Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
Kalender
Vandaag jarig:
  • André Olbrich (Blind Guardian) - 57
  • Andy Kerr (Ashes Of Eden) - 41
  • Bobby "Blitz" Ellsworth (Overkill) - 65
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned)† - 53
  • Gary Young (Pavement) - 71
  • Marjolein Kooijman (The Gathering) - 44
  • Mikael Ehlert (Hatesphere) - 51
  • Niko Kalliojärvi (Amoral) - 40
  • Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder)† - 43
  • Valentin Zechiu (Magica) - 46
  • Vito Marchese (Novembers Doom) - 42
Interview

See My Solution
Met Lennart van Gerner
Door Patrick T.
Geplaatst in december 2005
'New Wave Metal' noemt het Zwolse See My Solution de moderne metalvariant waar ze zich inmiddels al een aantal jaren mee profileren. Onder andere bands als Killswitch Engage, In Flames en Soilwork vormen de inspiratiebron. De komende tijd richt de band zich op shows door het hele land en opnames van nieuwe nummers. Van See My Solution gaan we zeker meer horen. Een gesprek met gitarist Lennart.

See My Solution

Allereerst ben ik wel benieuwd hoe jullie op de naam van de band zijn gekomen. Hij doet namelijk vermoeden dat jullie heel wat te vertellen hebben.

Na wat brainstormen op school kwam dit eruit. Het is een originele naam die blijft hangen. De diepere betekenis is de rust die de zinsnede “see my solution” je kan geven. Iedereen heeft overal een mening over, overal zijn eigen oplossing voor, maar welke is de juiste? Omdat die vraag nauwelijks te beantwoorden is, kun je het beste maar van je eigen visie uitgaan: See My Solution.

Kun je elk bandlid even kort introduceren en daarbij vermelden wat elk lid bijdraagt aan de See My Solution-sound?

Drummer Tim is de motor van de band, hij legt een strakke basis waar vanuit wij als band kunnen schrijven. Hij komt vaak met creatieve breaks en is ook in staat mee te denken tijdens het schrijfproces. Tevens doet hij de backing vocals binnen de band. De basis wordt gecompleteerd door bassist Bram. Binnen de band is hij degene met de grootste voorliefde voor metal, welke invloeden hij binnen See my Solution ook graag naar voren laat komen. Denk daarbij aan bands als At The Gates, The Haunted & Callenish Circle. Gitarist Lennart komt vaak met de main riff die als basis dient om op verder te bouwen. Ook heeft hij goed zicht op de structuur van een nummer. Als de basis staat laat hij daar (meerstemmige) melodielijnen op los. Gitarist Joachim is later bij de band gehaald. Joachim komt veelal met nieuwe riffs, maar is vooral iemand die een compleet frisse analyse op reeds geschreven muziek kan loslaten wat vaak tot nieuwe inzichten leidt. Zanger Ido zorgt door middel van zijn zanglijnen voor veel herkenbaarheid in de nummers. De afwisseling van grunts, screams en cleane vocalen zorgen tevens voor een veelzijdig karakter binnen de muziek.

See My Solution maakt naar eigen zeggen ‘new wave metal’, een verwijzing naar de vrij recente stroom aan (voornamelijk Amerikaanse) bands die elementen van hardcore en traditionele vormen van metal door de blender halen. Deze ‘scene’ is inmiddels wel zo’n beetje tot wasdom gekomen. Merk je ook dat het moeilijker wordt om buiten de lokale scene op te vallen met deze vorm van metal?

In Nederland valt het me nog mee hoezeer deze stroming is opgepikt. Er is in Nederland nog steeds een kloof tussen de hardcore- en de metalwereld. Binnen See my Solution is er ook niemand die een specifieke hardcore-achtergrond heeft. Wel heerst er binnen de band een voorliefde voor energieke muziek. Wij zijn van mening dat een band van een podium af moet spatten. Dat zorgt dan uiteindelijk toch voor de (soms onbedoelde) stap richting hardcore. Voeg dit toe aan het vrij Zweeds gerichte gitaarwerk en de zware doch herkenbare grunts en de link naar die nieuwe stroming aan metalbands in Amerika is gelegd. Onze eigen muzikale achtergronden zorgen bovendien weer voor het eigen smoelwerk. Met dit geheel zijn we zeker in staat om op te vallen in de Nederlandse scene. We hebben een eigen geluid, onze referentie naar ‘The New Wave of American Heavy Metal’ is er vooral voor mensen die je een bepaald hokje willen zien om te kunnen begrijpen wat je doet. Dat dit genre in opkomst is draagt alleen maar bij aan de acceptatie van See my Solution in de metalscene.

Hoe denk je dat deze nieuwe lichting metalbands zich de komende jaren gaan ontwikkelen? In de breedte, zoals Between The Buried And Me, of toch meer terug naar duidelijke roots, zoals bijvoorbeeld Avenged Sevenfold en Darkest Hour?

See My Solution - Refreshing The DarksideAls een bepaalde stroming opkomt is dit in het begin nog heel rauw en ‘unpolished’. Naar mate het genre populairder wordt ontwikkelt het zich vaak richting het grotere publiek. Dit zie je nu ook al gebeuren in de Amerikaanse scene, neem Trivium: catchy as hell. Melodieuze metal meets hardcore en dan verpakt in een popmuziek-jasje. Ook Killswitch Engage ontwikkelt zich richting een groter publiek. Het gebruik van cleane zang wordt dan een belangrijk en hot item in de muziek. Waar Avenged Sevenfold dat al doet zal een band als Darkest Hour minder aanspreken bij het brede publiek, simpelweg omdat het veel minder toegankelijk is. Op een gegeven moment krijg je een punt waarop een deel van het publiek zich zal afzetten tegen de hype rondom hippe acts in het genre, en die mensen zullen dan automatisch terugspringen naar de roots. Maar bands zullen altijd weer nieuwe invloeden uitproberen en zich blijven ontwikkelen. Hoe dat er precies uit zal zien is niet te voorspellen, en dat is dan ook meteen de charme van de (pop)muziek.

Jullie noemen specifiek Killswitch Engage, System of a Down en In Flames als invloedrijke bands voor jullie sound. Met name de laatste twee zijn bands die effectief stagnatie uit de weg gaan, door hun sound voortdurend te blijven ontwikkelen. Als ik het oudere materiaal en de twee recente tracks naast elkaar leg, valt onmiddellijk op dat jullie de afgelopen twee jaar niet stilgezeten hebben. Hoe belangrijk is het voor See My Solution om de sound te blijven ontwikkelen, en welke richting denk je dat jullie in de toekomst mogelijk inslaan?

Ontwikkeling is een belangrijk punt als het gaat om het maken van muziek. Op die manier hou je jezelf en het publiek scherp. Je moet ervoor zorgen dat je uitdaging blijft zien in hetgeen je doet. Veelal worden bands afgerekend op een dergelijke aanpak. De metalscene is helaas conservatief ingesteld, wat de ontwikkeling niet altijd ten goede komt. Toch blijven er bands opstaan die heel interessante nieuwe dingen doen. Als je dat maar weet te combineren met hetgeen je aanspreekt op het gebied van reeds bestaande muzikale ideeën is daar best ruimte voor, ook in de metalscene. Dit is dan ook de benadering van muziek die sterk leeft binnen See my Solution. Wat de toekomst brengt op muzikaal gebied blijft dan ook onduidelijk. Het zal wel blijven passen in het plaatje van de melodieuze energieke metal, maar nieuwe invloeden krijgen ook altijd een kans.

Naast metal houden de leden van See My Solution ook van pop, rock, hiphop en singer/songwriter. Zijn er misschien plannen om deze tot nu toe moeilijk tot onmogelijk waarneembare invloeden duidelijker in de sound te manifesteren?

Nee, dat is niet waarschijnlijk. Onze voorliefde voor popmuziek in brede zin is vooral terug te vinden in de songstructuren. Het lijkt ons wel gaaf om in de toekomst nog eens iets met een rapper te doen. Wij zijn ons er van bewust dat rap en metal al heel vaak gedaan is maar we zijn er wel van overtuigd dat we met onze muziek daar toch nog weer een eigen draai aan kunnen geven.

Inmiddels bestaat See My Solution al vijf jaar. Als je terugkijkt op de afgelopen jaren, ben je dan tevreden over de ontwikkeling die de band heeft doorstaan?

Ja, absoluut. Wat begonnen is als een stel middelbare scholieren die zonder enige ervaring begonnen met samenspelen heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een geoliede machine, waar bovendien nog steeds het spelplezier vanaf druipt. Op het gebied van instrumentbeheersing alleen al is het natuurlijk een wereld van verschil met een aantal jaren geleden. Kijk verder naar de nieuwe nummers die veel krachtiger en herkenbaarder zijn dan de oude en de aanhoudend groeiende fanschare. Ook zijn we nog steeds bezig met het maken van muziek waar we allemaal achter staan. Op muzikaal gebied kun je dan ook zeggen dat we met elkaar meegegroeid zijn, wat een belangrijk aspect is in de ontwikkeling van een band.

Enige positieve en negatieve ervaringen die het noemen waard zijn?

Positieve ervaringen zijn uiteraard de vele toffe shows die we gespeeld hebben en de alsmaar aanhoudende positieve reacties van het publiek, dat is toch waar je het uiteindelijk voor doet. Terugkijkend is verder de toevoeging van 2e gitarist Joachim ook zeker een enorme stimulans geweest voor ons. Op muzikaal gebied was dit een noodzakelijke stap aangezien de weg die we ingeslagen waren echt vraagt om dubbel gitaarwerk. Op sociaal gebied klikte het ook perfect, hij was geen onbekende voor ons en dat was destijds dan ook een belangrijke factor bij de overweging voor het aantrekken van een 2e gitarist.

Als ik negatieve punten moet noemen denk ik toch wel aan het mislopen van de winst in talentenjachten. In de finale van de MetalBattle van 2004 werden we helaas tweede, in 2002 werden we al eens derde in de finale van een landelijke scholierenbandwedstrijd.

Hoe wordt een typisch See My Solution-nummer eigenlijk geschreven? Gaat dat heel gecoördineerd in z’n werk of moeten jullie het meer van de spontane ontwikkeling hebben?

Het schrijfproces gaat niet heel gecoördineerd in zijn werk. Veel wordt geschreven vanuit een jamproces. Soms begint dat met een complete riff, maar ook vaak vanuit een bepaald ritme, tempo, akkoordenschema of een bepaalde techniek. Wat daarna voorop staat is de structuur, de herkenbaarheid. Er zijn veel bands die op gebied van riffs hele interessante dingen doen, maar toch telkens binnen de nummers de weg kwijtraken. Gave technieken, coole riffs en vette fills moeten allemaal in dienst van het nummer staan om een lekker lopend geheel te krijgen. Veelal is het dan zaak af en toe ook even afstand te nemen van hetgeen in de oefenruimte is ontstaan. Door daarna rustig het geheel te beluisteren kom je tot nieuwe ideeën, en op die manier tot evenwichtige nummers. Als laatste kijken we hoe we het nummer eventueel nog verder kunnen aankleden. Hierbij gaat het dan om de details, het toevoegen van breaks, extra melodieën of een intro.

Ido (Stoter, zanger), als primaire tekstschrijver bepaal jij grotendeels het conceptuele imago van de band. Kun je iets meer vertellen over de inhoud van je teksten? Vooral je meer recente teksten komen nogal persoonlijk over en brengen een zeker gevoel van pissed-off verontwaardiging over.

Ido: Ik heb lange tijd mijn teksten gebaseerd op frustraties en emoties waar ik mee rond liep. Veel nummers gingen dan ook over mijn omgeving en bevatten soms een wat negatieve lading waar ik me in veel gevallen niet echt meer in kan vinden. Deze teksten moet je dan ook zien als een sfeerrapportage van een bepaald moment. Zo zijn thema’s als atheïsme voor mij geen issue meer, ze zijn in mijn ogen uitgekauwd en inspiratieloos als basis voor een mooie song. Dat wil niet zeggen dat ik het roer compleet omgegooid heb, ik heb alleen het gevoel dat ik mooiere en belangrijkere zaken heb om over te schrijven. De nieuwste nummers bevatten een veel positievere lading, ze zijn neutraler geschreven en gebaseerd op eenvoud. Dit wil niet zeggen dat ze minder agressief of energiek zijn, het zijn gewoon emoties waar ik me beter bij voel. Aan mijn performance is de laatste jaren hopelijk toch duidelijk geworden dat bij mij alles draait om emotie. Mijn eigen stijl van poëzie zal ik wel blijven gebruiken, ondanks dat ze soms moeilijk te bevatten zijn voor de leek. De teksten zijn niet alleen voor mij, maar ik denk dat de basis daar wel moet blijven.

See My Solution

Onlangs zag ik jullie optreden in Hedon, samen met Carnal Leftovers en Accelerate. Ik vond See My Solution die avond de band met het meeste potentieel. Voelen jullie je een beetje thuis in de Zwolse scene? Hoe vind je dat deze in verhouding staat tot bijvoorbeeld de scenes van Arnhem en Nijmegen?

Wij voelen ons absoluut thuis in de Zwolse scene. Het is inmiddels toch een behoorlijk grote en gezellige groep. Dat zag je onder meer bij de door jou genoemde show in het kernpodium Hedon. Dat drie lokale bands die tent uitverkopen wil zeggen dat het genre leeft en dat de potentie aanwezig is. Op muzikaal gebied zijn er dan ook een aantal bands die zich zeer positief hebben ontwikkeld de afgelopen jaren. De sfeer onderling is erg goed, wat een positief effect heeft op de verdere ontwikkeling van de Zwolse Metalscene. Hoe dat in andere steden is heb ik weinig zicht op. Met Enschede en Groningen hebben we al wel kennisgemaakt, onder meer door deelname aan de MetalBattle in 2004, daar bleek metal ook wel degelijk te leven gezien de opkomst bij de shows. We hebben echter afgelopen jaar ook in Nijmegen gespeeld, samen met nota bene een lokale band, voor een nauwelijks gevulde zaal. Dat is in Zwolle onvoorstelbaar.

Stel dat See My Solution een tour aangeboden krijgt met drie andere bands. Met welke bands zouden jullie het liefst het podium delen?

Aangezien we graag voor volle zalen spelen kiezen we dan uiteraard voor de marktleiders in ons genre. Denk daarbij aan bands als Killswitch Engage, Soilwork, Children of Bodom, Trivium en In Flames.

Tot op heden hebben jullie nog geen label gevonden. Aan jullie de keuze. Het Nederlandse Garden of Exile is een zeer voor de hand liggende mogelijkheid. Maar waar zouden jullie je op ‘internationaal’ gebied wel thuisvoelen? Relapse, Victory, of misschien zelfs Roadrunner…?

Dat zal altijd afhangen van wat het label te bieden heeft. Qua distributiemogelijkheden is het natuurlijk geweldig om via een major label als Roadrunner een plaat uit te brengen. Maar de concurrentie is moordend en het is haast onmogelijk als kleine band de aandacht van zo’n groot label te trekken. Daaronder zitten toch echt wel een aantal goede platenlabels, maar je merkt het aan alle kanten; de cd-markt stort in. Met als gevolg dat veel labels niet de mogelijkheid zien om een band de kans te geven, zoals dat een aantal jaren geleden wel gebeurde. Wij zijn ervan overtuigd dat als we de kans krijgen we absoluut een potje kunnen breken. En wat dan het label is hoeft niet uit te maken, als er maar goede afspraken gemaakt worden.

Tijd voor een aantal moeilijke keuzes...

Maiden of Priest?

Maiden

Hertog Jan of Grolsch?

Hertog Jan

In Flames of Dark Tranquillity?

In Flames

Vinyl of CD?

CD

Black Metal of Death Metal?

Death Metal

Mario of Sonic?

Mario

Nick Drake of Nick Cave? (muhahaha)

Nick Cave

Studio-opname of live-show?

Live-show

Traditionele vraag: aan welke platen ben je de laatste tijd verslingerd geweest?

Trivium – Ascendency
Soilwork – Stabbing the Drama
Machine Head – Through the Ashes of Empires
Arch Enemy – Doomsday Machine

Ten slotte, nog enige noemenswaardige nieuwtjes op het gebied van See My Solution?

17 december spelen we met de bekende Friese formatie Autumn in de Tavenu in Waalwijk en we zijn in onderhandeling over shows voor 2006. We hebben inmiddels weer vette nieuwe nummers op de plank liggen die we gaan opnemen wanneer de mogelijkheid zich voordoet.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.