Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
    26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adrian Lambert (DragonForce) - 52
  • Aleksander Shelepenkin (Celestial Crown) - 47
  • Daniel "Mortuus" Rostén (Marduk) - 47
  • Janne Wirman (Kotipelto) - 45
  • Joey Jordison (Slipknot)† - 49
  • Jose Pasillas (Incubus) - 48
  • Justin Gonzales (Antonamasia) - 40
  • Melissa Ferlaak (Visions Of Atlantis) - 45
  • Sami Kukkohovi (Sentenced) - 50
  • Torsten Röhre (Silent Force) - 48

Vandaag overleden:
  • K. Angylus (The Angelic Process) - 2008
  • Scott Williams (Soilent Green) - 2004
Review

Metallica - Load
Jaar van release: 1996
Metallica - Load
O.k., dit wordt een gevaarlijke review. Voor veel mensen was en is "load" de doodsteek van de heavy metal. De schaar waarmee figuurlijk (en bijna letterlijk) Metallica's harde haren werden afgeknipt.

Ik kan deze plaat vanuit twee standpunten reviewen. Inderdaad, dit heeft niets meer met trash-metal te maken. De dubbele bass-drums, de vlug afwisselende riffs etc., alles is weg. Vanuit dat opzicht is het ook geen metalalbum meer en verdient het een twee op tien. Maar... Wat is metal? Is Motörhead metal? Is Ozzy metal? Sabbath? Is metal donker, beklievend? Wanneer het antwoord op al deze vraag "ja" is, dan is "load" metal. Geen enkele twijfel erover. Het is geen trash-metal, maar zeker nog metal.

"Ain't my bitch": stevig, sterke zang, ontegensprekelijk energiek, solo en wanneer Hetfield zingt "...no foolin'" moet je eens luisteren naar de sublieme (en heavy) riff die daar onder speelt. Alleen is alles nu een beetje subtieler. Of je dat goed vind of niet, tja, da's je eigen smaak. Luister naar "bleeding me" en hoor hoe het trage middenstuk openbloeit dankzij een sublieme "sabbathesque" riff waarna een fantastische solo tentoon wordt gespreidt. Wil je diepgang? Dit is een diep album.
"Until it sleeps" handelt over de dood van Hetfield's vader na een jarenlang gevecht tegen kanker. Kan het nog dieper en donkerder? Je kan wel zingen over allerlei morbide en occulte zaken, maar er is niets zo duister en zo zwartgallig dan de pijn en realiteit waarmee James dan geconfronteerd moet zijn. In dit licht vindt ik de (fantastische) lyric "where do I take this pain of mine/ I run, but it stays right by side" nog dieper en intenser.

Het is een zeer "moody" en sfeeropbouwend album (wat liedjes zoals "my friend of misery", "Orion", "The Unforgiven" etc. al zo speciaal maakte). De strofes in "the house that jack built" klinken zeer duister door allerlei speciale gitaar -en stemeffecten(o.a.talk box), de kalme opbouw in "outlaw torn" net voor de spetterende gitaarsolo, het samenspel tussen drum en bass op "cure".

Hier zal natuurlijk over gediscussieerd worden, en zoals ik al zei, het is, vanuit een bepaald opzicht, begrijpelijk dat men dit een waardeloos album vindt. Maar men kan het ook anders bekijken, en tevens de feiten constateren. Zelfs al zou Metallica geen snuggere band zijn, dan nog zouden ze commerciële adviseurs hebben die hun vertellen dat veel mensen country-en blues op hun cd's niet zien zitten. "Load" verkocht niet zo goed als "The Black Album", ze kregen bakken kritiek te verwerken omtrend hun uiterlijk. Mochten ze echt commercieel geweets zijn, hadden ze hun exact hetzelfde gedragen en gekleed zoals in '91, met precies dezelfde sound en songs. Dat deden ze niet. Hun muziek is toegankelijker, dat is waar, maar deden ze dat voor het geld of omdat ze deze muziek echt graag horen? Wie zal het zeggen?

Tracklist:
1. Ain't My Bitch
2. 2 x 4
3. The House Jack Built
4. Until It Sleeps
5. King Nothing
6. Hero Of The Day
7. Bleeding Me
8. Cure
9. Poor Twisted Me
10. Wasting My Hate
11. Mama Said
12. Thorn Within
13. Ronnie
14. The Outlaw Torn

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 80 / 100

Reviewer: Tim Cunningham
Toegevoegd: 2 januari 2002

Meer Metallica:

Metallica - Load
Reactie van Jaymz op 02-01-2002 om 21:18u
Score: 70 / 100

Nog ff wat extra info: de cover is een kunstwerk van Andres Serrano, het is wat koeiebloed met een kwakje sperma achter een glazen plaatje.... en ehhhm, het album zelf vind ik zeker niet slecht, zitten wel goeie nummers tussen.... maar ik vind het vooral heel gewaagd van metallica om na 5 jaar met dit album af te komen

Metallica - Load
Reactie van HighKing op 02-01-2002 om 21:28u
Score: 70 / 100

Tis zeker een goed album, maar het haalt het gewoon niet bij de ''oude'' Metallica, dus VOOR the black album! Want ook die vind ik eigenlijk al pittig afzwakken... Maar als ze het onder een andere naam hadden gebracht had iedereen het waarschijnlijk goed gevonden. :-)

Metallica - Load
Reactie van snot_incorporated op 25-06-2002 om 12:30u
Score: 80 / 100

ik vind deze cd ook best wel goed, maar dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat ik nog niet echt met muziek bezig was toen metallica die cds maakte, en deze was dus de eerste die ik hoorde en ik wist niks over alle kritiek. Maar goed, ik vind Metallica anyway goed

Metallica - Load
Reactie van Solarfall op 27-09-2002 om 20:57u
Score: 85 / 100

Ik vond The Black Album al ongeveer n voorproef voor deze cd. Er staan op die cd al klanken die je op Load ook hoort. Load haalt et zeker niet bij de oude Metallica, maar ik vind desondanks toch dat het een goeie cd geworden is. Je kan echt horen dat Metallica commercieel is geworden maar de nummers zijn toch lekker ruig en(meestal) hard. Daarnaast blijft de stem van James natuurlijk gewoon ontzettend bruut. Toppertje vind ik toch wel ''Hero of the Day''.

Metallica - Load
Reactie van Een_Metalfan op 29-04-2003 om 23:18u
Score: 80 / 100

Toen ik het album kocht, als die hard Metallica fan had ik hem niet eens geluisterd.. Want wat van metallica komt, maakt niet uit wat is gewoon goed.. Toen ik hem in mijn radio prompte schrok ik toch wel.. Nu zijn we alweer 7 jaar verder en ik kan niet anders zeggen dan dat het album erg goed inelkaar zit.. Luister hem vaak.. dwing jezelf ertoe en je gaat het steeds meer waarderen.. En zeg nu zelf.. Dat zijn toch de albums die het meest tot de verbeelding spreken. http://www.nedtallica.nl.nu (dutch local metallica chapter) Gert-Jan.

Metallica - Load
Reactie van Een_Metalfan op 25-06-2003 om 12:51u

iemand die motorhead in twyfel durft te trekken als metalband moet maar naar k3 of mkids luisteren.of is da te heavy voor jou ?

Metallica - Load
Reactie van Een_Metalfan op 28-09-2003 om 19:39u
Score: 90 / 100

Ik vind dat sommige mensen te veel zeiken over dit album. Ik bedoel het is toch MetallicA, je weet wel die band met James hetfield en dan durven mensen ook nog eens te zeiken over de stem van James Hetfield. Al dat gezeik over Mama Said, dat is toch geen country, het is gewoon een nummer waar James zijn gevoelens toont en begin nu niet te zeiken dat KoRn beter is want KorN heeft in hun jonge jaartjes ook naar MetallicA geluisterd. Maar luister maar een naar King Nothing of 2X4 dat is toch gewoon Metal zo als Metal hoort te zijn. Voor mij is dit een geweldig album. En een dikke aanrader voor iedereen die van Metal houdt en van tussendoor ook eens een prachtige Ballad.

Metallica - Load
Reactie van Een_Metalfan op 05-09-2004 om 23:44u
Score: 98 / 100

Blij dat iedereen zo positief is! Dit is de meest onderschatte metalplaat ooit, ze is zo metal als het zijn kan, en nog wel een meesterwerk in het genre ook! Hiermee bewijst Metallica waarom ze meer zijn dan je doorsnee riffband. Hier durft de groep buiten de lijntjes kleuren: met plaats voor jams, geïmproviseerde solo's, subtiel drumwerk, mooie zang,... Louter muzikaal gezien is dit hun vernieuwendste en interessantste werk.

Metallica - Load
Reactie van metallica1688 op 15-03-2005 om 12:26u
Score: 90 / 100

Ik ben een echte oldschool metallicafan,maar echt ook al is het zo anders als de oude albums,ze laten hier zien dat ze gevoelig kunnen spelen en ook andere dingen kunnen dan olderwets een E akkoord ragge! Outlaw torn is echt een erg goed en opbouwend nr,met een erg goeie Wah solo en leuke effecten! Bleeding me is ook een erg goed nr,waar je goed kunt horen dat subtiel ook best heavy kan zijn. Kortom het is gewoon een goed album,maar mijn favoriet blijft toch Ride the Lightning!

Metallica - Load
Reactie van Dimmu op 22-03-2005 om 16:32u
Score: 80 / 100

zeker geen slecht album , metallica is nooit slecht , maar de mtal is me iets te traaag geworden

Metallica - Load
Reactie van Smetsar op 03-06-2008 om 09:46u
Score: 80 / 100

Dit is zo'n typische groeicd vind ik. Pas na enkele luisterbeurten ontdek je hoe goed hij eigenlijk wel is. Diepgang, groove, rock 'n roll en sfeer. Je vindt het hier allemaal terug.

Metallica - Load
Reactie van Appie op 19-07-2008 om 14:29u

Als echte Metallica fan van het eerste uur heb ik deze Cd zonder te luisteren gekocht. Ik heb deze cd 1x geluisterd. Verbijsterd en teleurgesteld was ik. Ik heb deze cd daarna nooit meer geluisterd.

Nu ik 12 jaar verder ben en er over na denk was die cd mischien helemaal niet zo slecht. Als deze cd nu uit gebracht zou worden door een band die voor mij onbekend is dan zou ik hem waarschijnlijk goed vinden.

Mijn mening is dat deze cd toendertijd nooid door metallica gemaakt had mogen worden. ( Goed album door de verkeerde band gemaakt ).

Ik denk dat ik een deze dagen de cd eens ga zoeken op onze zolder en hem alsnog een kans geef. Als ik hem nog kan vinden teminste.

Metallica - Load
Reactie van \'Tallica 4 life op 04-06-2009 om 20:17u
Score: 90 / 100

Mijn verhaal wat Load betreft is ongeveer hetzelfde: toen ik hem voor het eerst hoorde vond ik hem vreselijk (op king nothing en until it sleeps na), maar nu vind ik hem echt fantastisch.

Metallica - Load
Reactie van lalalala :D op 30-09-2010 om 09:39u
Score: 32 / 100

Waardeloos, net zoals Reload en st Anger.

niet zeikerig bedoeld , maar ga dan maar weer aan de drank want dit slaat natuurlijk nergens op

Metallica - Load
Reactie van lalalala :D op 30-09-2010 om 09:39u
Score: 32 / 100

Waardeloos, net zoals Reload en st Anger.

niet zeikerig bedoeld , maar ga dan maar weer aan de drank want dit slaat natuurlijk nergens op

Metallica - Load
Reactie van Thrashguy op 01-11-2010 om 20:26u
Score: 79 / 100

Goed album hoe je het ook bekijkt. Het haalt het absoluut niet bij Kill e'm All, And Justice For All en Black. Vergelijking met Ride The Lighting en Master Of Puppets is bijna Heiligschennis voor mij, maarja wie ben ik.
Nu naar het album zelf, gewoon goed.Geen echt meborabel werk, maar wel genoeg voor een ruime 7. MAAR dan is er Until It Sleeps.......Geniaal!! De Teksten van 'Tallica zijn altijd van ongekend niveau maar dit sloeg alles, de emoties zorgen voor de perfecte duisternis want het is waar Pijn en verdriet is de ware duisternis niet die occulte dingen(waar ik echt niet vies van ben trouwens) dit nummer tilt het hele album naar een hoger niveau, maar het is nog steeds geen 2e Ride The Lightning of Master Of Puppets, maar dat hoeft ook niet

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.