Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-06-2020

Saint Agnes - Welcome To Silvertown
Jaar van release: 2019
Label: Death Or Glory Gang Records

Saint Agnes - Welcome To Silvertown

Het is lastig om de stijl te benoemen van het debuutalbum Welcome To Silvertown van het Londense Saint Agnes. Het viertal maakt alternatieve rockmuziek, maar verweeft zoveel stijlen en invloeden dat er een behoorlijk eigen geluid ontstaat. Westerninvloeden domineren (denk daarbij aan country, maar ook aan filmmuziek bij wilde cowboyverhalen), maar er is ook ruimte voor triphop, sfeermuziek, fuzzrock en meer. Als vergelijksmateriaal schieten namen te binnen als Nick Cave & The Bad Seeds, Elysian Fields, Sonic Youth en The Dead Weather, maar Saint Agnes maakt er echt het zijne van met deze tien songs.

Welcome To Silvertown mag dan wel het debuut heten; veel van het materiaal was al eerder beschikbaar via streamingdiensten of als video. In de diverse clips is het westernmotief duidelijk aanwezig en maakt de groep een speelse, intense indruk. Dat laatste geldt ook zeker voor de muziek van dit kwartet. Met name de titeltrack Welcome To Silvertown en Move Like A Ghost schuren aan alle kanten, maar hebben tegelijkertijd een enorme aantrekkingskracht. Met sterke, stampende ritmes en snerpende, hoekige gitaren zorgt de groep voor flink wat spanning.

Easy listening is er bij Saint Agnes niet bij, want ondanks dat de muziek pakt, is er aanvankelijk geen sprake van vocaal aanstekelijke refreinen. Het is meer het brullen van de teksten door zangeres Kitty en gitarist/vocalist Jon Tufnell bij hun aanlokkelijke en niet alledaagse gitaarmuziek. De uptempo stamper Diablo, Take Me Home is daar een perfect voorbeeld van met een heerlijke, moddervette bas.

De songs die volgen, verschillen onderling van stijl en zijn beduidend rustiger van aard dan de openingstracks. Beide vocalisten laten zich van hun gevoelige kant horen tijdens I Got A Drum en I Feel Dangerous Around You. Het sfeervolle I Got A Drum heeft wel de rauwe kanten van de openingstracks, maar komt een stuk liefdevoller voor de dag. Het iets te repetitieve The Witching Hour lijkt daarentegen op een duistere soundscape bij een roadmovie.

The Death Or Glory Gang, het nummer dat dezelfde naam draagt als het eigen label van de groep, voelt richtingloos en valt in het niet bij de rest van de plaat. Gelukkig herpakt Saint Agnes zich daarna met het onheilspellende Black Horse, waarin er wordt gespeeld met het eeuwenoude dies irae-thema. Het nummer is eveneens voorzien van de nodige herhalingen. Een trucje dat de band veelvuldig toepast, maar niet tijdens elke song even goed werkt. Tijdens het explosieve Why Do You Refuse To Die? wijkt de groep af van dat recept met een muur van chaotisch geluid als resultaat. Saint Agnes biedt de luisteraar na al dat gitaargeweld enige verlossing met een lieflijke, akoestische ballad.

Welcome To Silvertown is een diverse, intense plaat met muziek die zich niet leent voor de achtergrond, maar ten volste beleefd moet worden. Het album wordt hier en daar ontsierd door een teveel aan herhaling of een nummer dat wel het karakteristieke geluid heeft, maar de wringende aantrekkingskracht mist.

Tracklist:
1. Welcome To Silvertown
2. Move Like A Ghost
3. Diablo, Take Me Home
4. I Got A Drum
5. The Witching Hour
6. I Feel Dangerous Around You
7. The Death Or Glory Gang
8. Black Horse
9. Why Do You Refuse To Die?
10. Heart Of Mine

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 3 mei 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]