Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Circles - The Last One
Jaar van release: 2018
Label: Season of Mist

Circles - The Last One

Circles draait al wat jaartjes mee in de moderne, progressieve scene, maar welke band is dat ook alweer? Na het fantastische debuut Infinitas (2013) is de band een beetje in de vergetelheid geraakt, maar komt anno 2018 met The Last One. Het zal mij benieuwen.

Zoals enigszins te verwachten valt, speelt men overduidelijk leentjebuur bij de landgenoten van Karnivool. Kenners weten wat ze dan voorgeschoteld krijgen: dikke baslijnen, progressieve riffs en veel kopstem die bij tijd en wijle afgewisseld wordt met een scream of grunt. Echter, waar Karnivool steevast gelaagde songs schrijft die bij elke luisterbeurt nieuwe cadeautjes prijsgeven, is Circles (bewust of onbewust) een andere weg ingeslagen. Hoewel een nummer als Arrival wellicht nog een extra luisterbeurtje vereist om helemaal in te zinken, staat het album vooral vol met catchy nummers. Catchier dan het debuutalbum althans.

En dat is gek, want Circles stond toch echt aan de bakermat van de proggy djent. De eerste plaat knalde destijds als een malle. Nog steeds trouwens. Maar als je zo lang wacht met een nieuwe release, dan verlies je in een overvol genre dat ene essentiële ingrediënt voor een glansrijke carrière: momentum. Tel daarbij op dat het niveau van die plaat bij lange na niet gehaald wordt en u kunt zich de teleurstelling voorstellen.

Niet dat dit nou een slechte plaat is, integendeel. De schijf bevat stuk voor stuk goed gecomponeerde nummers die ook na meerdere luisterbeurten nog wel interessant blijven. The Last One toont slechts aan dat Circles een andere koers is gaan varen. Braaf binnen de lijntjes kleurend verrassen de mannen nergens. Geen experimentele uitspatters. Gewoon prima prog: Lekkere meezingstukken en lekkere headbangrefreins afgewisseld met gevoeligere, rustigere stukken. En dat is op zijn tijd ook best prettig. Je hoeft toch ook niet elke dag kaviaar te eten?! The Last One is gewoon een smakelijk tussendoortje, niks mis mee.

Tracklist:
1. Winter
2. Breaker
3. The Messenger
4. Arrival
5. Tether
6. Resolution
7. Dream Sequence
8. Renegade
9. Blueprints For A Great Escape
10. Alone With Ghosts

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 5 oktober 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]