Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Samael - Reign of Light
Jaar van release: 2004
Label: Regain Records
Samael - Reign of Light
Voor mij was dit nieuwe album van Samael een van de meest geanticipeerde releases van het jaar. Na de experimentele dark elektro/industrial metal plaat Eternal, welke in meer conservatieve kringen een vermakelijke controversie stimuleerde, was het maar de vraag wat de volgende stap van de Zwitserse dark metal pioniers zou zijn. Het antwoord blijkt echter voor de hand te liggen: zelfbewuste consolidatie, oftewel het temperen van de nieuwe invloeden en het beter uitwerken van het nieuwe muzikale concept. Het resultaat: een gouden brug tussen Passage en Eternal.

Even rondkijken op een aantal metalfora leerde dat de sound van Reign of Light veelvuldig met het geijkte geluid van Rammstein vergeleken wordt. Best begrijpelijk. Zware gitaren over industrialbeats en elektronische percussie, donkere vocalen, pakkende songstructuren en een mix van Stefan Glaumann (oa Rammstein's Mutter); tel dat bij elkaar op en je komt als snel uit op een empirische, doch wat oppervlakkige vergelijking met de Duitse hitband.
Ik zeg oppervlakkig omdat trouwe liefhebbers van Samael in het materiaal van Reign of Light al snel de unieke spirit van de Zwitsers terugvinden. Ondanks de veranderingen van de laatste paar albums heeft de band z'n eigenzinnige identiteit weten te behouden. En dat is natuurlijk waar Samael al sinds z'n formatie in 1987 voor staat: progressie, en de bijhorende afkeer van stagnatie.

Zoals ik al aangaf grijpt Reign of Light enigszins terug op de sound van Eternal, wat zich manifesteert in een grotere aanwezigheid van gitaren, meer agressie en een sterkere duisternis, met name in de uitstekende vocalen van Vorph. Net zo typisch Samael is natuurlijk de bijdrage van Xy, die als vanouds topwerk aflevert met z'n smaakvolle, afwisselende ritmes en karakteristieke keyboardkunsten. Opmerkelijk is het veelvuldige gebruik van sitaarklanken, wat het album een exotisch Oosters sfeertje meegeeft.
Wat het songmateriaal betreft is Reign of Light algemeen gesteld een beter album dan Eternal. Met tracks als Telepath en Heliopolis zet Samael een aantal typische krakers neer en nummers als Moongate en On Earth (campy lyrics) vallen op vanwege de onbeschaamde quasi-commerciele structuur. Dit zal niet iedereen aanspreken, maar de mannen doen het met zoveel flair dat ik ze gewoon niet kan weerstaan.

Een puntje van kritiek is de houdbaarheid van het album. Ik heb het nu een tijdje in huis, maar na een paar beluisteringen had ik het al volledig door. Ondanks dat de meeste nummers wel fraaie details bevatten, kent dit album niet de mysterieuze aantrekkingskracht die platen als Ceremony of Opposites en Eternal zo memorabel maakt. Het aantal beluisteringen is echter al niet meer op twee handen te tellen en ik mag de plaat nog steeds graag horen. Een fraaie opvolger van Eternal, die verrast noch teleurstelt.

Tracklist:
1. Moongate
2. Inch'Allah
3. High Above
4. Reign of Light
5. On Earth
6. Telepath
7. Oriental Dawn
8. As the Sun
9. Further
10. Heliopolis
11. Door of Celestial Peace

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 19 oktober 2004

Koop dit album in

Meer Samael:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Samael - Reign of Light
Reactie van Een_Metalfan op 19-10-2004 om 18:53u

BAGGER

Samael - Reign of Light
Reactie van WorldOfMetal op 19-10-2004 om 20:55u
Score: 80 / 100

Echt een goeie cd, vrij simpele maar wel pakkende nummers. Mijn favorieten zijn On Earth, en Reign Of Light, maar de rest is ook gewoon goed. Het is inderdaad niet een cd die je te vaak achter elkaar moet luisteren want in dat geval kan ie een beetje gaan vervelen.

Samael - Reign of Light
Reactie van tom te selle op 26-10-2004 om 16:44u

benerg benieuwt heb hem nog niet gehoord.maarkan niet wachten.ze geven ook weer 2 concerten dus meot even kijken of ikdaarn aar toe ga.

Samael - Reign of Light
Reactie van satyr op 17-09-2007 om 12:08u
Score: 80 / 100

geen slechte plaat maar sommige songs kunnen me gwn niet boeien