Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Hypocrisy - The Arrival
Jaar van release: 2004
Label: Nuclear Blast Records
Hypocrisy - The Arrival
Na het vrij experimentele en nogal wisselend ontvangen vorige album Catch-22, wat ik eigenlijk een vrij goed album vond (zie voor verdere informatie de review op metalfan van mijn collega Wolfgard), lijkt Hypocrisy haar fans op de wenken te bedienen middels dit ijzersterke nieuwe album The Arrival. Alle vertrouwde Hypocrisy-elementen die deze band zo goed maken zijn ruimschoots aanwezig: geweldige catchy gitaarriffs, agressieve zang, uitstekende melodielijnen en vooral de typische, slepende midtempo-nummers. Hypocrisy moet het niet hebben van overdadig gitaarspel of razendsnelle blastbeats, maar van zorgvuldig opgebouwde en sterk vormgegeven nummers, die zich meteen in je hoofd nestelen en is daar op The Arrival met verve in geslaagd.

Opener Born Dead, Buried Alive begint uiterst ingetogen, maar ontpopt zich halverwege tot een van de meest agressieve en snelle nummers op het album. De kenmerkende, snerpende zang van Peter Tägtgren komt (mede door de perfecte productie van het album) meer dan ooit tot zijn recht. Na deze goede start (een goed begin is het halve werk, om er maar eens een cliché-gezegde tegenaan te gooien) volgt met Eraser het beste nummer van het album en mijns inziens zelfs één van de beste Hypocrisy-nummers ooit. De band weet waar haar sterke kanten liggen en in dit geweldige nummer vallen alle stukjes precies op hun plaats: stuwende gitaarpartijen, slepende midtempo-passages, een catchy, doch agressief refrein en daar bovenop een ingetogen, maar erg mooie solo. Een wereldnummer! Met Slave of the Parasites (ook alweer zo'n typische, slepende kraker met een fantastisch refrein), New World en Dead Sky Dawning staan er nog meer pareltjes op dit album.

Hypocrisy doet op dit nieuwe album precies wat de fans verwachten en hopen en lost de hoge verwachtingen dan ook moeiteloos in. De professionaliteit en volwassenheid straalt inmiddels van de nummers af, die dan ook stuk voor stuk uitstekend in elkaar zitten. Ook live schenen de meeste nummers van het nieuwe album goed aan te slaan, zoals wel bleek uit de enthousiaste reacties van het publiek tijdens het optreden op No Mercy 2004. Leuke bijkomstigheid is trouwens dat zes nummers op The Arrival door Dan Swano van Edge of Sanity zijn geschreven. Van mij mag hij zich dan ook vaker met het schrijfproces bemoeien! Al met al een album dat bewijst dat Hypocrisy na ruim dertien jaar nog altijd mee kan met de top van de internationale metalscène. Dit album zal waarschijnlijk dan ook bij menig metalfan hoog in het jaarlijstje eindigen.

Tracklist:
1. Born Dead Buried Alive
2. Eraser
3. Stillborn
4. Slave to the Parasites
5. New World
6. The Abyss
7. Dead Sky Dawning
8. The Departure
9. War Within

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 14 mei 2004

Koop dit album in

Meer Hypocrisy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hypocrisy - The Arrival
Reactie van Fritzie op 14-05-2004 om 19:04u
Score: 94 / 100

Dan Swäno heeft alleen 6 teksten geschreven, niet de muziek. Verder een parel deze nieuwe plaat.

Hypocrisy - The Arrival
Reactie van Smets op 15-05-2004 om 01:47u

Als idd zes nummer door Swanö geschreven waren, zou ik deze plaat gelijk halen!

Hypocrisy - The Arrival
Reactie van Svenson op 15-05-2004 om 17:52u

Jammer dat je beweert dat Hypocrisy het van de midtempo moet hebben. Integendeel zelfs, wat je zelf ook zou concluderen als je de oudere cd's eens zou luisteren.

Hypocrisy - The Arrival
Reactie van Fritzie op 16-05-2004 om 22:09u

Hypocrisy - The Arrival Geplaatst door Smets op 2004-05-15 01:47:06 -------------------------------------------------------------------------------- Als idd zes nummer door Swanö geschreven waren, zou ik deze plaat gelijk halen! DAN MOET JE DE NIEUWE BLOODBATH AANSCHAFFEN ALS DIE UITKOMT. Geplaatst op 30-03-2004 om 12:07 Onderwerp: Algemeen metal nieuws Hypocrisy zanger Peter Tägtgren heeft zich bij Bloodbath gevoegd. Hij neemt daar de plaats in van Opeth zanger Mike Åkerfeldt, die onlangs de band verliet. De band werkt momenteel aan materiaal voor de opvolger van Resurrection Through Carnage, en is van plan binnenkort een studio in te gaan om dit op plaat te zetten.

Hypocrisy - The Arrival
Reactie van Mortivore op 29-09-2005 om 18:39u
Score: 80 / 100

Leuk album, maar hij wordt toch wel saai na een tijdje

Hypocrisy - The Arrival
Reactie van Squidward op 03-03-2006 om 23:07u
Score: 87 / 100

Erg goeie cd, ik vind Slave to the Parasites een heel mooi nummer. (Mortivore is toch al een tijdje uit elkaar?)

Hypocrisy - The Arrival
Reactie van satyr op 25-10-2006 om 10:41u
Score: 90 / 100

heel goed album beste songs zyn stillborn,war within,slave to the parasite en dead sky dawning