Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Soulfly - Ritual
Jaar van release: 2018
Label: Nuclear Blast Records
Soulfly - Ritual
Het mocht zowaar even duren voordat het elfde hoofdstuk in de discografie van Soulfly toegevoegd kon worden, maar drie jaar na dato is er met Ritual een opvolger van het wat matte Archangel. De laatste jaren was Max Cavalera vooral druk met Cavalera Conspiracy en het jubileum van Sepultura’s Roots, maar dat betekent niet dat Soulfly geen aandacht meer krijgt. Zeker niet in een jaar waarin het twintig jaar geleden is dat het naamloze debuutalbum van de band het levenslicht zag.

Voor Ritual heeft Cavalera inspiratie geput uit het - inmiddels omvangrijke - repertoire van de band zelf. Dit geldt voor zowel de ‘tribal metal’ uit de begindagen als het meer hardcore/death metal-georiënteerde materiaal uit recentere jaren. Dit zorgt weliswaar voor meer variatie ten opzichte van voorgangers Savages en Archangel, maar is direct ook het manco van dit album. Vrijwel alles op deze plaat is wel eens eerder voorbijgekomen in het twintigjarige bestaan van Soulfly.

Het gelijknamige openingsnummer van Ritual is hier meteen een goed voorbeeld van. Het lijkt wel heel erg op een gerecyclede versie van Prophecy uit 2004. Dit maakt het niet per se een slecht nummer, maar het getuigt wel van weinig originaliteit. Waar vorig jaar het heilige vuur van Max nog hevig woedde op Psychosis van Cavalera Conspiracy, is het nu niet meer dan een waakvlammetje. Zelfs met inbreng van gastmuzikanten Randy Blythe (Lamb Of God) en Ross Dolan (Immolation) in respectievelijk Dead Behind The Eyes en Under The Rapture wordt er wel heel erg op veilig gespeeld.

Tegen het einde komt Soulfly toch nog verrassend uit de hoek met het Motörhead-achtige Feedback! Het is echter te laat om Ritual echt op gang te krijgen, aangezien direct de instrumentale afsluiter volgt. Wel is het een prettige constatering dat de instrumentale Soulfly-reeks niet meer weggepromoveerd is als bonustrack, maar weer een volwaardige plek heeft gekregen op het album.

Ondanks dat de band een fraai jubileum te vieren heeft, valt er helaas weinig lol te beleven met Ritual. Daarvoor is het een te voorspelbaar album geworden, zoals dit bij de afgelopen releases ook het geval was. Wat dat betreft vallen we in de herhaling als er een nieuwe Souflly-plaat besproken wordt; elf albums produceren in twintig jaar is indrukwekkend, maar dit heeft vooral kwantiteit opgeleverd. Waar de laatste twee langspelers van Cavalera Conspiracy echt een schot in de roos zijn, lijkt Soulfly het de laatste jaren met de kliekjes te moeten doen. Deze smaken nou eenmaal stukken minder.

Tracklist:
1. Ritual
2. Dead Behind The Eyes
3. The Summoning
4. Evil Empowered
5. Under Rapture
6. Demonized
7. Blood On The Street
8. Bite The Bullet
9. Feedback!
10. Soulfly XI

Score: 60 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 19 oktober 2018

Koop dit album in

Meer Soulfly:

[ Terug naar de Album Reviews ]