
Helaas faalt Zyklon enigszins na de eerder genoemde eerste helft van “Disintegrate”. Misschien had een andere volgorde van de nummers de boel kunnen verzachten, maar nu is de cd wat mij betreft klaar na “A Cold Grave”, want “Disintegrate” gaat vervolgens knock-out. En wie knock-out gaat, moet lekker stoppen. Zyklon niet. Er volgen nog vijf nummers die zwak zijn door eenzijdigheid in alles: van zang tot en met compositie, maar met name doordat er een soort death metal wordt gemaakt die heden ten dage moeilijk stand houdt in de stroom van releases: te simpel, niet doordacht. Je wordt niet meer van je luie reet getrapt, je wordt in slaap gesust.
Erg jammer, want de band kan het wel. Men houdt het alleen geen hele cd vol.

Tracklist:
1. In Hindsight
2. Disintegrate
3. Ways of the World
4. Subversive Faith
5. A Cold Grave
6. Vile Ritual
7. Underdog
8. Wrenched
9. Vulture
10. Skinned and Endangered

Score: 60 / 100

Reviewer: Tjitze
Toegevoegd: 3 mei 2006

Zyklon - Disintegrate
Reactie van Amibor op 03-05-2006 om 11:55u

Hm, nog maar eens goed luisteren dan, want ik heb (nog) geen duidelijk verschil gehoord tussen de eerste en de tweede helft.

Zyklon - Disintegrate
Reactie van Poep op 03-05-2006 om 15:18u

wat een poep review.

Zyklon - Disintegrate
Reactie van P.L.B. op 04-05-2006 om 02:33u
Score: 50 / 100

Goeie review, het is inderdaad een waardeloos album, als je zyklon cool vind, check dan Aeon, das duidelijk hun beste album, als die nou de studio kwaliteit had van dit album...

Zyklon - Disintegrate
Reactie van Grote Hoop Stront op 03-06-2006 om 20:05u

Geen poep review maar gewoon een berg shit!!!

Zyklon - Disintegrate
Reactie van metalhead666 op 30-01-2008 om 21:18u
Score: 85 / 100

Wat een kutreview, dit is gewoon een lekkere plaat!!!!

Zyklon - Disintegrate
Reactie van Marco op 21-12-2008 om 11:59u
Score: 70 / 100

Disintegrate is een ok album, maar meer niet!
Ik vind het heel jammer. Ik ben al lang een Emperor fan en toen ik heb gehoord dat er een nieuwe band was met Samoth en Trym heb ik gelijk "world ov worms" gekocht en ik vond het geweldig. Daarna met aeon en disintegrate zijn ze "gewoon" geworden. Die 2 albums voegen niets toe aan de muziek wereld. Ik zou zelfs zeggen dat het lijkt alsof er 2 bands bestaan: 1 heeft 'world ov worms' gemaakt, de andere heeft 'aeon' en 'disintegrate' gemaakt.

Zyklon - Disintegrate
Reactie van A C M op 27-05-2011 om 14:15u

Ik heb deze nog niet gehoord maar ik denk dat World Ov Worms(blackened death) en Aeon(meer death invloeden dan black) toch wel de twee beste albums zijn van ZYKLON !
World Ov Worms vind ik persoonlijk het beste album ; betere riffs(SAMOTH) en strakkere drums(TRYM) , ook de sfeervolle industrial elementen zijn op World Ov Worms meer aanwezig.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.