Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
Kalender
Vandaag jarig:
 • Joe Kurland (Armory) - 41
 • Martin Albrecht (Mystic Prophecy) - 60
 • Steve "Zetro" Souza (Exodus) - 59
 • Thomas Fahrnbach (Boomerang) - 50

Vandaag overleden:
 • Bill Rieflin (Ministry) - 2020
 • Neil Aspinall (platenbaas) - 2008
Concertreview

Dear Mother en For I Am King
Op 14 mei 2022 in De Helling, Utrecht
Een review door Jeffrey
Foto's door Eddy Jolen
Yes! Eindelijk kan Dear Mother het podium op om het debuutalbum Bulletproof te promoten. Die plaat verscheen vorig jaar al, maar vervolgens begon het lange wachten en het intensieve voorbereiden. Na een try-out-show in het Belgische Ittre is een dag later De Helling te Utrecht het toneel van de albumreleaseshow.

Dear Mother in Utrecht

Het contrast kan bijna niet groter als je van het felle daglicht en fluitende vogels op een zonovergoten, zeer aangename lentedag de zaal in de Domstad betreedt. Daar is het immers donker en komt de metal van For I Am King hard, doch op een prima volume, uit de boxen. Voor de metalcoreformatie is het al weer meer dan twee jaar geleden dat deze op het podium stond. Dat is te merken, zowel aan de zenuwen van frontvrouw Alma Alizadeh als de wat onwennige pauzes tussen de nummers. Toch krijgt het kwintet veel bijval van de reeds in groten getale aanwezige bezoekers. Het komt op Nationale Molendag nog niet tot een gewenste pit, maar er staan meerdere geïnteresseerden en fans te headbangen en mee te knikken. Terecht, want behalve het charisma van Alizadeh valt vooral het voor metalcorebegrippen bovengemiddelde gitaarwerk van het gitaristenduo in positieve zin op en komt vooral This Is A Warning vandaag uitstekend uit de verf. Hoewel For I Am King weleens strakker heeft staan spelen, is het prettig om het gemotiveerde vijftal weer live te zien.

Zoals reeds gemeld, is het lang wachten geweest op de eerste liveshow van Dear Mother. Er is dan ook zowel opluchting als opwinding dat het vandaag zover is. Van heinde en verre (er is zelfs een fan uit Paraguay) zijn er geïnteresseerden en liefhebbers naar Utrecht gekomen. Niet voor niets, want de door Merel Bechtold opgerichte band geeft ze waar voor hun geld door het hele album inclusief bonustrack te spelen en er zijn nog een paar verrassingen, waarover straks meer.

Dear Mother @ De Helling, Utrecht, 15-5-2022. Foto door Eddy Jolen.

Behalve de vaste bandleden Merel Bechtold en David ‘Pear' Hruska zien en horen we Ferry Duijssens op gitaar, Kane van Diepen (Encrypted Apocrypha, Torn From Oblivion) op bas en Ruben Israel op drums. Vast bandlid Joey de Boer zit vanavond helaas niet achter het drumstel, want een tijdje geleden heeft hij een blessure opgelopen door een laptop op zijn tenen te laten vallen. Wel spreekt hij tot grote vreugde van de fans tegen het einde van de set het publiek toe.

Vanaf het begin staat het optreden als een huis. Knap, aangezien het de eerste keer is dat het kwintet in deze samenstelling speelt. Het geluid staat prima afgesteld en mede daardoor komen de nummers live uitstekend tot hun recht. Vanaf opener Means To No War staan zowel de muzikanten op het podium als de bezoekers in de zaal te genieten. Bechtold staat met een big smile te spelen en Pear weet met zijn charisma de harten van veel fans te winnen, mocht hij dat al niet eerder hebben gedaan. Er ontstaat daardoor al snel een wij-gevoel. Niet voor niets wordt er gesproken van een Dear Mother-familie.

Hoewel het niveau van de tracks dichtbij elkaar ligt, zijn het Satellite, A Soul For Hire en The Ones Below die net wat extra hebben. Dat komt vandaag vooral doordat in die nummers de cleane zang van David mooi naar voren komt. Daarnaast valt de prachtige sample in The Ones Below op. In enkele andere songs, vooral de stevige, wordt hij soms overstemd door de instrumentatie of maakt hij wat schoonheidsfoutjes. De bezoekers vergeven het hem snel, want Pear toont zich een buitengewoon charismatisch, energiek en gemotiveerd man. Meerdere dankwoorden worden gericht aan de andere bandleden en de fans. Soms zijn de toespraken wat aan de lange kant (Joey: “Give this man a microphone and he won't shut up”) en dat haalt de vaart wel wat uit het optreden.

Dear Mother @ De Helling, Utrecht, 15-5-2022. Foto door Eddy Jolen.

En Bechtold? Het is gaaf om te zien dat ze niet alleen maar powerakkoorden speelt, waartoe ze zich bij Delain op het podium veelal beperkte, maar veel meer kwaliteiten toont met haar leads in bijvoorbeeld Wildfire en haar soleerwerk in meerdere tracks. Daarnaast valt op dat ze af en toe zingt en zelfs grunt. Dat laatste doet ook sessiebassist Van Diepen links naast haar. Verrassend is het intieme, akoestische Palace, waarvoor alleen Bechtold en Pear op het podium blijven. Het levert bij meerdere fans kippenvel op en er zijn zelfs liefhebbers die het refrein meezingen.

Hartverwarmend, en dat geldt eigenlijk voor de hele show, die bovendien vermakelijk is. Neem nu de verrassende cover van de Backstreet Boys-hit Everybody, lekker fout en stevig. Na een korte pauze krijgt het publiek nog een toegift met uitschieter 12 Years In Exile en Symbiose. Daarna is het echt voorbij en kan iedereen terugkijken op een zeer geslaagde albumreleaseshow van Dear Mother, waarvan we ongetwijfeld nog meer goeds te horen gaan krijgen.

Setlist Dear Mother:
1. Means To No War
2. An Eye For An Eye
3. Satellite
4. Wildfire
5. Vertigo
6. A Soul For Hire
7. The Ones Below
8. Invincible
9. Heart
10. Palace
11. Fade In
12. Everybody (Backstreet Boys-cover)
13. 12 Years In Exile
14. Symbiose

Dear Mother @ De Helling, Utrecht, 15-5-2022. Foto door Eddy Jolen.

Met dank aan Eddy Jolen van Metal & More voor de foto's.

Pitfest

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.