Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-08-2020

Epica - Consign To Oblivion
Jaar van release: 2005
Label: Transmission Records
Epica - Consign To Oblivion
Het is nog maar twee jaar geleden dat Nederland kennis maakte met Epica: een jong zangeresje omringt door al wat meer ervaren muzikanten. De sound bouwde grotendeels voort op die van After Forever, waar Epica gitarist/songwriter Mark Jansen enige tijd eerder was ontslagen. Nu is de band dan terug met haar tweede studio album. De band is hetzelfde gebleven, evenals het productieteam en de gekozen studio. Ook het geluid is daarom niet geheel onverrast niet echt veranderd, maar borduurt voort op dat van debuutalbum The Phantom Agony.

Voortborduren betekent overigens niet dat het een slap aftreksel is geworden. Integendeel, want de nummers zitten wederom goed in elkaar, en zijn erg pakkend. Echter, ze zijn wel te voorspelbaar. Bij diverse nummers weet je bij een eerste luisterbeurt al grofweg hoe het nummer gaat verlopen. Dat wil zeggen, wat voor soort passages, zanglijnen en refreinen het nummer bevat. Ook worden iets teveel clichés van dit genre gebruikt, zoals in de opening van Another Me. Afgezien daarvan is dat een heerlijk nummer, met een lekker arrogante tekst (ja, dat is soms ook leuk om te horen).

Daar waar zangeres Simone Simons op het debuut The Phantom Agony vaak toch wat geforceerd over kwam, klinkt ze nu een stuk natuurlijker. Dat ze het afgelopen jaar veel ervaring heeft opgedaan is goed te merken. Ook stapt ze meer af van de opera-zang, om een normale zangstem te laten horen, en ook dat pakt verrassend goed uit. Ook in duet met Kamelot zanger Roy Khan op Trois Vierges staat Simone haar mannetje, ondanks een tegenspeler met een prachtige stem. Helaas is het nummer zelf een van de mindere op het album. Grunts zijn ook weer op het album aanwezig, maar niet in overvloed. Alleen in het afsluitende titelnummer spelen ze een vrij grote rol, op de rest van het album zijn ze minder nadrukkelijk aanwezig. Dit laatstgenoemde nummer is overigens ook zo'n beetje het hardste nummer van de band. Geen slappe hap om het album mee af te sluiten.

Voor dit album heeft de band zich laten inspireren door de Maya-cultuur, zo zeggen ze. Hier en daar is dat wat te horen, en de rode draad door de plaat, getiteld A New Age Dawns, zal er vast over gaan. Toch komt er ineens een tint Europese folk naar voren in Quietus. Ook is goed te horen dat enkele bandleden grote liefhebbers zijn van filmsoundtracks, want de intro van het album doet denken aan een kruising tussen de Back To The Future en Indiana Jones soundtracks. Ook enkele andere instrumentale passages op het album hebben wel wat weg van deze muziekstukken (en natuurlijk draagt een nummer dezelfde titel als een Indiana Jones film, maar is er verder niet mee verbonden).

Na het voortreffelijke The Phantom Agony valt Consign To Oblivion zeker niet tegen, maar zoals al genoemd is het iets te voorspelbaar. Ondanks dat is het toch een erg goed album, wat zeker in de smaak valt bij de vele gothicjes die Nederland rijk is.

Tracklist:
1. Hunab K'u - "A New Age Dawns" prologue
2. Dance Of Fate
3. The Last Crusade - "A New Age Dawns" #1
4. Solitary Ground
5. Blank Infinity
6. Force Of The Shore
7. Quíetus
8. Mother Of Light - "A New Age Dawns" #2
9. Trois Vierges
10. Another Me - "In Lack'ech"
11. Consign To Oblivion - "A New Age Dawns" #3

Score: 85 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 19 april 2005

Koop dit album in

Meer Epica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Mr.Fish op 20-04-2005 om 20:34u
Score: 40 / 100

zwaar kut album, vond vorige vele malen beter

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Een_Metalfan op 22-04-2005 om 09:42u
Score: 80 / 100

ik vind het wel goed klinken vooral het laaste nummer :) maak toch lekker vrolijk lekkere tempo erin :) ze hebben hun best weer gedaan gaat steeds beter het klinkt wel een beetje anders dan hun vorige album maaar de album klinkt goe

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van ikke op 24-04-2005 om 13:53u
Score: 30 / 100

Vette tegenvaller. Enige lichtpuntje is dat ze niet WT zijn achterna gegaan in de commercie.

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Moonsoul op 25-04-2005 om 20:36u
Score: 9 / 100

Ik sluit me totaal niet aan in deze negatieve reacties. The Phantom Agony vond ik al geweldig, maar Epica is extreem geëvolueerd en ze hebben een veel afwisselendere sound gekregen. Omdat de nummers pakkender zijn hoeven ze echt niet meteen voorspelbaar te zijn; luister het laatste koorstuk in Mother of Light...kippenvel opwekkend. wat een pracht:) Hulde aan Epica !

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Sam op 26-04-2005 om 19:48u
Score: 90 / 100

simon is een zeer goede zangeres spijtig van de mindere grunts in het album maar ben zeker tevreden met het album greetz

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Meridian op 05-05-2005 om 10:34u
Score: 95 / 100

Ik vind het juist een onwijs mooi album, ik denk dat je er wel van moet houden, Simone heeft een geweldige ontwikkeling doorgaan met haar stem. Maar de composities zijn echt magistraal hoor !

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Kev.G. op 05-05-2005 om 17:11u
Score: 95 / 100

Erg goede cd juist! nog beter dan de vorige, wat ik eigenlijk niet verwacht had. En voorspelbaar vind ik de meeste trouwens ook niet; tenzij je de liedjes natuurlik al 80 keer geluisterd hebt; maar dan is het meeste voorspelbaar :

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Buster op 05-05-2005 om 22:37u
Score: 95 / 100

Inderdaad een hele goede cd. Ik vindt The phantom agony en deze gewoon super. De mense die dit slecht vinden moeten is leren accepteren dat niet alle liedjes op die van the phantom agony moeten lijken, dan pas zal het afgezaagd worden. Over het algemeen iheeft de groep veel bijgeleerd en vooral de stem van Simone. Je hoort hier veel beter hoe zuiver dat ze kan zingen, en de grunts zijn vooral in het laatste liedjje prachtig!! Het zwaarste van epica

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Melancholic op 11-05-2005 om 23:17u
Score: 90 / 100

Geheel tegen mijn verwachtingen in lijkt dit een van mijn favorieten van 2005 te worden. Het feit dat de nummers wat toegankelijker zijn dan op het voorgaande album zie ik eerder als voor- dan als nadeel. Technische pracht en praal is altijd mooi meegenomen, maar het geheel moet ook lekker in het gehoor liggen! En dat is juist het vlak waarop "Consign to Oblivion" "The Phantom Agony" overtreft. Bovendien is de zang van Simone, alsmede de sound in het algemeen, veel volwassener geworden. Grunts worden enkel nog gebruikt waar ze echt iets toevoegen aan het album ("overdaad schaadt", luidt het gezegde immers) en over het geheel gezien is deze plaat nog bombastischer dan de vorige. Ik begrijp trouwens niet waar de negatieve reacties vandaan komen. In zowat alle opzichten is dit een prachtplaat geworden. Als je zonodig met lage score's moet gaan smijten, onderbouw dan in ieder geval stellingen als "deze cd zuigt". Ik ben waarlijk benieuwd hoe jullie überhaupt zulke ernstige minpunten hebben kunnen vinden dat de plaat 3 op 10 verdient.. ;)

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van mulambo op 16-05-2005 om 19:39u
Score: 90 / 100

het is echt een schitterend album. simone haar stem is echt verbeterd. op de vorige cd hoorde je soms dat ze echt moeite had soms maar nu zijn die kleinigheidjes weg en heeft ze echt een schitterende stem. een aanrader. grtz m/

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van natas op 03-07-2005 om 17:27u
Score: 100 / 100

Ik vind het echt een super album! Ik blijf epica beter vinden dan nightwish bijvoorbeeld. ik vind ook het laatste stuk van mother of light echt geweldig, maar het beste nr blijft toch wel consign to oblivion. greetz me...

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van MetalfanZ op 22-11-2005 om 19:13u
Score: 80 / 100

De cd vind ik dus egt kei geweldig heh, alleen jammer dat de grunts minder zijn, en simone zingt op The phantom Agony beter, maar de muziek hierop is GOED!!!!! Epica heerst!! ../

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van carolien op 09-07-2006 om 21:43u
Score: 100 / 100

fantastisch,met hart en ziel,krijg er rillinger van echt prachtig!!!!!!

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van epicangel op 10-07-2006 om 14:27u
Score: 100 / 100

epica is er zeker op vooruit gegaan en zeker de gig in paradiso was mooi geluid was erg goed en stage was echt daadwerkelijk indrukwekkend wat mij betreft mogen ze zo nog lang doorgaan ik zal nog lang plezier hebben van de fantastische muziek

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van satyr op 21-11-2006 om 11:15u

ze gaan achteruit daarmee gdaan ik vond het album al niet zo goed wss omdat ik niet oor gothic ben maar dit album vind ik haast niks metal meer aan

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Cat op 14-01-2007 om 09:57u
Score: 85 / 100

Bangelijke goede CD. Mooie composities, backgrounds en waanzinnig mooie stem van Simone. De grunts zijn gepast en niet overdreven.Ben al jaren progressive metal en Kamelot fan, maar dit album kan naast de besten staan. Benieuw naar het nieuwe album.

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van Een Metalfan op 17-03-2007 om 08:18u
Score: 90 / 100

echt een stoer nummer!!!

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van jasper op 24-09-2009 om 16:46u
Score: 92 / 100

ben ik de enige met deze als mijn favoriete epica-album?

Epica - Consign To Oblivion
Reactie van IK op 23-03-2011 om 12:18u
Score: 90 / 100

Ik vind het een geweldig album!