Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-07-2021

Running Wild - Under Jolly Roger (re-release)
Jaar van release: 2017
Label: Noise BMG
Running Wild - Under Jolly Roger (re-release)
Het Duitse platenlabel Noise Records geniet in metalen kringen een legendarische status. De maatschappij staat immers bekend als ontdekker van succesvolle acts als Helloween, Kreator en Voivod. En natuurlijk Running Wild, het piratenschip van de Duitse heavy metal. Onder de naam Noise BMG is onlangs een doorstart gemaakt. De huidige club werkt momenteel hard om het omvangrijke archief weer fatsoenlijk en opgefrist op cd en lp de markt op te krijgen. Mooi gebaar, want veel van die oude albums zijn al jaren niet meer fatsoenlijk te krijgen.

Daaronder valt dus eveneens een groot deel van de Running Wild-discografie. De albums tot en met Masquerade hebben alle een grondige lik verf gekregen en zijn met extra nummers en in sommige gevallen bonuscd's opnieuw uitgebracht. Ook Under Jolly Roger komt niet alleen, maar met een extra cd. Toch prettig dat er labels zijn die wel werk maken van een heruitgave. Want dat is hier zeker het geval. Alles ziet er tot in de puntjes verzorgd uit en het album klinkt iets beter dan het nogal kaal geproduceerde origineel.

Persoonlijk vind ik Under Jolly Roger niet het hoogtepunt uit de bijna veertig jaar lange carriŤre van zanger/gitarist Rock'n'Rolf Kasparek en zijn inwisselbare matrozen. Het is de eerste plaat van Running Wild waarop het piratenthema domineert. Dat blijkt direct tijdens de intro van het titelnummer. Een luidkeels 'Ahoy' verwelkomt de luisteraar. Geinig, hoewel het nummer Under Jolly Roger geen hoogvlieger is. Sterke songs staan verderop op de plaat. Zo is het spannend opgebouwde Beggar's Night een lekkere track en gaat het episch aangezette Diamonds Of The Black Chest er ruim dertig jaar na de oorspronkelijke release prima in.

Aangezien ik de discografie van Running Wild als ťťn van de weinige Nederlanders (gok ik) goed ken, ben ik eveneens redelijk op de hoogte van de zwaktes. Een van de zwakke punten is het gitaarwerk van kapitein Rolf zelf. Zijn riffs zijn over het algemeen prima en meestal zijn de solo's okť. Maar hij heeft de gewoonte om zijn solopartijen op te bouwen vanuit een toonladder die vrijwel elke keer terugkeert. Zodoende legt hij het meestal af tegen zijn snarenplukkende collega's. Op Under Jolly Roger blijkt Majk Moti ook de betere gitarist, getuige wervelende solo's in onder meer Raise Your Fist.

Wat Kasparek beter afgaat is zingen. Op deze derde cd komt de Duitser melodieuzer en afwisselender voor de dag dan op Gates To Purgatory en met name Branded And Exiled. Zijn bereik is niet groots, maar dat compenseert de man enigszins met zijn enthousiasme en agressieve voordracht. Overigens is die agressie wel wat ingedamd ten opzichte van vorige platen. Logisch, aangezien het melodieuzere basismateriaal daar natuurlijk wat meer om vraagt dan de ruwe speed metal van voorheen.

Zoals gezegd krijgt de koper bij deze re-release een extra cd. Acht bonusnummers prijken er op het schijfje, vrijwel allemaal heropnames van albumtracks uit de afgelopen decennia, met uitzondering van Apocalyptic Horsemen. Dit nummer werd geschreven voor Under Jolly Roger, maar viel door de afwijkende thematiek af. Deze aardige track verscheen eerder op de compilatie 20 Years In History uit 2003, maar ruimschoots verkrijgbaar was die dubbel-cd hier niet.

Under Jolly Roger is misschien wel de plaat die de tand des tijds het minst goed heeft doorstaan. Nu maakte Running Wild nooit moderne muziek, maar deze plaat is in structuur en composities bij vlagen wel erg gedateerd en simpel. Dat hoeft geen probleem te zijn voor de echte puristen. Ik vrees alleen dat die er in Nederland nog steeds niet zijn. Zo blijft dit toch echt een plaat voor de Duitse markt. En voor mij, maar dat is verder mijn probleem.

Tracklist:
1. Under Jolly Roger
2. War In The Gutter
3. Raw Ride
4. Beggar's Night
5. Raise Your Fist
6. Land Of Ice
7. Diamonds Of The Black Chest
8. Merciless Game

Bonuscd:
1. Under Jolly Roger (1991)
2. Raw Ride (1991)
3. Raise Your Fist (1991)
4. Diamonds Of The Black Chest (1991)
5. Beggar's Night (1992)
6. Apocalyptic Horsemen
7. Under Jolly Roger (2003)
8. Raise Your Fist (2003)

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 14 augustus 2017

Koop dit album in

Meer Running Wild:

[ Terug naar de Album Reviews ]