Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
 • 25 mei:
 • Korn, Fever 333 en 3 Eyed Kids
 • The Night Flight Orchestra
 • 26 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Mayhem en Mortiis
  20 juni:
 • Five Finger Death Punch en Megadeth
 • Social Distortion
 • Spiritbox, InVisions en Tigress
Kalender
Vandaag jarig:
 • Allan Johnson (Exciter) - 63
 • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 51
 • Daniel Sundbom (Persuader) - 44
 • Luca D'Angelo (Daedalus) - 45
 • Martin Lopez (Opeth) - 44
 • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 48

Vandaag overleden:
 • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Interview

Kingcrow
Met Mauro Gelsomini
Door Rik
Geplaatst in augustus 2004

Het Italiaanse Kingcrow bracht eerder dit jaar hun tweede album getiteld Insider uit, waarop de Queensrÿche invloeden duidelijk hoorbaar zijn. zanger Mauro Gelsomini vertelt over de band, het album, en de toekomst.

Zou je om te beginnen eens wat kunnen vertellen over de oorsprong van de band, voor de mensen die nog niet met jullie bekend zijn?

Kingcrow is opgericht in 1996 door Diego Cafolla (de gitarist) en Manuel Cafolla (de drummer). Korte tijd later hebben we de eerste demo Eyes of Memories opgenomen en uitgebracht, waarvan zonder de hulp van een distributienetwerk meer dan 700 exemplaren verkocht zijn. Vanaf 1999 werd de stijl van Kingcrow progressiever en begonnen we te werken aan de opvolger van Eyes of Memories. We werden uitgenodigd om samen met bands als Sky Lark en IV Luna op de tweede editie van het "prog-metal festival" te spelen, wat een groot succes bleek te zijn. In de zomer van 2000 namen we onze nieuwe demo Hurricane's Eye op, die erg positief ontvangen werd. In het begin van 2001 besloot onze bassist Claudio Polito om persoonlijke redenen te stoppen met Kingcrow. Hij werd vervangen door Matteo Trinei, die de progressieve metal die we wilden maken goed aanvoelde. In de tussentijd hielden we ons bezig met het schrijven van nieuw materiaal en op 17 september 2001 hebben we ons debuutalbum Something Unknown opgenomen. Op 25 oktober datzelfde jaar kwam gitarist Ivan Nastasi bij de band. In juni 2002 werd de samenwerking met zanger Stefano Tissi beëindigd. Vanaf november dat jaar ben ik bij de band gaan zingen. Na enkele maanden hard werken hebben we de promo Matzmariels, bestaande uit drie nummers, opgenomen. Na een avond vol alcohol besloten Diego en ik dat het nieuwe album een conceptalbum moest worden. We zijn toen begonnen met de teksten en het verzinnen van een verhaal, en zo zijn we uiteindelijk bij Insider terecht gekomen.

Ik neem aan dat Operation: Mindcrime wel een absolute all-time favoriet van jullie is, nietwaar? Aangezien Insider haast wel de Operation: Mindcrime van 2004 lijkt...

Bedankt voor het compliment! Nou, ik vind dat album geweldig en ik kan inderdaad niet zeggen dat we niet hebben geluisterd naar Operation: Mindcrime tijdens het componeren van Insider. Volgens mij ligt de productie van Insider dicht tegen die van Operation: Mindcrime, omdat een band als Kingcrow (en Queensryche in die tijd) zich geen grootsere productie kan permitteren.

Hoe zijn de reacties op Insider tot dusverre? Ben je zelf tevreden met het resultaat en de reacties?

Insider heeft tot nu toe een ongelofelijke response gekregen van zowel de pers als de fans. We hadden zo'n reactie absoluut niet verwacht. Misschien is het succes wel te verklaren door het feit dat dit album voor elk wat wils heeft: of je nu van duidelijke melodieën, technisch vernuft, stemmingswisselingen of van een jaren '70 of '80-sound houdt, in ieder van deze gevallen zul je wat van je gading vinden op Insider. Ik heb al veel enthousiaste reviews gelezen en ik heb ook al ontzettend veel positieve mailtjes gekregen.

De meeste nummers op het nieuwe album klinken nogal klassiek of ouderwets, terwijl de instrumentale nummers naar mijn mening meer progressief overkomen. Was dat een bewuste keuze?

Nou, ik vind het hele album eigenlijk progressief, omdat het voortdurende ritmewisselingen bevat en ieder nummer verschillende emoties oproept. Het verschil tussen de instrumentale en gezongen nummers is dat we liever een goede melodie schrijven dan gewoon een serie onsamenhangende noten. Onder de 'klassieke melodieën' ligt echter een progressieve structuur, en hier goede zanglijnen bij bedenken is niet zo makkelijk...

Een punt van kritiek in mijn review had betrekking op de dialogen tussen de acteurs, die naar mijn mening niet erg overtuigend zijn. Kun je je enigszins vinden in deze kritiek of juist helemaal niet?

Ja, daar ben ik het wel mee eens. Ik ben erg tevreden met het gesproken gedeelte van Walter (de 'Federation Man'), die erg overtuigend is. De journalist speelt zijn gedeelte ook goed. Voor de overige rollen hebben we ons best gedaan, maar je moet er rekening mee houden dat deze mensen geen professionele acteurs zijn en bovendien niet Engels zijn.

Het lijkt erop dat jullie met dit conceptalbum willen waarschuwen tegen moderne (en toekomstige) genetische ontwikkelingen, nietwaar? Is dat onderwerp zo belangrijk voor jullie (en waarom)?

Ik heb geprobeerd om te schrijven over een onderwerp dat de luisteraars zou interesseren, en dat is volgens mij wel gelukt. Diego heeft het oorspronkelijke concept geschreven. Hij houdt zich eigenlijk niet zo veel bezig met science fiction, maar hij dacht dat het onderwerp mysterieus en fascinerend genoeg zou zijn met de juiste teksten. Ik heb hard gewerkt aan de karakters, de scènes en de interpretatie en ik denk dat het niet zo goed gewerkt zou hebben als het onderwerp me niets zou doen. Ik ben erg ouderwets, dus de moderne ontwikkelingen en de toekomst zie ik meer als een bedreiging dan een weg naar meer veiligheid.

Is het voor jou makkelijker of moeilijker om een conceptalbum te schrijven dan een normaal album en waarom?

Natuurlijk is het moeilijker. Het schrijven van een conceptalbum komt eigenlijk neer op het componeren van een progressief nummer van bijna een uur! De atmosfeer moet perfect aansluiten bij het verhaal, en het verhaal moet ook bij de muziek passen. Maar een conceptalbum schrijven geeft ook veel meer voldoening.

Kingcrow is nog steeds een vrij onbekende band. Wat kunnen we nog in de toekomst van jullie verwachten? Hebben jullie al plannen voor een nieuw album, en zo ja, wat kunnen we daarvan verwachten?

Ja, we zijn inderdaad bezig met het schrijven van nieuwe nummers. Het volgende album zal wederom een conceptalbum worden en zal ergens volgend jaar verschijnen. Het zal progressiever en harder worden. Alles wat de mensen goed vonden aan Insider zal in overtreffende trap op het nieuwe album te horen zijn. Ik durf erom te wedden dat we een hoop mensen wederom weten te verbazen!

Tot slot: als jullie de kans zouden krijgen om op tour door Europa te gaan, met welke bands zouden jullie dan willen touren en waarom?

Rush, Queensryche en Savatage, omdat zij mijn favoriete bands zijn, en de muziek van Kingcrow hier perfect bij zou aansluiten.

Bedankt voor je tijd en succes in de toekomst.

Bedankt voor de mogelijkheid om een interview te doen en hopelijk zien we jullie als Kingcrow in jullie land kan spelen!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.