Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-07-2020

22 - You Are Creating
Jaar van release: 2018
Label: Long Branch Records
22 - You Are Creating
Noorwegen heeft zichzelf de afgelopen tien jaren binnen de progwereld goed op de kaart gezet met onder meer Shining, Leprous, Darkwater, Rendezvous Point en Circus Maximus, dat al langer meedraait. Minder bekend is 22. De formatie uit Trondheim stond laatst op Complexity in Haarlem en bracht daar onder andere songs van het meest recente You Are Creating ten gehore. Dat conceptalbum bestaat uit het eerder uitgebrachte Limb1 (2017) en Limb2 (2018).

Het kwartet maakt “new energy musik”. Denk aan een mix van Leprous, Radiohead, Millionaire, Queen, Agent Fresco, Muse en The Mars Volta en je hebt een idee van hoe de muziek klinkt. De songs zijn doorgaans zeer levendig en doen vanwege de springerige instrumentatie en enthousiaste bijdrage van de zanger licht en poppy aan.

De beste visitekaartjes zijn het poppy Sum Of Parts en bijna heel Limb2. Met name Call Me Trimtab, Autumn Stream en Dillemans Clarity vormen een sterke fase. Dat zijn de songs die de meeste samenhang tonen en al snel blijven hangen. De intermezzo’s Node 1 en Node 2 zijn overbodig.

In sommige tracks vliegt de muziek alle kanten op en ontbreekt een rode lijn. Een voorbeeld hiervan is het fragmentarische A Mutation Of Trushes. Het nummer begint met de rappende frontman, doet daarna even denken aan Queen, maar wordt halverwege steviger en trager met een zware bas en elektronica die aan Millionaire doen denken. Een flow ontbreekt daardoor. De secties in Staying Embodied sluiten beter op elkaar aan. Het refrein bezorgt een flashback naar Do They Know It’s Christmas? van Band Aid.

De muziek is heel helder geproduceerd. Je kunt alle instrumenten goed horen. Het basgeluid staat opvallend prominent in de mix, maar dat stoort niet. Ondanks het feit dat de bas zo’n nadrukkelijke rol is toebedeeld, is de muziek heel licht en vitaal. Dat komt niet alleen vanwege de zangstem, maar ook door de lichtvoetige, staccato gitaarpartijen en de veelzijdige ritmesectie. De beste voorbeelden daarvan zijn Dillemans Clarity, het Radiohead-achtige Autumn Stream en het met percussie aangeklede Chroma Key, die daardoor lekker swingen.

You Are Creating is een experimenteel schijfje dat voor gemengde gevoelens zorgt. Met name Limb1 komt wat onsamenhangend over. Tegelijkertijd merk je positieve dingen op: de originaliteit, de technische vaardigheden en de kwaliteit om bekijvende ideeën te produceren. Op Limb2 zijn alle elementen beter op elkaar afgestemd. Dit tweede deel van het dubbelalbum luistert dan ook veel prettiger weg.

Tracklist:
Limb1
1. Inspec
2. Staying Embodied
3. Sum Of Parts
4. A Mutation Of Thrushes
5. Adam Kadmon Body Mass Index
6. Ectypes
7. You Are Creating
8. Node 1

Limb2:
9. Node 2
10. Call Me Trimtab
11. Dillemanns Clarity
12. Autumn Stream
13. Chroma Key
14. Sylphs3
15. V
16. Akira

Score: 73 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 15 april 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]