Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Interview: Impious
Met Mikael Norén en Valle Adzic
Door Wouter
Geplaatst in december 2009

Met het nieuwe album Death Domination is Impious een nogal andere koers gaan varen. Het is allemaal ontzettend 'brutal' geworden en daarmee wijken ze behoorlijk af van het eerdere werk. Tijd dus om de heren eens te vragen waar dat allemaal vandaan komt. Drummer Mikael Norén loopt over van enthousiasme en wat volgt is dan ook een spraakwaterval aan antwoorden. Daarnaast vertelt bandleider en gitarist Valle Adzic over de nieuwe manier van werken binnen de band.

Impious

Allereerst bedankt voor je tijd. Hoe gaat het met je en met Impious?

Mikael: Dank je dat je dit interview met ons wilt doen. Het gaat fantastisch! Vandaag is het vrijdag en das altijd fijn. Met Impious gaat het beter dan ooit. Er is een hoop gaande rondom de band. Het balletje is flink aan het rollen, zullen we maar zeggen en dat is super.

Gefeliciteerd met het nieuwe album Death Domination. Hoe denk je over het album nu die in de schappen ligt?

Mikael: Dank je wel! We hebben het hele jaar naar dit moment uitgekeken, dus het voelt uiteraard heerlijk. We zijn in alle opzichten erg tevreden met het album. Het is sowieso altijd fijn om iets nieuws op de markt te brengen wat representatief is voor de band.

Het album is het meest 'brutal' van alles wat Impious tot nu toe gedaan heeft. Was dit van zo gepland of is dat toevallig zo gelopen?

Mikael: Toen we begonnen met schrijven voor Death Domination wisten we zeker dat dit het meest extreme album tot nu toe zou worden. We hadden daar ook echt enorm veel zin in. Na Holy Murder Masquerade vonden we dat het allemaal wat te gepolijst was geworden. Als we de nummers live speelden hadden we het gevoel dat er iets miste. Dus toen we met het nieuwe album aan de slag gingen hadden we allemaal hetzelfde doel voor ogen. We wilde een eerlijk album maken, recht door zee. We wilden niet nadenken over wat anderen ervan zouden vinden en wat goed zou verkopen en zo. Dus toen we begonnen met schrijven hebben we alle remmen los gelaten. We hebben ons een aantal weken opgesloten in de studio, een paar lekkere biertjes gedronken en het erg naar ons zin gehad. Naar mijn mening is dit het meest oprechte album dat we ooit gemaakt hebben.

In een recent interview zeg je dat het "eigenlijk de eerste keer is dat je echt blij ben met het eindresultaat". Wat heeft Death Domination wat andere albums missen?

Valle: Het belangrijkste is de inzet van het hele 'team'. Het is voor het eerste dat we ons echt een eenheid voelen. Begrijp me niet verkeerd we hebben altijd plezier gehad en er was altijd een gezonde sfeer in de band. Maar wat het schrijven van de muziek betreft, was ik altijd degene die nagenoeg definitieve versies opnam van nummers en die gaf ik dan aan de andere bandleden. Maar deze keer zijn we voordat we begonnen met schrijven met elkaar om de tafel gaan zitten om te bespreken wat voor geluid we wilden en welke kant we op wilden. Elke riff was deze keer onderdeel van discussie. Dit heeft er toe geleid dat er betere songs zijn geschreven en daardoor is het in zijn geheel een overtuigender album geworden.

Het design van het album is, naar mijn mening, het beste wat jullie ooit gebracht hebben. Kan je ons daar wat meer over vertellen?

Impious - Death Domination Mikael: Ja het design is werkelijk briljant. Het is ontworpen door een Braziliaan genaamd Marcelo Vasco. Hij is ongelooflijk getalenteerd en hij heeft dit helemaal zelf bedacht. We wilden dat de hoes volledig bij de muziek en de titel aan zou sluiten. Daar is Marcelo erg goed in geslaagd.

De releaseparty van Death Domination was in Trollhättan, waar jullie ook vandaan komen. Hoe was het?

Mikael: De show was fantastisch. Het was een superavond. Het nieuwe album werd gedraaid en we hebben een aantal videootjes van onze tour en van de opnames van Death Domination laten zien. Het was echt cool, de video zal waarschijnlijk deze maand wel online komen. Er zitten een paar erg grappige dingen tussen.

Als ik zo de foto's bekijk van de plek waar die releaseparty was, Backstage Bar, dan is het nogal klein daar. Waarom hebben jullie er voor gekozen om de cd daar te releasen in plaats van in een grotere zaal en in een grotere stad?

Mikael: Ja die club is echt heel klein. Mijn drumstel vulde het halve podium haha. Maar het is echt ons plekkie. We hadden zoiets van, waarom zouden we naar Stockholm of Gothenburg gaan? Dan is het gewoon een optreden en is er niets bijzonders aan. We wilden het feestje vieren in onze eigen bar met onze eigen vrienden.

In tegenstelling tot Holy Murder Masquerade is dit geen conceptalbum geworden. Hebben jullie daar bewust voor gekozen? Hoe kijk je daar nu op terug?

Bij Holy Murder Masquerade waren we heel blij met de keuze om er een conceptalbum van te maken. Het hele idee om er een stripverhaal van te maken was fantastisch. Ik heb in de tussentijd ook veel bands gezien die dat na hebben gedaan. Maar Death Domination moest recht voor z'n raap zijn. Geen onzin, gewoon recht door zee, agressieve nummers die je bij je kloten grijpen. Ik heb geen idee of dit de volgende keer ook zo zal zijn, maar we zijn erg blij met deze keuze.

Ook tekstueel gezien is Death Domination anders dan het voorgaande werk. In je eigen woorden zijn de teksten op "een heel ander niveau" en gaan ze over "issues waar je een sterke mening over hebt". Welke issues gaat het over? Kan je ons hier wat meer over vertellen?

Impious Mikael: Tot nu toe waren onze teksten altijd verzonnen verhalen over drugs en moord. Maar deze keer wilden we dat anders aanpakken en wilden we schrijven over dingen die in ons eigen leven spelen. Dus toen begonnen we met schrijven over de invloed van religie op de maatschappij. Ik ben iemand die dan alles wat er over het onderwerp te vinden valt, wil achterhalen, maar ik heb de teksten niet geschreven. Ik weet wel dat Martin (zanger, red.) en Valle (gitaar, red.), die ze wel geschreven hebben, veel over het onderwerp lazen tijdens het schrijven. Ze waren toen zo ongeveer permanent aan het internet gekluisterd op zoek naar geschikt materiaal.

Hoe heeft de nieuwe benadering van de teksten de muziek van Impious beïnvloed?

Mikael: Onze muziek wordt altijd beïnvloed door onze teksten omdat de muziek aan moet sluiten bij de teksten. Maar normaal gesproken zijn de teksten nog niet af als we aan de muziek beginnen. De nummers hebben vaak wel een onderwerp en dan weten we waar het nummer zo ongeveer over moet gaan. Dan maken we eerst het nummer af en daarna komen de teksten pas. We vinden het erg belangrijk dat de teksten goed aansluiten bij een nummer, dus daarom schrijven we de teksten pas als we weten hoe het nummer waar ze bij horen precies loopt.

Jullie hebben de eigen website, http://www.impious.net, spreekwoordelijk de nek om gedraaid en verwijzen de bezoekers naar jullie MySpace en Facebook. Vanwaar die keuze?

Mikael: Tegenwoordig voegt een website eigenlijk niet veel meer toe aan wat je al op je MySpace hebt staan. De meeste mensen gaan toch in eerste instantie naar je MySpace. Dat is bekend terrein voor ze. Dus daarom steken we nu gewoon alle tijd in de MySpace in plaats van dat we een webmaster inhuren, zoals we hiervoor deden. De MySpace kunnen we zelf onderhouden, waardoor we veel meer en sneller nieuws kunnen brengen.

Hoe bevalt de samenwerking met Metal Blade Records?

Mikael: Metal Blade Records is echt ontzettend professioneel. Ze zijn in alle opzichten werkelijk fantastisch om mee samen te werken en we zijn hun heel dankbaar dat we onderdeel mogen uitmaken van hun club. Er is nooit gezeik en ze vertellen je precies hoe de vork in de steel zit. En dat is wat ik het meest in ze waardeer. Ze hebben een gigantische reputatie, een enorme bak ervaring en ze weten veel over dingen waar wij geen kaas van hebben gegeten.

In een recent interview vertelde je over de I Am The King-clip die jullie opgenomen hebben. Wanneer kunnen we die verwachten?

Mikael: Ja, dat klopt. We hebben die video pas net af. We hebben een optreden gefilmd met een aantal effecten eroverheen. Het is opgenomen in een groot theater in onze eigen stad door een filmcrew hier uit de buurt. Alles was ontzettend professioneel en de belichting fenomenaal, dus ik heb er erg hoge verwachtingen van. Het bewerken van de video's neemt altijd veel tijd in beslag, maar we hopen dat hij eind van het jaar af is. Hopelijk kunnen we hem ergens in januari online zetten.

In dat zelfde interview vertel je ook over de Dead Awakening-video. Hoe staat het er voor met die clip?

Mikael: Begin december beginnen we met de opnames voor die clip en hij zal geschoten worden in een verlaten huis in de buurt van Gothenburg. Het wordt groots aangepakt en er zijn veel professionele mensen bij betrokken. Ik heb nog geen informatie over de video zelf verder, maar ik ben er van overtuigd dat het echt een goede video gaat worden.

Impious

De laatste keer dat ik jullie zag was op Stonehenge Festival in Steenwijk. Dat was een erg sterk optreden. Wat herinner je je van die show?

Mikael: Dankjewel man! En of ik me die show kan herinneren. We zaten daar in een hotel met meubels die minimaal honderd jaar oud moeten zijn geweest. Het optreden was vrij goed. Er waren veel mensen die onze muziek nog niet kenden maar ze pikten het allemaal vrij snel op. En ik herinner me ook dat er veel goede death metal bands stonden. En fantastisch weer! En fantastisch bier! Ik heb het erg naar mijn zin gehad met de Nederlanders daar. We komen graag een keer terug.

Er staan momenteel geen optredens op jullie website. Komt er nog een tour? Is het al bekend met wie?

Mikael: De tour is nog niet officieel bevestigd, maar ik kan je verzekeren dat we daar hard mee bezig zijn. We hebben namelijk enorm veel zin om weer op pad te gaan en dit album te promoten. We kunnen haast niet wachten. Hopelijk kunnen we de tour de komende week vastleggen. Zoals ik al zei, is er niets zeker, maar we hopen serieus binnenkort weer naar Nederland te kunnen komen.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Mikael: We zijn vooral bezig het nieuwe album te promoten. De video's zijn gepland, de tour is in de maak en nog een hoop andere leuke dingen.

Aan jou het laatste woord...

Mikael: Dank je dat je dit interview hebt gelezen! We zouden het heel tof vinden als je onze MySpace bezoekt. Dank je voor je tijd en blijf de scene steunen!

[ Terug naar de Interviews ]