Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
 • 25 mei:
 • Korn, Fever 333 en 3 Eyed Kids
 • The Night Flight Orchestra
 • 26 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Mayhem en Mortiis
  20 juni:
 • Five Finger Death Punch en Megadeth
 • Social Distortion
 • Spiritbox, InVisions en Tigress
Kalender
Vandaag jarig:
 • Allan Johnson (Exciter) - 63
 • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 51
 • Daniel Sundbom (Persuader) - 44
 • Luca D'Angelo (Daedalus) - 45
 • Martin Lopez (Opeth) - 44
 • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 48

Vandaag overleden:
 • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Concertreview

Kingcrow, Votum en Mind:Soul
Op 3 maart 2016 in De Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey
Foto's door Alex Blokdijk

Afgelopen zaterdag vierde Cultuurpodium Boerderij zijn veertigjarig bestaan. Een mooie mijlpaal voor directeur Arie Verstegen, het personeel en de vele vrijwilligers. Een paar dagen eraan voorafgaand staan er, zoals wel vaker, drie interessante progbands geprogrammeerd. Kingcrow en Votum delen de headlinerstatus en Mind:Soul staat in het voorprogramma. Jeffrey nam een kijkje en doet verslag.

Afgelopen zaterdag vierde Cultuurpodium Boerderij zijn veertigjarig bestaan. Een mooie mijlpaal voor directeur Arie Verstegen, het personeel en de vele vrijwilligers. Een paar dagen eraan voorafgaand staan er, zoals wel vaker, drie interessante progbands geprogrammeerd. Kingcrow en Votum delen de headlinerstatus en Mind:Soul staat in het voorprogramma. Jeffrey nam een kijkje en doet verslag.

Als veertienjarig jongetje droomde Tom de Wit er als bezoeker van om ooit als artiest op het podium in Zoetermeer te mogen staan. Vandaag komt die droom uit met Mind:Soul, tijdens de tweede show van de Breaking The Layers-tour. De progmetalformatie bestaat sinds medio 2010 en bracht reeds verschillende releases uit. De dvd The Show That It Has Been (2015) is het meest recente wapenfeit. Daarvan komen drie nummers aan bod en daarnaast twee tracks van de ep Patterns (2011). Live komen de energieke nummers goed tot hun recht, mede door het krachtige geluid en het enthousiasme van de frontman. Tom is zeer goed bij stem, laat merken trots te zijn op zijn bandleden, betrekt het publiek meerdere malen op een leuke manier bij de show en de bezoekers, waaronder veel vrienden en vriendinnen, reageren uitbundig. De invloeden van Symphony X, Dream Theater en Riverside zijn hoorbaar, maar het vijftal heeft toch ook een eigen sound, met geslaagde onverwachte The Doors- of ska-twists. De muziek is veelzijdig en al is er op compositorisch gebied wel werk aan de winkel, de uitvoering van Mind:Soul scoort vandaag een dikke voldoende.

Mind:Soul @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Door de jaren heen is er nogal wat veranderd in het kamp van Votum, zowel in de speelstijl als in de line-up. De heavy metal heeft plaatsgemaakt voor atmosferische metal met een flinke groove en stemmingwisselingen. In 2014 kwamen Bartosz Sobieraj als nieuwe zanger en Piotr Lniany als nieuwe gitarist de line-up versterken. Ze zorgen voor een veel donkerder geluid dan voorheen. Donker is het ook in de zaal en de bijbehorende minimale lichtshow matcht perfect met de muziek. Vorige week verscheen het vierde album :Ktonik:, waarvan de single Satellite direct indruk maakte. Deze staat vandaag dan ook op de setlist, alsmede alle tracks van de nieuwe plaat, aangevuld met Deadringer en Stranger Than Fiction. De muziek van de Polen doet regelmatig denken aan Tool, Riverside, Katatonia, A Perfect Circle en Karnivool, de zang soms zelfs aan Gavin Rossdale van Bush. Het contrast tussen atmosferische postrock-achtige leads en de krachtige, groovy ritmes is mooi uitgewerkt. Live is het vooral de zware ritmesectie die veel indruk maakt. Het basgeluid staat mooi in de mix en de drummer zit flink te rammen. Ze geven Deadringer en Spiral een heerlijke vibe. Ook het gitaarspel en de zang komt goed uit de verf, zoals tijdens het sfeervolle Prometheus, waarin het emotionele aspect mooi naar voren komt. Tijdens Simulacra pakt de frontman de semi-akoestische gitaar erbij en is het muisstil in de zaal.

Votum @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Minder geslaagd zijn de toespraken van de ingetogen Bartosz. Hij vertelt over de inhoud van de teksten. Die gaan over afhankelijkheid, de vreemde verslaving die social media heet, religie en porno. Hij maakt ook nog gebruik van de mogelijkheid om de nieuwe cd aan te prijzen, maar doet dat allerminst overtuigend; heel onzeker, wellicht ingegeven door het taalprobleem. Wat hij wel leuk doet, is even Nederlands praten aan het begin. “Hoe gaat het? Wij zijn Votum.” Men hoort hem desondanks liever in zijn eigen wereld verkerend zingen tijdens het fraaie Horizontal, waarin een pianomelodie en gitaarloopje voor de broodnodige afwisseling zorgt. Want hoe strak de show ook is, vroeg of laat dreigt de muziek en zang wat op elkaar te lijken. Daar ligt dan ook de grootste uitdaging voor de toekomst. Gelukkig zijn er dan ook sterke songs als Satellite, het hypnotiserende Last Word en afsluiter Vertical die tevreden stemmen. Er is terecht veel bijval voor de donkere, doch krachtige metal van Votum en de verzorgde show die de progmetalformatie in Zoetermeer neerzet.

Votum @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Het is alsof het duister plaatsmaakt voor de zon. De metal van Kingcrow is veel lichter dan die van Votum. Bij Votum kon je nog passief toekijken, maar hier is het vanaf het begin een kwestie van meeklappen en soms swingen. De Italiaanse formatie, die als coverband begon onder de naam Earth Shaker, zorgt al snel voor een positief gevoel in de zaal met Right Before, The Drowning Line en het uitstekende The Moth. Het is vooral de zeer actieve, dansende en positief ingestelde frontman die met zijn smile voor een prima stemming zorgt. Het is echter jammer dat de keyboardpartijen van tape komen en dat het gitaargeluid aanvankelijk wat te zacht in de mix staat tijdens de hardere passages, maar veel nummers zijn memorabel en de uitvoering is nagenoeg perfect. De achtergrondzang van de gitaristen is zuiver, de gitaarlijnen wonderschoon en de composities gevarieerd. Morning Rain is bijvoorbeeld zeer sfeervol, The Deeper Divide bevat mooie zang, fraaie twinleads en veel emotie (“about separation, something you have to leave behind”), The Moth is catchy en This Ain’t Another Love Song rockt lekker.

Kingcrow @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Vanwege de afwisseling en de charismatische frontman verveelt de show geen moment. De setlist bevalt veel hoogtepunten, zoals het energieke en van een sterke climax voorziene At The Same Pace (“about something I have a passion for”) als Fading Out Pt. 3, waarin zowel het gitaar- als basspel het geheel naar een hoger niveau tilt. Er is dan ook terecht veel bijval voor de prestaties, waaronder de prima solo’s, die door de gitaristen verdeeld worden. Zowel de bezoekers als de bandleden staan te genieten. Ook al hebben de Romeinen inmiddels zes albums voortgebracht, de setlist bevat vanavond alleen tracks die afkomstig zijn Eidos (2015) en In Crescendo (2013). Niemand maalt erom dat het oudere werk niet aan bod komt. Kingcrow is top vandaag met een overtuigende uitvoering van memorabele songs en een charismatische show. Een uiterst tevreden publiek bedankt de Zuid-Europeanen dan ook met gejuich en aanhoudend applaus.

Met dank aan Alex Blokdijk voor de foto's.

Kingcrow @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Setlist Kingcrow
1. Intro
2. The Drowning Line
3. Right Before
4. The Moth
5. At The Same Pace
6. The Deeper Divide
7. If Only
8. This Ain't Another Love Song
9. Fading Out Pt. 3
10. Morning Rain
11. In Crescendo

Setlist Votum:
1. Greed
2. Deadringer
3. Prometheus
4. Blackend Tree
5. Simulacra
6. Stranger Than Fiction
7. Horizontal
8. Satellite
9. Last Word
10. Spiral
11. Vertical

Setlist Mind:Soul
1. Breakpoint Hour
2. Novae
3. Selling Lies
4. Over
5. Circus Of Fear

Mind:Soul

Mind:Soul @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Mind:Soul @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Votum

Votum @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Votum @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Kingcrow

Kingcrow @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Kingcrow @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Kingcrow @ Culltuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 3 maart 2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.