Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Review

Dear Mother - Bulletproof
Jaar van release: 2021
Label: Eigen Beheer
Dear Mother - Bulletproof
In juni 2019 liet Merel Bechtold weten dat ze Delain ging verlaten. De gitariste maakte tevens bekend dat ze haar eigen muziek aan het maken was. Dat laatste deed ze samen met drummer Joey Marin de Boer, die ze al kende van onder meer Delain en Purest Of Pain. Vocalist David 'Pear' Hruska (ex-Savage Messiah, ex-Deadly Circus Fire) sloot later aan en completeert de line-up van de moderne metalband, die met Bulletproof de eerste full-length in eigen beheer uitbrengt.

De Russische zanger zal voor de meeste lezers de grote onbekende zijn. Hij geeft echter een prima visitekaartje af. Pear is verschillende technieken meester. Luister maar eens naar 12 Years In Exile, waarin hij snel switcht tussen cleane zang en extreme vocalen. De ene keer doet hij aan Corey Taylor denken, de andere keer aan Chester Bennington, Jonathan Davis of zelfs Michael Jackson. Met die wisseling draagt hij nadrukkelijk bij aan de diversiteit van het album.

Instrumentaal is Bulletproof een prima geproduceerde mix van met name moderne stijlen. Alternatieve metal, elektronische muziek, modern metal, dubstep, pop, melodeath en metalcore komen samen in de dertien tracks. Architects, In Flames, Bring Me The Horizon en Linkin Park zijn enkele namen die in gedachten opkomen. Hoewel De Boer geen krachtpatser is, klinkt zijn groovy spel groots. Dat ruimtelijke karakter vind je terug in het leadgitaarspel van Bechtold, dat mooi contrasteert met de zware, moderne riffs.

De sterkste nummers vind je op kant a van de plaat. Die begint overtuigend met Vertigo, dat dankzij de flitsende synthesizermelodie enigszins aan Amaranthe doet denken. 12 Years In Exile bevat naast één van de beste vocale bijdragen van Pear een ijzersterke riff van Bechtold. The Ones Below doet het in tegenstelling tot de eerste drie tracks aanvankelijk rustig aan. De vervormde zang is een uitstekende vondst. Ook An Eye For An Eye maakt indruk dankzij een memorabel refrein en één van de beste riffs van het album. A Soul For Hire is de meest poppy track met cleane zang en een prominent dubstep-element. Daartegenover staat de catchy banger Symbiosis, die melodeathriffs bevat.

Het is echter niet alles goud wat er blinkt. Met name Fade In en Heart gaan relatief onopgemerkt voorbij. Hoewel iedere track zijn momenten heeft (het kinderkoor in Invincible), zijn ze i enkele gevallen als geheel niet opvallend of beklijvend genoeg. Een paar nummers minder was dan ook beter geweest. Wel is het zo dat een aantal tracks na meerdere luisterbeurten groeit en de geheimen, zoals interessante drumpartijen en lagen op de achtergrond, prijsgeeft.

Bulletproof is vooral een interessante plaat voor de liefhebber van moderne en alternatieve metal. De drie professionele muzikanten maken een uiterst gemotiveerde indruk met krachtige composities waarin ze durven te experimenteren met een mix van enerzijds zware riffs en bombastische drumslagen, anderzijds atmosferisch gitaarspel op de achtergrond, melodieuze vocalen en elektronische elementen. Een geslaagde combinatie die nog niet over de hele lengte van het album een blijvende indruk achterlaat, maar de energieke en gepassioneerde uitvoering plus de individuele kwaliteiten nodigen steeds weer uit om dit interessante debuutalbum te beluisteren.

Tracklist:
1. Vertigo
2. Means To No War
3. 12 Years In Exile
4. The Ones Below
5. An Eye For An Eye
6. Soul For Hire
7. Symbiose
8. Satellite
9. Fade In
10. Heart
11. Invincible
12. Palace

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 15 juli 2021

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.