Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anna (Operatika) - 44
  • Davide La Rosa (Daedalus) - 45
  • Dick Dale† - 87
  • Gary Holt (Exodus) - 60
  • Juppe Sutela (To/Die/For) - 47
  • Kenichiro Fukui (The Black Mages) - 64
  • Mick Mars (Mötley Crüe) - 73
  • Oskar Montelius (Sabaton) - 44
  • Will Mecum (Karma To Burn)† - 52

Vandaag overleden:
  • Adam "MCA" Yauch (Beastie Boys) - 2012
Interview

Geist
Met Alboin
Door Tjitze
Geplaatst in augustus 2006
Geist is een band die het op creatief gebied wel eens ver zou kunnen gaan schoppen. Luister maar eens naar hun onlangs verschenen album "Kainsmal", en hoor de progressie sinds hun debuutalbum "Patina". Mooi! Gaan we dus even lekker Geist in Arnhem kijken in september! Nou, nee dus. Daar werd een stokje voor gestoken. Geen Geist op de planken, wel een prima album en dus vragen die antwoorden behoeven. Metalfan nam contact op met Geist-opperhoofd Alboin.

Geist

Hoi Alboin.

Cheers.

Geist is een tamelijk nieuwe band en er zijn meer en meer mensen die jullie leren kennen. Vertel degenen die Geist niet kennen, wie jullie zijn. De geschiedenis van de band in het kort.

Geist is voortgekomen uit zijn voorloper Eismalsott, wat in 1998 is opgericht door Aínvar. De rest van de band, ik als eerste, kwam er in 2002 en 2003 bij. Nadat we een 7”, getiteld Best Before: Spring hadden opgenomen, gingen we aan de slag met ons debuutalbum Patina, dat begin 2005 klaar was. Omstreeks die tijd sloeg Aínvar intensief aan het studeren, wat maakte dat hij niet kon deelnemen aan oefensessies en optredens. Dus we besloten uitelkaar te gaan. Hij zette Eismalsott voort en de rest richtte Geist op. Onder die naam werd door Solistitium Records, in mei 2005, Patina uitgebracht. Nou, en een jaar later rondden we – met een sterkere bezetting – de opnames van het tweede album Kainsmal af.
Dat is het verhaal tot dusver

Ik schreef in mijn recensie voor jullie nieuwe album dat Geist beïnvloed is door Scandinavische black metalbands uit de jaren negentig, aangevuld met jullie eigen Duitse input. Het schijnt mij (en ongetwijfeld ook anderen) toe, dat er sprake is van een soort van typische, aardig melodieuze doch duistere Duitse black. Bands als Geist en Lunar Aurora zijn daarvan een paar van de meest opvallende voorbeelden.
Hoe zie jij dat? Zijn er overeenkomsten tussen Lunar Aurora en Geist? Of houd je er niet van om vergeleken te worden met die band?

Als er inderdaad zo’n typische stijl van (goede) Duitse black metal is, vraag ik mij af waar alle bands die die stijl hanteren zich verstopt hebben. Er zijn inderdaad wel wat bands met een stijl á la Lunar Aurora, maar er is er tot nu toe niet één die het niveau van Lunar Aurora heeft gehaald. De meest indrukwekkende Duitse bands zijn voor mij toch diegene die qua black metal de meest tijdloze benadering eropna houden. Bands als Lunar Aurora, Nagelfar of Secrets Of The Moon. Er zijn wat jongere bands, zoals wij, Weird Fate en Atras Cineris die zo’n beetje dezelfde kant opgaan, maar er zijn ook talloze voorbeelden van hoe Duitse black metal absoluut niet zou moeten klinken. Dus, ik zou niet willen zeggen dat deze “aardig melodieuze doch duistere” stijl niet karakteristiek is, maar hij is wel te zeldzaam.
En hé, wie zou niet vergeleken willen worden met Duitslands beste black metalband? Misschien zijn er inderdaad wat overeenkomsten tussen de twee bands. Lunar Aurora zowel als Geist wortelt in oude vormen van black metal. Beide bands hanteren die tijdloze benadering waar ik het net over had, en ze zijn beide creatief en constant in wat ze doen. We gebruiken synthesizers om atmosfeer te creëren en doen dat op een soortgelijke manier, en we houden van een zekere rock ’n roll houding en duistere, diepe stemmingen in onze muziek. Tenminste, zo zie ik het qua Lunar Aurora.
En afgezien daarvan zitten we natuurlijk op het zelfde label.

Jullie nieuwe album, Kainsmal is inmiddels eventjes uit. De mensen, de magazines schijnen hem goed te vinden. Toch?

Geist - KainsmalDaar lijkt het wel op. Negentig procent van de reacties in de media is verpletterend. Slechts weinig mensen (de conservatievere, denk ik) moeten onze melodieuze en innovatieve neigingen niet. Verder heb ik talloze mailtjes ontvangen van luisteraars die allemaal zeggen hoe goed ze het album wel niet vinden. En met de verkoopcijfers zit het tot nu toe ook snor. Niet dat ik zo veel geef om de cijfers, maar Cold Dimensions heeft flink wat geld geïnvesteerd in het album, om wat wij allemaal voor ogen hadden te verwezenlijken. Het zou dus mooi zijn als de mensen het album niet alleen maar downloaden, maar het ook kopen.

Als ik Kainsmal en jullie vorige album, Patina, met elkaar vergelijk, hoor ik een grote stap vooruit. Ik denk dat jij die gedachte deelt. Wat zijn volgens jou de grootste verbeteringen sinds Patina?

Kainsmal is veel compacter, agressiever en doeltreffender dan Patina. Het eerste album bevat behoorlijk veel invloeden van Aínvar, met name de droefgeestige, de experimentele en de weirde stukken. Bovendien komt tachtig procent van de songteksten van hem. Op Kainsmal staan slechts zes nummers met een kortere speelduur, een hogere gemiddelde snelheid en geen geëxperimenteer. Dus krijg je vanzelfsprekend de indruk dat je naar een volwassener album luistert dat meer recht door zee is, vergeleken met Patina. Dat geldt ook voor het geluid. Tijdens de opnames van Patina ging alles er veel chaotischer aan toe, en dat kan je je hoogstwaarschijnlijk wel indenken als je ernaar luistert. De organisatie rondom het nieuwe album was goed, het ging er open en eerlijk en relaxed aan toe, de opnames gingen vlot. Alles ging prima en we denken dat je dat er wel aan hoort.

Kainsmal bulkt van de melodie. Melodie schijnt behoorlijk belangrijk voor jullie te zijn. Denk je dat je altijd op deze manier gebruik zult maken van melodie of bestaat de kans dat één van jullie volgende albums meer monotoon zal zijn?

Alles is mogelijk. Albums zijn altijd producten van de tijd waarin ze zijn geschreven en opgenomen. Gedurende het afgelopen jaar verkeerde ik in een over het algemeen goede, maar een wat melancholische en nostalgische stemming en zo klinkt Kainsmal. Op dit moment is dat behoorlijk anders, ik ben begonnen met het verzamelen van ideeën voor het derde album en ik kan zeggen dat het rauwer en duisterder dan Kainsmal wordt. Tenminste, voor zover ik het nu kan beoordelen. Melodie zal altijd belangrijk voor me zijn, maar de mate waarin dat belang doorklinkt zal waarschijnlijk per album verschillen.

Ik heb een beetje de indruk dat Geist een wat bescheiden band is. Waarmee ik bedoel dat jullie de dingen stap voor stap doen, niet teveel hooi op de vork nemen wanneer jullie een nieuw album opnemen. Op die manier hebben jullie alle tijd en gelegenheid om te doen wat je kan en om jullie creatieve vermogens ten volle te onderzoeken.
Geist lijkt een berekenende band. Heb ik gelijk?

Moeilijk te zeggen. Ik ben niet berekenend waar het gaat om wat we moeten doen om dit of dat te bereiken, of te vermijden. Het is ook niet helemaal waar dat we een bescheiden band zijn. Als je afgaat op onze albums kan het die indruk wekken (en vergeleken met bands als Archgoat of Belphegor zijn we inderdaad schaapjes), maar er is sprake van een hoop onbescheidenheid op een subtiel niveau, kan ik je verzekeren.
We geven altijd honderd procent als we een album opnemen, daar doen we het voor. Wellicht zijn we niet in de gelegenheid om te doen wat we ook maar zouden willen doen. We leven altijd met de dag. Elk album kan het laatste zijn. Ik ben me er heel bewust van dat ik morgen onder een auto zou kunnen komen en de gedachte aan gemiste kansen haat ik. Als we iets doen met de band, doen we het voor de volle honderd procent, of helemaal niet. Ik zou dat niet berekenend willen noemen, maar eerder georganiseerd. Ik vind georganiseerd werken erg prettig. Mijn ervaring is dat de zaken veel soepeler gaan als je ze goed voorbereid aangaat. Sommige mensen zouden me een controlfreak kunnen noemen, maar ik heb op die manier wel altijd bereikt wat ik wilde en dat allemaal in een betrekkelijk korte tijd.
Berekenend en georganiseerd zijn voor mij echter absoluut niet dezelfde dingen. Die zaken staan geheel los van elkaar.

Hoe zijn jullie eigenlijk bij Cold Dimensions terecht gekomen? Aangezien jullie eerste album door Solistitium Records was uitgebracht.

AlboinEen paar maanden geleden kreeg ik contact met Aran van Lunar Aurora, we hadden iets te bespreken over een tekening die hij zou maken. We spraken over het label van Whyrhd (ex – Lunar Aurora, red.), Cold Dimensions, over ons eerste album en de opnames van het tweede, en Aran opperde het idee om eens met Whyrhd te praten over een mogelijke samenwerking tussen Geist en Cold Dimensions. Een paar dagen later sprak ik lang met hem aan de telefoon, en we kwamen overeen dat Kainsmal door zijn label uitgebracht zou worden. Dat is het verhaal. Niks spectaculairs eigenlijk.
Solistitium Records heeft uitstekend werk verricht voor Patina, om nog maar eens te benadrukken. Ik had gewoon het gevoel dat Geist wel wat frisse lucht en extra motivatie kon gebruiken en het idee om samen te werken met een jong en groeiend label als Cold Dimensions leek me interessant.

Op het moment dat we dit interview doen, is er nogal wat shit gaande. Geist zou op de bill staan van het concert in Arnhem, op 9 september, met Lunar Aurora, Graupel en Haatstrijd. Graupel vertikt het om met Geist het podium te delen, met als gevolg dat jullie van de bill zijn gehaald. In een verklaring die je op je website had geplaatst, konden we een stukje van het verhaal lezen en jullie waren over de zeik.
Wat is het verhaal? Waarom deelt Graupel het podium niet met Geist? Wat was de aanleiding van dit hele verhaal?

Ten eerste: ik ben met iedere betrokkene tot overeenstemming gekomen, alles is uitgepraat en het probleem is opgelost. We moeten de hele kwestie niet misselijkmakender en interessanter maken dan ze is. Graupel moet gewoon niks hebben van onze stijl van black metal. Ze zijn een extreem conservatieve band - op muzikaal gebied - en ze treden sporadisch op. Daarom selecteren ze de bands waarmee gespeeld gaat worden met uiterste zorg. Als ik dat van tevoren had geweten, had ik niet gemaakt dat we op de bill zouden staan. Ik wist het gewoon niet en dus heb ik Graupel niet gevraagd of ze het oké vonden als we die avond met ze optraden. Toen ze in de gaten kregen dat we op de bill stonden, raakten ze over de rooie en vroegen ze de organisator ons van de bill te trappen. Dat is in hoofdlijnen het hele verhaal, niks sensationeels eigenlijk.

Graupel had het over verschillen in doelstellingen, in opinies. Wat zijn die verschillen en wat maakt het onmogelijk voor een band om het podium met een andere band te delen?

Principes. Ik neem aan dat het principes zijn en een conservatieve kijk op hoe black metal zou moeten klinken. Vergeleken met Graupel zijn wij te melodieus, teveel melancholische emoties, kleur en innovatie. Dat is wat zij niet moeten en waarom ze weigeren met ons op te treden.

We hadden het al over overeenkomsten tussen Geist en Lunar Aurora. Als je spreekt in termen van “tradities en conservatieve principes” (de woorden van Graupel), lijken Geist en Lunar Aurora niet zoveel van elkaar te verschillen. Maar ik kan me natuurlijk vergissen, aangezien ik stom en onwetend ben. Maar voor het geval ik gelijk heb, is het dan niet een beetje raar dat Graupel met Lunar Aurora optreedt en weigert het podium met jullie te delen?

Volgens Zingultus (Graupel) is dat ook een kwestie van vriendschap met zekere bands. Wij zijn niet bevriend met Graupel, dat is de reden waarom we op een andere manier beoordeeld worden dan Lunar Aurora. In mijn ogen is dat inconsequent, maar hoe het ook zij, het is Graupels beslissing en ik accepteer dat.

Jullie zijn allemaal labelmates, Geist, Lunar Aurora en Graupel. Los daarvan zijn Lunar Aurora en Geist aardig bevriend, als ik het goed heb.
Wat was de reactie van Lunar Aurora op deze ontwikkelingen?

Zingultus en Lunar Aurora kennen elkaar veel langer dan dat ik iemand van hen ken. Eerlijk gezegd is er wel een vorm van kameraadschap tussen ons allen, maar tussen Lunar Aurora en Graupel meer dan tussen Geist en een van die twee bands. Lunar Aurora mat zich een neutrale houding tegenover het hele verhaal aan. Ze zijn er niet de band naar om zich druk te maken om de beslommeringen van anderen.

Zal dit verhaal een vervolg kennen? Is het mogelijk dat Geist hierdoor uit gaat kijken naar een ander label?

GEEN VERVOLG! Zoals ik al zei, ik heb met iedere betrokkene gepraat en we hebben de hele shit volledig van tafel geveegd. De situatie is nu voor iedereen duidelijk. Niemand hoeft uit te kijken naar een ander label. We zijn allen volwassen mensen en goed in staat om dergelijke situaties op te lossen door middel van een paar telefoontjes over en weer, en dat is wat we uiteindelijk hebben gedaan.

Moet ik, als liefhebber van black, als fan van bands als Lunar Aurora, nog gaan kijken in Arnhem?

Natuurlijk!! Ga erheen en wees er getuige van! Het is hoe dan ook een zeldzame gelegenheid om Lunar Aurora live te zien spelen en misschien de enige kans om Graupel te zien. Ik denk dat ik er ook ben.

Wij, de luisteraars, zouden Geist zowel als Graupel wel eens erg goed kunnen vinden. We vinden de hele gang van zaken derhalve spijtig. We denken hé, wij hebben helemaal niks met jullie shit te maken. Het enige wat waar het ons om gaat is het zien van een aantal goede black metalbands. Waar jullie over kibbelen is jullie zaak.

Dat begrijp ik. Mijn idee was in elk geval om de mensen te laten weten dat wij het niet waren, die de boel afbliezen en dat we het fantastisch hadden gevonden om te komen optreden. Je hebt gelijk door te zeggen dat muziekfans de kans moeten krijgen om goede bands te zien, zonder last te hebben van wat voor interne problemen dan ook. Dat is één van de vele dingen die ik heb geleerd gedurende deze strijd.

Geist

Als er nog iets is dat je hebt te zeggen over dit gedoe, over tradities in black en een zekere visie daarop, zeg het dan nu.

Ah, helemaal niet. Tradities zijn prima. De problemen die we kregen kwamen niet voort uit tradities, maar uit een gebrek aan communicatie en wat menselijke vergissingen. Dat is alles. Dit is absoluut geen oorlog tussen innovatie en traditie, zoals het misschien leek.

Maar er is natuurlijk meer dan deze kwestie. Je bent in staat de boel te vergeten en door te gaan met waar je mee bezig was?

Heb ik al gedaan. Heeft iedereen al gedaan.

Wat zijn de plannen voor de toekomst, in verband met de opvolger van Kainsmal, concerten enzovoort?

De rest van het jaar zullen we een aantal optredens doen en ik ben dus begonnen met nummers voor het nieuwe album. In september en oktober zal ik wat meer materiaal verzamelen en dan maken we een ruwe schets voor het album. Ik ga er vanuit dat we in de komende lente zullen gaan oefenen. Tot dusver heeft het er alle schijn van dat het nieuwe album een stuk duisterder zal worden dan Patina en Kainsmal, maar dat kan zomaar gaandeweg veranderen. En we zullen het album, uiteraard, gewoon via Cold Dimensions uitbrengen.

Wat is jouw visie op black, als mens, als muzikant? En ik doel nu niet op je mening over bepaalde attitudes of zo, maar gewoon: wat is black metal voor jou? Wat maakt dat je jouw soort muziek maakt? Waarom bijvoorbeeld geen power metal of melodieuze death?

Dat is iets waar ik heel lang over heb nagedacht. Ik kan het je niet vertellen. De laatste 10 of 12 jaar heb ik naar heel veel muziek geluisterd. Ik houd van veel meer genres dan alleen black metal, maar het is altijd black metal wat eruit komt als ik zelf muziek componeer. Dat heeft waarschijnlijk met mijn persoonlijkheid te maken. Niets is fascinerender dan die speciale uiting van duisternis en gevoelens, het trekt me gewoon aan als muziek ruig en pakkend is en grimmigheid, verdriet en melancholie uitdraagt. Ik ben geen fan van die bloederige, gewelddadige soort black metal houding met geiten en zo…

Ik dank je voor je tijd.
Een paar “gebruikelijke” laatste woorden alsjeblieft.

Kom op zeg, niks gebruikelijks na zo’n ongebruikelijk interview. Dank je wel.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
  • 10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.