Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Blaze - Tenth Dimension
Jaar van release: 2002
Label: SPV / Steamhammer Records
Blaze - Tenth Dimension
Bijna twee jaar na het debuutalbum komt Blaze, de band van voormalig Iron Maiden zanger Blaze Bayley, met de opvolger van het geweldige Silicon Messiah, genaamd Tenth Dimension.

Na een intro van een minuutje waarin wat futuristische geluiden te horen zijn barst de band los met Kill And Destroy. Gelijk vliegen de gitaren rond je oren in een lekker up-tempo nummer. De perfecte albumopener, die ze denk ik live ook wel zullen gebruiken om een concert te openen. Dan volgt End Dream, wat een beetje een zeikerig begin heeft, maar als dat eenmaal voorbij is volgt een heel lekker nummer, niet te snel en niet te langzaam, met een uiterst lekker refrein.

Titelnummer Tenth Dimension is een van de drie nummers van langer dan zes minuten, maar verveelt geen moment. Diverse tempowisselingen zorgen namelijk voor een lekker afwisselend nummer, met een van de lekkerste gitaarsolos die ik de laatste tijd gehoord heb. Hierna Nothing Will Stop Me, wat heel rustig begint, en steeds verder opbouwt naar een redelijk hard mid-tempo nummer.

Het snelle Leap Of Faith gaat over dat je af en toe eens keuzes moet durven maken om ergens te komen, en is een in-your-face metalnummer, niet te gecompliceerd maar uitermate lekker. The Truth Revealed is een kort, rustig nummer, wat ik eigenlijk meer als een tussenstukje zie tussen het vorige nummer en Meant To Be. Het loopt dan ook over in Meant To Be, een indrukwekkende en prachtige ballad. Het gaat over niet zeker zijn van jezelf, en tot de conclusie komen dat je zelf moet uitzoeken wat je wil en moet doen, in plaats van dat zomaar klakkeloos aan te nemen van anderen. Dit thema loopt overigs door een aantal van de nummers op het album. En ook al is Meant To Be één van de rustigste nummers van het album, het is wel het mooiste nummer.

Land Of The Blind vervolgt het thema van onder andere Meant To Be en The Truth Revealed, maar gaat weer wat sneller door. Niet al te bijzonder, maar gewoon lekkere metal. Stealing Time gaat in hetzelfde tempo door, maar Speed Of Light doet er weer eens schepje bovenop door weer wat sneller te gaan. Afsluiter Stranger To The Light gaat weer een stukje langzamer, en vervolgt het futuristische thema van het titelnummer. Naarmate het einde van het nummer nadert bouwt het nummer op naar een lekker hoogtepunt. Een goeie afsluiter van een uitstekend album.

Met dit tweede album heeft Blaze een waardige opvolger van Silicion Messiah afgeleverd, en die door een paar rustigere nummers iets gevarieerder is dan zijn voorganger.

1. Forgotten Future
2. Kill and Destroy
3. End Dream
4. The Tenth Dimension
5. Nothing Will Stop Me
6. Leap of Faith
7. The Truth Revealed
8. Meant to Be
9. Land of the Blind
10. Stealing Time
11. Speed of Light
12. Stranger to the Light

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 89 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 20 januari 2002

Koop dit album in

Meer Blaze:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Blaze - Tenth Dimension
Reactie van Een_Metalfan op 23-01-2002 om 14:58u
Score: 90 / 100

Een hele goede cd. Ik vind 'm in zijn geheel beter dan Silicon Messiah. Maar op SM staan wel een paar betere nummers. Kipman