Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Machine Head - The Burning Red
Jaar van release: 1999
Label: Roadrunner Records
Machine Head - The Burning Red
Dit album, uitgekomen, in 1999, betekende een ommezwaai in Machine Head's carriére, alhoewel toch niet zo groot als sommigen dachten. De hip-hop invloeden waren in hun vorig werk ook al (zeer lichtjes) aanwezig, en Flynn besteede op "The more things change..." al wat meer aandacht aan z'n stem.

Opener "enter the phoenix" is gewoon een mooie geluidenstroom die al gauw "desire to fire" inzet...en hier kan men toch niet veel over klagen...dat Machine Head blindelings de nu-metal weg op is gegaan, wordt hiermee onmiddellijk van de kaart geveegd, Ross Robinson achter de knoppen of niet. "Nothing left", het daaropvolgende liedje, is onmiddellijk, dankzij het sublieme middenstuk, een hoogtepunt van het album (en ook live is het een kraker van een song).

De volgende song "the blood, the sweat, the tears" (waarbij die laatste live wordt veranderd in the beers) toont de progressie die Machine Head heeft ondergaan. Er zit veel groove in de strofes, mede door het (goede) samenspel tussen bas en drum. Ook het refrein bevat melodieuze delen, terwijl hier en daar de oude woede en agressie nog eens bovenkomt.

Leuk om te horen is "Message in a bottle", de The Police-cover. Het is niet het beste wat op de schijf staat, maar hoed af voor een band zoalzs Machine Head om dit te durven...ze maken er toch een vrij heavy versie van zonder het lied (in mijn ogen) oneer aan te doen.

Hoogtepunten voor mij zijn "Five", met een paar lekkere gitaarmelodieën en stevig drumwerk; het opzwepende "I defy" met een oervet middenstuk en en het met een geniale intro gezegende "exhale the vile".

Afsluiter "The burning red" zullen sommige fans totaal kut vinden, en daar kan ik best inkomen, maar persoonlijk vindt ik het een zeer knap, origineel en uiterst gewaagd nummer, waarop trouwens wordt getoond dat Robb en co. getalenteerde songschrijvers zijn.

Het enige waar ik me aan erger op het album is de productie...bij een band zoals Korn vind ik Ross's productie schitterend (Life is Peachy klinkt ongelofelijk rauw en ongecontroleerd), maar voor een band zoals Machine Head mag alles wat netter en vetter klinken...maar met "supercharger" zitten ze qua productie weer op het goede pad.

Ik geef dit album een acht, want het is er opnieuw een dat tijd vraagt om te groeien...het is zeker heavy;, maar er zit net wat meer subtiliteit, melodie en groove in.

1. Enter the phoenix
2. Desire to fire
3. Nothing left
4. The blood, the sweat, the tears
5. Silver
6. From this day
7. Exhale the vile
8. Message in a bottle
9. I Defy
10. Five
11. The burning red

Score: 80 / 100

Reviewer: Triad
Toegevoegd: 2 maart 2002

Koop dit album in

Meer Machine Head:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Machine Head - The Burning Red
Reactie van Een_Metalfan op 03-03-2002 om 04:24u
Score: 100 / 100

En ik denk aan de tijd dat Machine Head nog vette (Trash) Metal maakte. De optredens op dynamo '95 en '97. Machine Head nu: *snik* *snik*

Machine Head - The Burning Red
Reactie van Een_Metalfan op 03-03-2002 om 07:42u
Score: 20 / 100

ik vind er echt geen ene fuck aan

Machine Head - The Burning Red
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 11:28u
Score: 50 / 100

slechtste abum van MH ooit hier gaan ze echt nu metal gaan op spelen

Machine Head - The Burning Red
Reactie van Bas op 20-01-2008 om 23:49u
Score: 90 / 100

Een wereldplaat! Dat fans van het eerste uur hier weinig mee kunnen snap ik, maar dat wil niet zeggen dat het geen puik album is. Wellicht mijn favoriete MHalbum.

Machine Head - The Burning Red
Reactie van Een Metalfan op 12-09-2008 om 11:56u
Score: 20 / 100

Ongelooflijk wat een kutplaat!! Zelfs voor een nu metal plaat is dit vreselijk slecht. Daarbij was het heel moeilijk te verteren dat een band als MH, die eerder gewoon uitblonk door eigenzinnigheid, ineens als een slaaf achter de trend ging aanlopen.

Ik was zo boos over deze plaat dat ik maar heel moeilijk kon accepteren dat MH weer terug was. Gelukkig kan ik nu wél intens genieten van The Blackening en Through the ashes... Heeft even geduurd.

Machine Head - The Burning Red
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 20-05-2009 om 19:37u
Score: 5 / 100

Het is ietsjes beter dan supercharger, maar dat zegt niet veel.

5 uit 100, geen typfout. Ik ga hier geen woorden aan vuil maken.