Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Jono - Life
Jaar van release: 2017
Label: Frontiers Music Srl.
Jono - Life
Jono is het geesteskind van Johan Norrby. In 2006 bracht hij zijn zelfgetitelde soloplaat uit met sessiemuzikanten. Dat beviel zo goed dat de zanger een band formeerde met daarin onder meer gitarist Stefan Helleblad (Within Temptation) en drummer Nicka Hellenberg, die te horen is op Within Temptations The Unforgiving. Daarnaast zijn gitarist Leo Olsson, toetsenist Johan Carlgren en bassist Janne Henriksson te horen op het mede door Helleblad geproduceerde, meest recente album Life.

Op deze plaat laten de muzikanten een mix horen van Meat Loaf, Europe, Saga, Toto, Queen, Savatage en Circus Maximus. De songs staan veelal in het teken van de zang van Norrby. Zijn stem is geÔnspireerd door onder andere Freddy Mercury en Michael Lee Aday en zou fans van Michael Sadler (Saga), Denton Young (Zon) en Michael Eriksen (Circus Maximus) aan moeten spreken. De muziek is geworteld in symfonische rock en AOR en bevat hier en daar wat progressieve twists, maar is bovenal toegankelijk en melodieus.

Het beste komt Jono uit de bus in No Return, waarin de muzikanten de luisteraar meenemen in een verhalende, goed opgebouwde track (inclusief een knipoog naar Bonnie Tylers Total Eclipse Of The Heart aan het begin) met zowel memorabele zanglijnen als ruimte voor kwalitatief goede instrumentatie. Datzelfde geldt voor het bombastische Downside, waarin Norrby ook zijn rauwe stem even inzet en zijn bereik laat gelden. Andere songs die eruit springen, zijn het deels Muse-achtige Crown en het stevige The Magician.

Er staan echter ook nummers op deze plaat die veel minder overtuigen. Zo opent Sailors het album met een weinig opzienbarende melodieuze staccato rocker en gaat On The Other Side onopgemerkt voorbij. To Be Near You is een redelijke ballad in driekwartsmaat, maar net als in de andere matige ballad The March is het juist Norrby die tegenvalt. My Love, dat aan Hold The Line van Toto herinnert, herkauwt net iets te veel ideeŽn uit de jaren tachtig. Met name de tweede helft van het album kabbelt wat voort, al is Trust nog wel aardig, mede dankzij het aangename keyboardspel.

Life heeft dus zowel zijn sterke als minder sterke momenten. De zang van Norrby staat uiteraard centraal en hij laat zijn diversiteit beslist gelden. Het sterkst is hij op de momenten waarop hij krachtig zingt. Soms zingt hij iets overdreven gevoelig en dat leidt wat af van het luisterplezier. De muzikale begeleiding is veelal professioneel. De bandleden leveren met Life een aardige schijf die de fans tevreden stelt, maar verder weinig potten breekt.

Tracklist:
1. Sailors
2. Crown
3. No Return
4. On The Other Side
5. Downside
6. To Be Near You
7. My Love
8. The Magician
9. Trust
10. The March

Score: 71 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 29 januari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]