Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Judas Priest - Angel of Retribution
Jaar van release: 2005
Label: Sony Music

Judas Priest - Angel of Retribution

The Priest is back! Sinds de aankondiging vorig jaar, dat Judas Priest weer herenigd was met Rob Halford, kon ik mijn geluk niet op. Het moment waar trouwe fans al jaren op hebben gewacht. Direct volgde een wereldtournee om dit feit en hun dertig jarig bestaan te vieren. Tevens werd er een box-set gelanceerd en kwam al snel de aankondiging van een nieuw album. Dat nieuwe album zal binnenkort in de winkels liggen onder de naam Angel of Retribution.

Het is wel duidelijk dat de hereniging van Rob Halford met het nest dat Judas Priest heet uitbundig gevierd en getoond moet worden, want op de cover van Angel of Retribution valt maar liefst vier keer het oude logo uit de pre-‘Ripper’-periode te ontwaren! Een prachtige cover overigens, met een figuur die sterk doet denken aan die op het album ‘Jugulator’ en geheel in stijl van ‘Painkiller’. Dat belooft wat voor de muziek, want dat is waar het uiteindelijk om draait. De verwachtingen zijn natuurlijk hoog. Kan Judas Priest waarmaken waar iedereen op hoopt nu Halford de gelederen weer komt versterken?

Jazeker! Is hier op het antwoord, want Angel of Retribution mag er zijn. De plaat begint goed met de krachtige opener ‘Judas Rising’ waarin Rob Halford laat horen dat hij nog steeds de hoge noten weet te halen. Een nummer waarvan je al aan de titel kunt zien, dat het feit dat Judas Priest nog steeds springlevend is uitbundig gevierd moet worden. Tekstueel staat dit nummer en ook enkele andere nummers van dit album als ‘Revolution’, ‘Worth Fighting For’, ‘Demonizer’, etc., etc.—in vrijwel elk nummer zit een verwijzing—dan ook in het teken van de terugkeer van de Metalgod en Judas Priest’s dertig jarig bestaan.

’Deal with The Devil’, ‘Demonizer’, ‘Wheels of Fire’ en ‘Hellrider’ zijn de wat snellere nummers op het album, waarvan de eerste twee genoemde de beste zijn. Met name ‘Deal with The Devil’ doet erg denken aan de Priest van de jaren tachtig en ook aan de vlugge rocknummers op Halford’s solo-album ‘Resurrection’. ‘Demonizer’ laat goed horen, dat de Ripper-jaren niet vergeten zijn met hier en daar wat ruwe kantjes en stevige dissonanten en ‘Hellrider’ lijkt compositorisch wel een verloren track van het ‘Painkiller’-album.

’Revolution’ vormt een vreemde eend op het album. Een blues rock-achtig nummer, zoals we ze kennen van de Judas Priest albums uit het einde van de jaren zeventig, maar dan in een wat steviger jasje. Het album telt ook nog eens drie langzamere nummers waarvan ‘Worth Fighting For’ de meest interessante rockballad is. ‘Angel’ lijkt enorm veel op ‘She’ van Halford’s soloplaat ‘Crucible’ uit 2002. Niet onaardig, maar bijzonder is het ook niet, evenals ‘Eulogy’. Angel of Retribution sluit af met het tien minuten durende ‘Lochness’. Een dramatisch traag voortslepend nummer, dat het vooral moet hebben van het heerlijke musical-achtige refrein en de nijpende dissonanten in de coupletten. De spookachtige zang van Rob Halford die hier en daar gedubbeld wordt door een krijsende gitaar maakt het geheel af. Over het algemeen is de eerste helft van het album beter dan de tweede helft.

Voor veel fans zal Angel of Retribution een vleesgeworden droom zijn. Het is niet het beste album dat Judas Priest ooit gemaakt heeft, maar wel een zeer goed album. Ondanks enkele ietwat matige nummers zoals ‘Angel’ en ‘Eulogy’ en een paar standaard Priest-tracks is Angel of Retribution een aanrader voor alle liefhebbers van met name de ‘Painkiller’-periode, maar ook andere stijlperioden zijn er op terug te horen. De lyrics liegen er niet om “The painkiller rises again…” (uit Demonizer). Inderdaad, Priest gaat verder waar het gebleven is na Painkiller, maar vergeet de muzikale kunstjes uit de Ripper-periode en Halford’s solocarrière niet, wat misschien wel vooral te danken is aan de productie en invloeden van Roy Z die ook al betrokken was bij Halford’s laatste soloplaten. Een volmondig: The Priest is back!

Tracklist:
1. Judas Rising
2. Deal with The Devil
3. Revolution
4. Worth Fighting For
5. Demonizer
6. Wheels of Fire
7. Angel
8. Hellrider
9. Eulogy
10. Lochness

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 18 februari 2005

Koop dit album in

Meer Judas Priest:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Judas Priest - Angel of Retribution
Reactie van KISKE op 18-02-2005 om 13:02u
Score: 6 / 100

Ik vind het een redelijk album met 1 hoogte puntje. Helemaal aant einde. Lochness is een supergoed nummer. De rest is slecht of redelijk/goed.

Judas Priest - Angel of Retribution
Reactie van ZardoZ op 19-02-2005 om 14:28u
Score: 65 / 100

Ik vind het inderdaad ook niet bepaald een hoogvlieger. Er staan twee / drie aardige nummers op, meer niet. Het haalt het echt niet bij Painkiller.

Judas Priest - Angel of Retribution
Reactie van Old Motorheadbanger op 20-02-2005 om 01:34u
Score: 80 / 100

Idd, geen tweedde Painkiller maar gelukkig ook geen tweedde Turbo. De schijf luisterd best lekker. 1 ding valt me wel op. Kenners kunnen toch niet ontkennen dat het refrein van Revolution sterk op een nummer van Marilyn Manson gelijkt.

Judas Priest - Angel of Retribution
Reactie van Een_Metalfan op 22-02-2005 om 19:44u

Hier nog een Priest artikel te vinden op Metalfan. Spotlight on Judas Priest: http://www.metalfan.nl/sections.php?op=viewarticle&artid=18

Judas Priest - Angel of Retribution
Reactie van pettriek op 02-03-2005 om 18:08u
Score: 83 / 100

Lekkere plaat. Op en top Priest. Ze houden het sober maar het is wel lekker effectief. En de rustpunten die ze inbouwen in hun album vind ik geslaagd, vooral eulogy. En Loch Ness is een dijk van een afsluiter. Wat een nummer!

Judas Priest - Angel of Retribution
Reactie van harley op 17-03-2006 om 18:07u
Score: 60 / 100

Te gemakkelijk en niet overtuigend een enkel leuk nummer!

Judas Priest - Angel of Retribution
Reactie van Hooks in Vincent op 16-05-2006 om 15:13u
Score: 85 / 100

Ben eigenlijk maar net into Judas en kende deze plaat al, het is zeker een goede plaat, maar ik denk dat ik voor het betere werk naar de oudere zal moeten gaan