Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Slumber - Fallout
Jaar van release: 2004
Label: Karmageddon Media
Slumber - Fallout
Het is altijd leuk om in contact te komen met een nieuwe band die op zeer goede wijze debuteert. Wat de Zweden (ik vraag me soms af of er Zweden zijn die niét in een bandje spelen) op dit ‘Fallout’ laten horen is alles bijhalve amateuristisch. Het label catalogiseert deze muziekstijl zelf onder ‘Atmosferische Metal’ en daar kan ik niets op aan merken.

De melancholische (maar niet depressieve) nummers zijn heel coherent en bevatten invloeden van bands als Katatonia, Swallow The Sun (maar dan sneller gespeeld) en we kunnen bij vlagen zelfs wat Therion (op het einde van ‘Rapture’), wat Sentenced (‘Conflict’) en wat gothic horen. De verrassende goede productie laat de nummers tot hoge hoogten stijgen en de spanningsgraad krijgt nergens een inzinking. De groepsleden verzanden ook niet in lange instrumentale gedeeltes en de structuur is in elk nummer heel herkenbaar. Dit laatste gegeven maakt de band ook geschikt voor de beginnende metalliefhebber die eens een nieuwe stijl wilt leren kennen. De sterkte van Slumber is dat de liederen weten te ontroeren maar ook een positief gevoel aanwakkeren bij de luisteraar. Het leven is niet enkel rozeschijn en manegeur maar uiteindelijk wint het goede altijd en er is bijna altijd licht aan het einde van de tunnel.

De zeven nummers zijn overigens niet splinternieuw maar waren bijna allemaal al te horen hun tweede demo’s (‘Seclusion’ uit 2003 en ‘Dreamscape’ uit 2002) maar verdienden het om voor het grotere publiek nog een keer vereeuwigd te worden. Er is maar één groot minpunt aan dit album en dat is de veel te korte speelduur van 37 minuten. Het is geen blastbeat death metalcd! Albums die echt gericht zijn op sfeer mogen mijn inziens nooit korter dan drie kwartier duren. Maar genoeg gezeurd, dit is een goede start en ik hoop echt dat ik volgend jaar een opvolger van ‘Fallout’ in mijn handen zal hebben. Een potentiële topband voor de toekomst.

Tracklist:
1. Rapture
2. Conflict
3. Where nothing was left
4. Fallout
5. Distress
6. Dreamscape
7. A wanders star

Score: 78 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 7 oktober 2004

Koop dit album in

Meer Slumber:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Slumber - Fallout
Reactie van Old Motorheadbanger op 20-10-2004 om 21:21u
Score: 85 / 100

Deze schijf is inderdaad veel te kort. Muzikaal dik in orde maar het artwork is saai. Ik ga met je mee uitkijken naar een hopelijk langere opvolger.

Slumber - Fallout
Reactie van miel op 09-08-2010 om 12:35u
Score: 90 / 100

Tel hier maar een paar punten bij op!
Dit is al een klassieker in wording!
in geen tijden zon mooi plaat gehoord!
Prachtig werkje! ik kijk dan ook uit naar meer werk van deze mensen!