Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Savage Circus - Dreamland Manor
Jaar van release: 2005
Label: Dockyard 1
Savage Circus - Dreamland Manor
Time stands still at the iron hill zong Blind Guardian jaren geleden op het album Nightfall in Middle Earth. Bij het horen van Dreamland Manor van Savage Circus lijkt het alsof de band op die eerdergenoemde ijzeren heuvel zit, want het debuutalbum van deze band klinkt precies zoals de Blind Guardian van 10 tot 15 jaar geleden.

Hebben we hier dan te maken met een clone van het oude Blind Guardian? Ja en nee. Eerder dit jaar stapte drummer Thomas "Thomen" Stauch na bijna 20 jaar uit Blind Guardian, en een van de redenen was dat hij terug wilde naar de oude sound, terwijl de rest van de band dat niet wilde. Op advies van Iron Savior's Piet Sielck (die overigens ook deel uitmaakt van Savage Circus) nam Thomas contact op met de Zweedse band Persuader, om daar zanger Jens Karlsson en gitarist Emil Norberg te lenen voor Savage Circus. Jens klinkt namelijk verbazingwekkend veel als Blind Guardian zanger Hansi Kürsch, en dus perfect voor de nieuwe plannen van Stauch.

Het debuutalbum Dreamland Manor is dus een trip terug in de tijd, maar toch klinkt het geheel niet gedateerd. Dit komt wellicht ook door de moderne productie. Oude Duitse speed/power metal in een modern jasje, dus het tempo ligt vrij hoog. Door het hoge tempo lijkt het album erg kort, want de ruim 50 minuten vliegen zo voorbij. Alleen in de ballads, zoals Beyond Reality, krijg je wat rust, maar het zijn hoofdzakelijk snelle melodieuze gitaarriedeltjes bovenop snelle dubbele bass die het album vullen. En ondanks dat Dreamland Manor net zo goed 10 jaar terug uit had kunnen komen, klinkt het album erg fris. De composities gaan niet snel vervelen, en keer op keer is er toch wat nieuws te ontdekken.

Savage Circus doet niets onder voor bijvoorbeeld de Tales From The Twilight World en Somewhere Far Beyond albums van Blind Guardian. Zanger Jens Karlsson mag dan misschien net een treedje lager staan dan Hansi Kürsch, toch staat hij z'n mannetje. De toekomst zal echter uitwijzen of hij dit kan volhouden. Waar Savage Circus dan weer wat leent van het nieuwere Blind Guardian geluid is af en toe de meerstemmige zang in de refreinen.

Voor volgend jaar staat er een nieuw Blind Guardian album in de planning, maar ondertussen kun je lekker terug in de tijd met Savage Circus, want Dreamland Manor is een heerlijk album.

Tracklist:
1. Evil Eyes
2. Between The Devil And The Seas
3. Waltz Of The Demon
4. Tomorrowland
5. It - The Gathering
6. Beyond Reality
7. When Hell Awakes
8. Ghost Story
9. Born Again By The Night

Score: 85 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 25 augustus 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]