Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Review

Kamelot - The Black Halo
Jaar van release: 2005
Label: SPV / Steamhammer Records
Kamelot - The Black Halo
Na de vorige cd Epica was het bekend dat het verhaal op die cd nog niet af was en dat er een tweede cd nodig zou zijn om het concept verder uit te werken. De heren van Kamelot wisten nog niet of ze dat voor een andere keer wilden bewaren. Inmiddels is er nu The Black Halo en wordt het verhaal inderdaad afgemaakt met deze tweede concept-cd. Op de vorige cd was hoofdpersoon Ariel op zoek naar de zin van het leven. Het eindigde met de zelfmoord van zijn jeugdliefde Helena en Ariel is nu onder de invloed van de kwade Mephisto. Op The Black Halo worden de donkere kanten van het leven belicht en zet Ariel zijn zoektocht voor.

Meteen met de opener March Of Mephisto is duidelijk dat de zaken dit keer iets anders worden aangepakt. Dit keer geen intro, maar zitten we meteen in de muziek. Geen snelle opener, maar een mars-tempo en voor het eerst in de Kamelot-geschiedenis een keyboardsolo (van Stratovarius toetsenist Jens Johansen). Alsof dat al niet genoeg is, horen we ook nog eens voor het eerst grunts, die door Shagrath van Dimmu Borgir ingeschreeuwd zijn. Dit nummer zet de toon voor het hele album, dat over het algemeen een wat donkerder karakter heeft meegekregen.

Wat het meeste opvalt na de eerste luisterbeurt, is dat de snelheid er dit keer behoorlijk uit is gehaald. Epica zat vol met vlotte nummers, net zoals alle voorgaande cd's. Dit keer zijn slechts When The Lights Are Down en Serenade de enige echt up-tempo nummers. Tja, dat valt een beetje tegen. Persoonlijk vind ik de snellere nummers van Kamelot meestal de beste. Ik geef toe, af en toe komen er een paar snelle stukjes voorbij, maar dat is erg sporadisch. Ik ben geneigd om het album daarom een behoorlijk lagere score te geven, maar dat doe ik niet. Ten eerste zullen er mensen zijn die het helemaal niet erg vinden dat het allemaal wat trager is geworden. Ten tweede is het niet eerlijk tegenover de muziek,. Want wat er allemaal te horen valt, is wél goed.

De magie van Kamelot is nog altijd aanwezig. Die wordt nog steeds gecreëerd door de combinatie van pakkende composities, orkestrale ingrediënten en de zang van Roy Khan. Hij zingt weer de sterren van de hemel en zingt eens wat gevarieerder dan normaal. Mede door zijn zang is de ballade Abanded één van de mooiste die Kamelot heeft uitgebracht. Ook het andere boegbeeld van de band, gitarist Thomas Youngblood, lijkt steeds beter te spelen. Hij komt met de meest agressieve riffs (Moonlight) en zijn solo's worden steeds indrukwekkender (bijvoorbeeld zijn smerige solo in This Pain). Door alle toeters en bellen vallen de bas en drums niet echt op. Toch is het daarmee ook prima voor elkaar.

Wat moet ik nog vertellen over de nummers op The Black Halo? Bijna allemaal hebben ze pakkende refreinen, die ook bijna allemaal in je hoofd blijven zitten. En als we het over pakkend hebben, dan is The Haunting daar een goed voorbeeld van. Voor dit nummer is een clip gemaakt, met een kleine rol voor Epica-zangeres Simone Simons. Mede door haar maakt dit nummer wel een kans om gedraaid te worden op The Box (On The Rox). En hoewel alle nummers goed zijn, vind ik het titelnummer wat minder. Gelukkig volgt hierop Memento Mori. Eindelijk heeft de band een epic van 9 minuten gemaakt die naar meer smaakt. Het is eigenlijk een normaal Kamelot-nummer, maar er wat meer de tijd genomen voor bepaalde muzikale stukken. Absoluut de klapper van de cd. Leuk detail is dat beide gastzangers (Shagrath en Simone) nog eventjes voorbijkomen.

Qua orkestratie barstte de vorige cd Epica bijna uit haar voegen. Op The Black Halo is het wat teruggedrongen, maar het klinkt bij vlagen nog altijd behoorlijk bombastisch. Het geheel blijft een mooi en episch sfeertje houden. Als ik moet zeggen of The Black Halo nou beter is geworden, dan vind ik helaas dat dat niet het geval is. Persoonlijk vind ik dat Kamelot voor zichzelf met Epica de lat behoorlijk hoog heeft gelegd en The Black Halo heeft het niet kunnen overtreffen. Nu is het gewoon weer een goede plaat geworden, die net zo goed is als de rest van de catalogus. Er is veel veranderd, maar het vertrouwde geluid is gebleven. Als concept-cd is het weer opnieuw geslaagd. Trouwens, als je goed luistert, hoor je heel af en toe stukjes van Epica terug.

Tracklist:
1. March of Mephisto
2. When the Lights Are Down
3. The Haunting (Somewhere in Time)
4. Soul Society
5. Interlude I - Dei Gratia
6. Abandoned
7. This Pain
8. Moonlight
9. Interlude II - Un Assassinio Molto Silenzioso
10. The Black Halo
11. Nothing Ever Dies
12. Memento Mori
13. Interlude III - Midnight/Twelve Tolls for a New Day
14. Serenade

Score: 85 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 6 maart 2005

Meer Kamelot:

Kamelot - The Black Halo
Reactie van Sner op 20-04-2005 om 18:35u
Score: 92 / 100

Dit is echt een zeer goed album! In het begin had ik ook het idee dat The Black Halo niet zo fantastisch was als Epica, maar als je het album meer en meer luistert, begint het steeds beter te klinken! Het album begint met een zeer aanstekelijk en krachtig nummer, March of Mephisto. Shagrath heeft helaas maar weinig lines, maar zijn geluid past wel perfect bij dit nummer. Daarna volgt het vrolijkere When the lights are down, dat een beetje lijkt op The light I shine on you van het album Karma. Wel weer een heerlijk meezingrefreintje. The Haunting is een mooi nummer en zeer geschikt als volgende single. Ook de gastrol van miss Epica is zeer geslaagd. Het volgende nummer Soul Society is een van mijn favorieten. Mooie coupletten, mooie refreinen en een mooi tussenstukje maken dit nummer tot een van de beste van de cd. Na de interlude volgt misschien wel het grootste kunststukje van de cd: de ballad Abandoned. Roy zingt werkelijk fantastisch en wordt prachtig ondersteund door de piano. Een nummer met een hoog kippenvelgehalte! This Pain is voor mij een beetje een tussennummer. Het klinkt aardig, maar voor mij is dit het minste nummer van de cd. Moonlight kent dan weer aardige gitaarstukken en ook is het refrein weer lekker aanstekelijk. Ditzelfde geldt voor The Black Halo, het titelnummer. Mooie solo's en uitstekende zang van de heer Kahn. Na het voor mij tweede tussennummer Nothing ever dies, eindigt de cd gelukkig met twee kunststukjes van de hoogtste orde. Eerst krijgen we het negen minuten durende Memento Mori voorgeschoteld. Dit nummer is zeer origineel opgebouwd, met rustigere en snellere stukken, en kent prachtige zangstukken. Dit zijn juist niet de refreinen maar de tussenstukken. Tevens zit er een lekkere agressieve gitaarsolo in het nummer. Vervolgens sluit de cd af met het vrolijke Serenade. Als je de cd-speler hierna uitgooit, blijft dit nummer nog wel een kwartier in je hoofd doorspelen. Het doet een beetje denken aan Center of the universe van het Epica album. Vrolijk, snel en geheid dat je mee gaat zingen! Al met al een uitstekende opvolger van Epica naar mijn mening. Kamelot schaart zich hiermee ook tot een van de beste, huidige power metalbands. Ach ja, Sonata Arctica is nu eenmaal niet te overtreffen...

Kamelot - The Black Halo
Reactie van Skilgannon op 08-07-2005 om 14:23u
Score: 90 / 100

Schitterend album, toch wel 1tje die wellicht in mijn lijstje van 2005 zal staan. Voor de rest geen commentaar want die staat al fantatisch beschreven in de andere reviews

Kamelot - The Black Halo
Reactie van cataclysm child op 09-12-2005 om 20:21u

roetemetoeteslecht

Kamelot - The Black Halo
Reactie van pom pom op 09-12-2005 om 20:21u
Score: 1 / 100

Kamelot - The Black Halo
Reactie van Veronica op 01-05-2006 om 19:29u
Score: 85 / 100

Kamelot - The Black Halo
Reactie van Timito op 22-04-2007 om 13:37u
Score: 87 / 100

Kamelot - The Black Halo
Reactie van Lars op 17-05-2007 om 13:04u
Score: 85 / 100

Na 2 jaar nog steeds fantastisch. Krijg nog steeds kippenvel van Abandoned. (nog 18 dagen tot Ghost Opera=D)

Kamelot - The Black Halo
Reactie van Matthser op 02-06-2007 om 15:31u
Score: 99 / 100

Tegen het geniale aan. Wat een vette plaat zeg!

Kamelot - The Black Halo
Reactie van jelle op 14-12-2007 om 20:49u
Score: 95 / 100

Kamelot is in één woord geweldig, die hiphoppertjes kunnen nog eens wat leren van deze hardrockende helden. vooral March of Mephisto is niet meer weg te slaan van mijn collectie

Kamelot - The Black Halo
Reactie van Sneeuwwitje op 03-08-2012 om 00:44u
Score: 85 / 100

Toch één van m'n lievelingsalbums van Kamelot denk ik :)

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.