Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Impious - Born To Suffer
Jaar van release: 2004
Label: Karmageddon Media
Impious - Born To Suffer
Nee, dit is niet alweer een nieuw album van Zwedens vetste Death/Thrashband, maar een verzameling oudere opnames waarvan de band vond dat ze niet aan de fans onthouden mochten worden. Het is me een raar allegaartje geworden: een paar proefopnames van "The Killer", een oude demo uit '96 en wat losse covers.

De eerste vier nummers zijn dus afkomstig van wat promo-opnames die men deed om labels aan te trekken voor The Killer, en deze nummers zijn later ook op de cd en de mcd The Deathsquad terecht gekomen. Omdat zowel de arrangementen als de productie voor geen meter verschilt van de uiteindelijke albumversies vraag ik me af waarom deze songs zo nodig opnieuw uitgebracht moesten worden. Misschien leuk voor de mensen die enkel Hellucinate hebben gehoord en graag willen weten of de voorgangers ook zo goed waren, maar iedereen die de band een beetje heeft gevolgd heeft deze nummers al.

Track 5 tot en met 7 zijn afkomstig van de Born To Suffer-demo en ook al eens eerder uitgebracht, maar gezien die demo nauwelijks te vinden is zijn deze opnames stukken interessanter voor Impious-fans. Wat opvalt, is dat de band in zijn begindagen nog veel meer als een Amerikaanse Death Metal-band klonk, met hoorbare Deeds Of Flesh-invloeden. Je hoort echter al wat doorschemeren van de melodieuzere, meer "Zweedse" koers die de band later zou gaan varen. Qua songwriting halen deze nummers het natuurlijk niet bij de latere Impious, maar het is leuk om eens wat historie van de band te horen.

De laatste zes nummers van Born To Suffer zijn allemaal covers, die de band zo tussendoor opnam, en waarvan enkelen al eens op Tributeplaten verschenen. Het resultaat is wat wisselvallig. Impious' versie van Possesseds Fallen Angel, mag gerust magistraal genoemd worden. Door het schuiven met de oorspronkelijke partijen over verschillende instrumenten is deze versie heel interessant geworden, terwijl te technische uitvoering ook is om je vingers bij af te likken. Metallica's One is echter minder geslaagd te noemen, vooral omdat de grunt van Martin Akesson er gewoon niet bij past. Running Wild's Soldiers Of Hell vond ik in de oorspronkelijke versie al een klotenummer, en zelfs zonder Rock 'n Rolf is dit geen prettige luisterervaring, hoewel dat Impious natuurlijk niet aangerekend kan worden. Om het beeld compleet te maken moet ik nog even Trapped Under Ice (Metallica), Live Wire (Mötley Crüe) en Inner Self (Sepultura) noemen, die gewoon degelijk zijn uitgevoerd.

Al met al biedt Born To Suffer dus een interessant kijkje in de keuken van Impious, wat vooral interessant is voor de mensen die de band nog niet zo goed kennen. Echte fans van de band zullen zich er echter ook geen buil aan vallen.

Tracklist:
1. Deathsquad
2. The Hitman
3. Dead Eyes Open
4. Digital Devil
5. Born To Suffer
6. Facing The Nails
7. Painted Soul
8. Fallen Angel (Possessed)
9. Trapped Under Ice (Metallica)
10. Soldiers Of Hell (Running Wild)
11. Live Wire (Mötley Crüe)
12. Inner Self (Sepultura)
13. One (Metallica)

Reviewer: Rascul
Toegevoegd: 11 januari 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Impious - Born To Suffer
Reactie van CoenV op 11-01-2005 om 21:01u

Gokje, deze review heb je in 10 minuten geschreven?

Impious - Born To Suffer
Reactie van Rascul op 12-01-2005 om 09:23u

Nee. Hoezo?