Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
    1 juni:
  • Alien Weaponry
  • Elegy, Picture en Bildtstar
  • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
  • Foxy Venus
  • The Hague Death Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • D'Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins) - 56
  • Riley Gale (Power Trip)† - 39
  • Sergei Vlassov (Celestial Crown) - 44

Vandaag overleden:
  • Tom Sedotschenko (Evereve) - 1999
Interview

Shaaman
Met André Matos
Door Tonnie
Geplaatst in mei 2005
Enkele jaren terug viel Angra uiteen. De ene helft ging gewoon door onder de naam Angra, de andere helft begon een nieuwe band genaamd Shaman. Nu zijn we enkele jaren later, en Shaman heeft een live dvd uitgebracht, en onlangs ook haar tweede album. Ook had de band gedonder met een andere band die Shaman heet, dus besloten de voormalige Angra-Shamans een letter toe te voegen aan de naam, en dus werd het Shaaman. Nu is er dus zoals gezegd een nieuw album, getiteld Reason. Zanger André Matos wou er maar dolgraag over vertellen.

Shaaman

Het is nu ongeveer drie jaar sinds Ritual. Hoe zijn die drie jaar verlopen?

Erg goed. Op een bepaalde manier was het zelfs boven onze verwachtingen, hoe alles liep. Vooral in ons thuisland, en in Zuid-Amerika in het algemeen. Het liep echt als een trein. De band is daar erg bekend geworden. Maar we weten ook dat we nog een lange weg te gaan hebben, bijvoorbeeld in Europa. Daar hopen we met ons tweede album nu wat aan te doen. Met het eerste album hadden we wat problemen met labels. Hier in Europa kwam ons album in elk land op een ander label uit. Nu hebben we dat gezeik niet meer, en is onze uitgangspositie dus een stuk beter.

Is er dan ook bewust gekozen voor een Europeser geluid op Reason?

Nee, niet echt bewust. Nou ja we wilden toch al deze kant op, en dat kun je op ons eerste album al horen. Dat is een overgang tussen de stijl die we in Angra speelden naar de stijl die we nu spelen.

En meer je eigen identiteit, in plaats van altijd gelinkt worden aan Angra?

Shaaman - ReasonDat denk ik ook. Ons vorige album is dan ook al wat anders dan wat we met Angra maakten, maar je kan er ook elementen in herkennen die we nu op Reason gebruiken. We hebben toen de zaadjes gezaaid, en nu zijn ze volgroeid.

Jullie hebben weer gekozen voor dezelfde producer, Sascha Paeth. Is ook weer dezelfde studio gebruikt?

Nee. Ritual was geheel opgenomen in Duitsland, in de Gates Studio in Wolfsburg. Voor Reason hebben we inderdaad Sascha weer gevraagd. Hij is een goede vriend die ook toevallig een van de beste producers in dit gebied is. We vertrouwen hem blindelings. Onze relatie is geweldig, en als we samenwerken klikt het goed. Maar deze keer wilden we wat anders proberen, en hebben we het album thuis in Brazilië opgenomen. Daar hebben we ook goede studios, maar de vraag was of ze daar ook de kennis hebben om het goed te doen. We hebben Sascha overgehaald om naar Brazilië te komen, om ons daar op te nemen. We hebben bijna alles in Brazilië opgenomen. Alleen de zang is in Duitsland opgenomen, en daar is het album ook gemixt. We zijn erg blij met hoe het uitgepakt heeft. Het album klinkt veel relaxter, omdat er minder druk op ons lag om het vlugger af te hebben.

Waarom zijn de vocalen dan toch nog in Duitsland opgenomen?

Ik heb geprobeerd de zang in Brazilië op te nemen, maar Sascha was er toen niet bij; hij moest toen ergens anders zijn. Daarom probeerde ik het zelf, samen met de co-producer. Het eindresultaat was niet wat we wilden. Ok, een paar tracks hebben we nog gebruikt, maar ik wilde het meeste toch opnieuw opnemen. Ik ben toen naar Duitsland gevlogen om samen met Sascha daar de zang opnieuw op te nemen. En ik denk dat het het waard geweest is.

Zat er dan echt zoveel verschil in?

Ik vind van wel. Ik voelde me veel comfortabeler met Sascha erbij.

Heb je een voorbeeld van een track die je dan nog wel gehouden hebt, van die originele opnames uit Brazilië?

Dan moet ik even denken. Oh ja, Scarred Forever is een van de nummers waarvan ik de zang in Brazilië heb opgenomen. Een andere is Trail Of Tears.

Hoe lang had je nog nodig om ze dan opnieuw in te zingen?

Erg lang. Ik heb altijd lang nodig haha. Als je alles bij elkaar optelt was ik denk ik een maand bezig. Ik wil het graag terugluisteren en opnieuw doen als ik er niet tevreden over ben. Ik stop pas als ik overtuigd ben.

Dat moet toch erg vermoeiend zijn.

Shaaman - Andre MatosIk vind het vermoeiender als ik moet luisteren naar iets wat me niet bevalt. Dus het was voor mij erg belangrijk dat het er goed op staat. Ik hou ook niet zo van het samenvoegen van opnames. Dat gebeurt erg vaak, maar ik besteed liever meer tijd aan de opnames. Het komt wel voor dat ik bijvoorbeeld een couplet uit deze opname neem, en een refrein uit een andere opname, maar ik ga niet zinnen, of zelfs losse woorden knippen en plakken. Dat vind ik niks.

In de biografie staat dat het album "een reis door de emoties is". Ben je zo'n emotioneel persoon?

Ik denk het wel. Maar dat mag natuurlijk niet in de metal he haha. Eigenlijk is elk soort muziek een emotie. Muziek reflecteert je emotionele kant. En we hopen dat we anderen ook dezelfde emoties kunnen laten ervaren.

Op de voorkant van de cd staat een rails, en een meisje. Ik heb de titeltrack nu tig keer geluisterd maar ik zie toch het verband niet.

De cover is ook niet echt verbonden met de titeltrack. De cover beeld eenzaamheid uit. De teksten zijn donkerder dan op het debuutalbum. Het gaat ook over een oplossing zien te vinden voor je problemen. Op de cover zie je dan iemand helemaal alleen staan in de verte, en het moet voorstellen dat ze in alle rust aan het nadenken is.

Er staat een cover op van More van The Sisters Of Mercy. Ik moet zeggen dat ik het origineel geweldig vind, en die van jullie is ook best te verteren. Wat maakt voor jou dit nummer zo geweldig, dat jullie je eigen versie er van wilden opnemen?

Dat is een beetje een vreemd verhaal. En een erg toevallig verhaal. Sascha stelde voor om een cover op te nemen, en we gingen toen eens nadenken over wat we wel wilden coveren. We zaten tijdens het ontbijt er over te praten, en hij zei dat hij eens had samengewerkt met the Sisters of Mercy. Hij vond 1 nummer erg interessant, genaamd More, en hij zei dat dat ook wel bij het concept van het album zou passen, en ook bij de muziek. Ik vond dat wel goed klinken dus waarom niet. Ik ken de band wel, en vind ze erg interessant, maar ik wist niet zeker of de rest van de band het wel een goed idee zouden vinden. Per slot van rekening is het toch een heel ander soort nummer, en zeker geen metal nummer. Maar goed, toen we die dag bij de oefenruimte aankwamen kwam de drummer naar ons toe, om een nummer te laten luisteren wat hij vond dat we misschien moesten coveren. Dus hij zette de cd aan, en daar begon More van the Sisters Of Mercy te spelen. Hij stelde dus ook voor om dat nummer te coveren, zonder dat we al met hem het er over gehad hadden. Toen was de keuze niet zo moeilijk meer. We hebben het nummer wat heavier gemaakt, en wat stukjes opnieuw gearrangeerd zodat het meer een metal nummer werd. Het past goed bij de rest van het album.

Shaaman
Maar waarom stelde Sascha nou voor om een cover op te nemen?

Nou, dat wilden we eigenlijk al op het eerste album, als afwisseling, maar toen vonden we het toch wat te vroeg om ook al direct een nummer te coveren. Nu vonden we de tijd rijp om een non-metal nummer te veranderen in onze eigen stijl. Live spelen we ook vaak covers.

Nu je het over live spelen hebt, hebben jullie al tourplannen voor Europa?

We zijn bezig met die plannen te maken. Waarschijnlijk wordt het dan de tweede helft van dit jaar dat we naar Europa komen, want tot die tijd zitten we volgeboekt voor Zuid-Amerika. Het zou voor ons het beste zijn om als supportband mee te gaan op een Europese tournee, dus we moeten eens zien wie er rond die tijd gaan touren en kijken of wij bij ze passen als voorprogramma.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.